Managed hosting door True

Week 41 - 2003

Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict nieuws van de afgelopen week. Met deze keer: Hoe kom je in de huiskamer? SCO: wie is de volgende? Wat mag weer?

Hoe kom je in de huiskamer?
... wisten ze het maar. Zoals de telecommunicatiesector tobt met 'de laatste mijl', zo worstelt de computerindustrie met 'de laatste kamer': de huiskamer. Veel huishoudens hebben op meerdere plekken in huis al computers staan, maar de computerindustrie gaat voor de hoofdprijs: de huiskamer. Daar moet de ultieme 'convergentie' tussen computers en consumentenelektronica zijn beslag krijgen. Dat klinkt logisch. Immers, alles - foto's, video en geluid - wordt digitaal. Een computer kan niet alleen als cd-speler, tv-tuner, videorecorder en diaprojector door het leven gaan, maar ook nog al die informatie centraal opslaan. Veel pleit er dus voor de thuiscomputer op te waarderen tot digitaal opslag- en schakelcentrum van het moderne huishouden.
Toch zal dat, ondanks de 'succesjes' van Apple en Microsoft, niet snel gebeuren. 'Digitle mediacentra' en computernetwerken zijn voor de meeste huishoudens veel te duur en te ingewikkeld. Vermomd als spelconsole bereiken computers de huiskamer nog wel, maar zodra apparaten moeten worden opgestart en menu's geopend is de lol er af. Bovendien zijn er goedkopere manieren om van muziek, film en foto's op verschillende plekken in huis te genieten, digitaal of niet. Het succes van de cd-brander krijgt een vervolg met de dvd-brander. Philips komt binnenkort met een cd/dvd-speler die ook divx-videobestanden kan afspelen. Dvd-spelers worden binnenkort voor een luttele meerprijs in tv's ingebouwd; Sony introduceert deze week zijn eigen mediacentrum, maar dan vermomd als Playstation: de PSX bevat een netwerkkaart, tv-tuner, dvd-recorder en harde schijf. Daarin zie ik meer brood dan in de mediacentra van Microsoft of Apple. Dat blijven toch computers, ondanks de afstandsbediening. Mooi voor de zolderkamer, niet voor de huiskamer.
 
SCO: wie is de volgende?
... vorige week was SGI aan de beurt. Behalve van IBM heeft SCO ook van Silicon Graphics (SGI) de Unix-licentie ingetrokken. Ook deze computerfabrikant zou beschermde Unix-technologie hebben overgezet naar Linux. De kruistocht van SCO komt me steeds opportunistischer voor. Eerst profiteert het bedrijf onder de naam Caldera van de Linux-hype door naar de beurs te gaan en flink te cashen. Met dat geld wordt SCO ingelijfd. Nadat met Linux geen zaken blijkt te doen, wordt de Unix-kaart getrokken. Sindsdien wordt bijna wekelijks een nieuwe partij ervan beschuldigd onrechtmatig gebruik te maken van Unix-patenten in Linux-software. Veelzeggend is dat het bedrijf zijn beschuldigingen weigert te staven met bewijs. SCO voert daarvoor allerlei kromme redenen aan, maar de werkelijke is natuurlijk deze: als bekend wordt welke regels code eventueel patentrechtelijk zijn beschermd, worden die natuurlijk vervangen. De open-broncodebeweging staat als het ware te trappelen. Voor SCO is het dus van belang zo lang mogelijk druk op de ketel te houden, in de hoop dat bedrijven liever betalen dan in onzekerheid blijven. Veelzeggend is dat het uitstel heeft aangevraagd in de zaak tegen IBM. Intussen probeert SCO's topman McBride van zichzelf een Amerikaanse held te maken door de open-broncodebeweging te associëren met het communisme. Tja, ik ben geen jurist en ken het 'poes-in-magnetron-arrest', maar het lijkt me sterk dat veel van SCO's claims verzilverd worden.
 
Wat mag weer?
... een mobiel van Sony Ericsson. Hoeveel verlies Sony Ericsson dit kwartaal nog maakt met zijn mobiele telefoons blijft nog even spannend, maar met de perceptie van het merk gaat het de goede kant op. Wilde de trendgevoelige mobiele beller tot voor kort niet dood gevonden worden naast een Ericsson-telefoon, uit conversaties op het schoolplein maak ik op dat het merk Sony Ericsson inmiddels vet is. En in het topsegment doet de P800 smartphone het erg goed. Er zijn er bijna een miljoen van verkocht nu de nieuwe P900 alweer bijna in de schappen ligt. En geloof me: die is vet cool.< BR>
 
Fred van der Molen beschouwt en becommentarieert het ict-nieuws van de afgelopen week.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-10-10T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.