Asset management (Martin Healey)

Vanaf het eerste begin van de computers, is er een behoefte geweest de computeractiva (assets) te beheren; het gaat immers om een belangrijke investering. De opkomst van pc-netwerken zorgde echter voor grote problemen. Tegenwoordig heeft elke gebruiker een eigen computer, in tegenstelling tot de vroegere situatie met een centrale computer en domme terminals. Het is moeilijk een domme terminal te misbruiken, maar met een pc is dat heel anders!

Elke gebruiker heeft een computer met volledige functionaliteit: een besturingssysteem, opslagmogelijkheden, toepassingen en als allerergste: persoonlijke gegevens. Dit probleem wordt nog verergerd doordat de tegenwoordige gebruiker het hebben van een pc op zijn/haar bureau als een recht ziet, veelal om net te doen alsof hij of zij aan het werk is. Deze pc's zijn qua kosten waarschijnlijk niet te verantwoorden, maar ze verlenen status en weinig bedrijven kunnen het zich veroorloven realistische beperkingen op te stellen over wie wel en wie niet over een eigen machine beschikt. En dus is het beheerprobleem van de bedrijfsactiva opgelopen tot beangstigende proporties.
Het zou niet zo'n enorm probleem zijn als de software-industrie over enige vorm van standaardisering van licenties beschikte, maar die is er niet. Sommige bedrijven tellen het aantal gelijktijdige, actieve gebruikers, maar de meeste brengen het aantal potentiële gebruikers in rekening. Wonderbaarlijk dat dit wettelijk mogelijk is, maar toch is het zo.
Asset management wordt tegenwoordig veel genoemd vanwege de enorme groei van het aantal pc's. Beheer van mainframes en gedeelde servers is natuurlijk even belangrijk, maar die zorgen niet voor dezelfde problemen. Ten eerste omdat het er minder zijn en ten tweede omdat ze beheerd worden door it-medewerkers en niet door gewone gebruikers. De nadruk ligt dan ook op pc-management, maar vergeet de andere systemen niet!
Een eerste vereiste is zorgvuldige inventarisatie van wat er werkelijk is. Dit geldt zowel voor hardware als software. Dit verandert natuurlijk steeds, omdat machines worden toegevoegd, afgeschreven, gewijzigd en verplaatst; de managementsystemen moeten dan ook dynamisch zijn. Hardwaremanagement is veel eenvoudiger dan softwaremanagement, met name indien er geen oudere machines worden gebruikt (dat wil zeggen: machines die niet beschikken over een mechanisme voor de herkenning van de hardwareconfiguratie). In alle gevallen staat er een database op een server, waarin details van alle afzonderlijke machines worden opgeslagen, inclusief gegevens over het lastige fenomeen laptop. Elke pc wordt voorzien van een client, die de lokale controles uitvoert en de details doorgeeft aan de server. Deze client kan ook worden gebruikt voor het activeren van sommige wijzigingen die door de server worden voorgeschreven, zoals het verwijderen, toevoegen of bijwerken van bestanden. De producten die vandaag de dag op de markt verkrijgbaar zijn, worden vanaf de server door it-medewerkers gebruikt, zonder dat de eindgebruiker zich ermee hoeft te bemoeien.
Uiteraard zijn er grote verschillen in functionaliteit tussen asset-managementproducten; van relatief eenvoudige stand-alone systemen tot producten die volledig zijn geïntegreerd met andere beheerfuncties. De mate van verfijndheid van de database en de analysegereedschappen ervoor varieert enorm.
Er is een groot aantal toepassingsmogelijkheden voor asset management systemen (ams), die vaak bestaan uit een samenvoeging van gespecialiseerde producten. Integratie is zoals gewoonlijk een probleem vanwege de beperkte aanwezigheid van standaarden, maar de standaardiseringsinstanties hebben dat recentelijk opgemerkt.
Een van de bekendste gebruikers van een ams is de helpdesk. Om de juiste hulp te kunnen bieden, is het van cruciaal belang dat de helpdeskmedewerker de systeemconfiguratie van de gebruiker kan controleren en, indien nodig, kan bijwerken zonder zijn plek te verlaten. Het is enorm belangrijk dat van alle programma's de correcte versies worden gebruikt, hetgeen wordt bemoeilijkt door de vele hulproutines (meestal dll's) die door een toepassing worden gebruikt. Het is niet genoeg om alleen de belangrijkste .exe-bestanden te controleren.< BR>
 
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-16T00:00:00.000Z Martin Healey
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.