De kijk van Van Eijk: Wakker worden!

De Gulf IT Exhibition, Gitex, wordt elk jaar in Dubai gehouden. Vorig jaar waren er tegen de 150.000 bezoekers en het is daarmee een van de grootste it-beurzen in de wereld. Er lopen natuurlijk veel mensen uit de hele Golf-regio rond, maar Gitex is internationaler dan de Duitse Cebit. Ik zag er ook veel Afrikanen, Chinezen, Indiërs, Amerikanen, en verrassend veel Europeanen.

Het eerste uur dat ik op Gitex was liep ik vooral Britten tegen het lijf. Zelfs een stand hostess, niet bepaald een hoogbetaalde high-tech baan, verdient hier meer dan in Engeland.

Het internationale paviljoen laat een staalkaart van de hele wereld zien, de Verenigde Staten, Bangladesh en Canada om maar wat te noemen, en al onze omliggende landen in Europa. Maar welk land ontbreekt er? Nederland. En dat terwijl Nederland netto software-exporteur is, heb ik ooit begrepen.

Zoals bekend is, het kan niet op in Dubai: de grootste toren ter wereld, het grootste vliegveld, het meest luxe hotel, enzovoort. Er heeft even een dipje in gezeten, maar er zijn al weer plannen om de Eiffeltoren na te bouwen, en de Taj Mahal op vier keer de ware grootte.

Hier groeit het elk jaar lekker door. Stagneert Europa? Je zou het denken als je hier rondloopt. Waar is het groeifeest? Hier is het groeifeest! Europa is in slaap gevallen. Wakker worden!

Maar voor wie dieper kijkt ziet ook dat veel van de investeringen in it bestaan uit het nadoen van wat in het westen al eerder is gedaan, maar dan op een grotere schaal. Als ik in het Nederlands een cursus cloud security geef komen er vijf mensen, bij Gitex was een zaal van vijftig uitverkocht.

Kortom, ik weet nog niet zo goed hoe ik het moet zien. Ik moet vooral denken aan een grap die Theo Maassen ooit maakte: 'Die lui in Amsterdam denken dat ze zo modern zijn met die retrostijl van hullie, maar dat soort kleren droegen wij hier in Brabant tien jaar geleden al.'

Maar zijn wij hier in Nederland nu van de hele wereld het Amsterdam of het Brabant?

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Peter,

De conclusie is simpel: In Dubai is gewoon meer geld als in Nederland ( lees Europa) te halen.

Enerzijds zal Nederland best stagneren. Maar ja wel Europees land heeft hier op dit moment geen last van? Ik denk alleen dat het wat minder erg is dan je doet voorkomen.

We slapen nog niet maar we zitten wel tegen soezen aan. Dus we moeten wel langzaam aan gaan op letten.

Het Golfgebied kent inderdaad interessante exportmarkten voor Nederlandse bedrijven. De jaarlijkse uitgaven aan IT in Saudi-Arabië bedragen meer dan vier miljard dollar, in de Arabische Emiraten zoals Dubai en Abu Dhabi ruim één miljard, in Koeweit ruim zevenhonderd miljoen en in Qatar meer dan vierhonderd miljoen dollar.

Terwijl al onze buurlanden, waaronder Belgie, eigen stands hadden op de Gitex-beurs, was Nederland helaas onzichtbaar in Dubai. Om de toegang tot de Golf-landen te vergemakkelijken zijn we daarom een export-promotieproject gestart. Dit omvat verschillende activiteiten, waaronder specifiek marktonderzoek en ondersteuning ter plekke bij de marktintroductie. Een seminar in Nederland en een IT-missie naar de Gitex in 2013 staan ook op de agenda.Vraag Phillips eens, wellicht kun je daar je licht opsteken.
Als we al rekening gaan houden met zo'n krottenwijk...
Voorlopig kunnen ze er niets van en dat zal nog wel 20 jaar zo blijven.
Uiterlijkheden verkoopt, maar brengt niets.
Kijk maar naar je vrouw ;-D
Sterker nog, het gras van de buurman is altijd... enz.
Laat je niet gek maken, dat deden Sharp en HP ook, kijk nu eens waar zij staan - t.o.v. Apple en/of IBM.
Als ik het artikel moet geloven, kunnen die gasten straks nog voetballen ook...
Beste Peter, dat er niet veel interesse is voor cloud security in Nederland t.o.v. Dubai heeft te maken met dat die gasten er helemaal niets van begrijpen - lees: zwangerschapsgymnastiek voor mannen, daar zie je die gasten niet. Dat is cultuur, daar verander je niets aan.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-10-29T10:58:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.