Eerste stappen met Internet-verbinding(Martin Healey)

Dit artikel delen:

Nu alle aandacht zich richt op e-commerce - of liever gezegd, de mogelijkheden van e-commerce - kunnen weinig bedrijven het zich nog veroorloven niet op Internet aangesloten te zijn. Het ligt voor de hand daarbij te beginnen met de basisdiensten: e-mail en web-toegang. Als er voldoende tijd in de installatie van deze diensten wordt gestoken, kan het bedrijf daarmee ervaring opdoen die een migratie naar e-commerce eenvoudiger kan maken.

In theorie is het realiseren van een Internet-koppeling simpel. Het kan via een enkele PC of via een gateway, voor meerdere lan-gebruikers. Deze gateway kan een simpele IP-router zijn die via Isdn of een huurlijn is gekoppeld aan een Internet Service Provider (ISP), maar vanaf dat punt worden de mogelijkheden een stuk complexer.
De eerste keuze die moet worden gemaakt is of de postbussen lokaal of bij de ISP moeten worden geplaatst. De gateway moet aansluiten op het lokale mailsysteem, zoals Exchange of Groupwise. Als het lokale mailsysteem is gebaseerd op de Internet-protocollen is de integratie eenvoudiger, maar de meeste e-mailproducten zijn leveranciersspecifiek en zijn al wijd verspreid.
Het volgende probleem is het beheer van de IP-adressen. Sommige netwerken zijn intern gebaseerd op TCP/IP, maar andere op IPX of Netbeui. Als het lokale netwerk IP-adressen gebruikt, dan mogen deze niet in conflict zijn met de openbare IP-adressen. In de praktijk werken de meeste organisaties die IP over het lokale netwerk draaien met een IP adresserver (DHCP) die de IP-adressen dynamisch aan de gebruikers toewijst; in dat geval mogen de adressen in de pool niet conflicteren. Het beheer van IP-adressen is niet eenvoudig en het is belangrijk dat men dit aspect volledig onder controle heeft, voordat men overweegt iets aan e-commerce te gaan doen.
Netware-gebruikers hebben nog meer keus. Ze kunnen op de PC zowel IPX als IP installeren: IPX om de Netware-server te benaderen, IP voor Internet-toegang. Een alternatief dat het beheer eenvoudiger maakt is het converteren van individuele IPX-adressen naar IP-adressen. Dit heeft een belangrijke consequentie voor de beveiliging, omdat alleen de gateway dan een echt Internet-adres heeft. Hieruit volgt dat ook lokale IP-adressen, die worden gebruikt voor een lokaal intranet, worden vertaald naar de Internet-IP-adressen, net als bij IPX-adressen.
Met deze basisomgeving en de vaardigheden die nodig zijn om een gateway op te zetten en te beheren kan een bedrijf essentiële ervaringen opdoen. Daar hoort ook de samenwerking met ISP's en telecommunicatie-leveranciers bij; dit zal voor veel organisaties een nieuwe ervaring zijn.
Uit de eerste experimenten kan ook enig inzicht in de kosten worden gekregen. Het is verstandig om Internet-gebruik reeds in het begin onder controle te krijgen. Surfen kan makkelijk uitmonden in een hypnotiserende verslaving, die weinig toegevoegde waarde biedt. Het kan de werknemer zelfs zozeer afleiden dat de bijdrage negatief uitvalt. Voor het toestaan van web-functies en e-mail is beleid vereist.
Een ander vervelend probleem met alle e-mailsystemen is het gebruik van tekstverwerkers voor het opstellen van mailberichten. Elk mailsysteem heeft de mogelijkheid om bestanden aan mailberichten toe te voegen; deze functionaliteit stamt af van Mime in de Internet-mailomgeving en kan ook worden gebruikt om een tekstdocument te versturen, bijvoorbeeld voor een laatste correctie. De tekstverwerker is echter niet bedoeld om simpele berichtjes op te stellen; dit zijn de tekstregels die samen het bericht vormen. Als je voor het opstellen van een mailbericht de bijgeleverde editor gebruikt, is het resulterende bericht een paar kilobytes groot. Gebruik je Word of Wordperfect, dan kom je al snel op 50 tot 60 Kb. Als het formaat er niet toe doet, dan is dit onnodige overhead. Bovendien kan een Wordperfect-bestand alleen worden gelezen door ontvangers die ook over deze tekstverwerker beschikken. Iedereen heeft echter een eenvoudige mail-editor. Een correct gebruik van mail-editors versus tekstverwerkers is een kwestie van tijdig opvoeden.
En wat zijn nu de onplezierige kanten van het Internet? Het zijn er gelukkig niet veel, maar er zijn nu eenmaal hackers en dieven. Als iemand Internet benadert, bevat elk IP-pakketje het bijbehorende IP-adres. Hackers hebben speciale software waarmee ze dit IP-adres kunnen achterhalen. Als dit het adres is van een PC op het lokale netwerk, dan kan het adres worden gebruikt om virussen te laden of op het systeem in te breken en er met de gegevens vandoor te gaan. Er zijn op die manier al creditcard-nummers gestolen! Onlangs zijn hackers erachter gekomen dat ze via het IP-adres van een web-server, die IIS op een NT-platform gebruikte, alle IP-poorten konden blokkeren. Daardoor werd de server onbereikbaar. De mentaliteit van iemand die zo'n stompzinnige en boosaardige grap uithaalt valt niet te begrijpen. Gelukkig zijn er niet veel hackers, maar elke hacker is er één te veel. Het antwoord is een firewall; dit is vandaag de dag helaas bittere noodzaak. Zo'n firewall moet meteen in het begin worden geïnstalleerd.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-26T00:00:00.000Z Martin Healey
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.