De kijk van Van Eijk: Italianen: wat nu weer?

In de brievenbus zit een envelop uit Italië die er erg officieel uitziet, ook al zijn mijn straatnaam en woonplaats fout gespeld. Er zit een document in dat is opgesteld in een soort Google-Nederlands, getiteld: 'notulen van onderzoek en uitdaging van overtreding van de code van de weg'.

Het duurt even voor ik begrijp wat er in de brief staat, maar het lijkt er op dat ik beschuldigd word van te hard rijden met een huurauto in het zuiden van Italië. Zo te zien was dat ergens aan het begin van juli, maar op die dag had ik een zakelijke afspraak in Amsterdam.

Verbazingwekkend. Wat is dit? Het doet me een beetje denken aan brieven die ik vroeger uit Nigeria kreeg, waarin mijn medewerking werd gevraagd aan het overmaken van grote sommen geld. Een aantal van mijn cloud security cursisten is van mening dat dit een bekende 'scam' is, in dezelfde categorie als internetadvertenties die een virus op je computer menen te hebben gevonden. Ik weet dat er aardig wat Afrikanen de Middellandse Zee zijn overgepeddeld, maar ik had nog niet gehoord dat daarmee ook deze praktijken waren meeverhuisd.

Maar misschien komt het echt van de Italiaanse justitie en is dit haar manier om een bijdrage te leveren aan de schuldvereffening tussen Noord- en Zuid-Europa. Toch maar eens een fax versturen naar het nummer dat op de brief staat.

Twee dagen later zit er in mijn mail een kopie van een autohuurovereenkomst inclusief spelfouten in het adres maar met correct rijbewijsnummer en geboortedatum. Er staat ook een creditcard-imprint op, maar daarvan is, geheel volgens de PCI-DSS regels, maar heel weinig leesbaar.

Nu zit ik rechtop! Hoe komen mijn rijbewijsgegevens in Zuid-Italië terecht? Ik heb nog nooit een auto gehuurd in Italië, dat doet mijn vrouw altijd. Het zal trouwens niet de eerste keer zijn dat ik word verdacht van een misdrijf met een auto op basis van foute identiteitsgegevens. Zoek bijvoorbeeld naar mijn column daarover met de woorden 'brigadier ingeluisd'. Die Nigerianen worden steeds gewiekster. Of is er iets anders aan de hand? Noch de ANWB, noch mijn rechtsbijstandsverzekering hebben dit eerder aan de hand gehad, evenmin als de politie in mijn woonplaats waar ik uiteindelijk aangifte van valsheid in geschrifte en oplichting doe, want identiteitsfraude kennen ze niet.

Het onderzoek loopt nog. Wordt vervolgd.

Peter van Eijk is onafhankelijk adviseur op het gebied van digitale infrastructuren (www.peterhjvaneijk.nl).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Spannend verhaal! Ik ben benieuwd hoe dit afloopt. Een boete kom je nog wel onderuit, maar wat als die huurauto gebruikt is voor duistere zaken! Wat komt er dan nog meer op je af?

Nouja, als het echt slecht afloopt kun je er nog een boek over schrijven, zie "Cel" van Charles den Tex. Vond ik zelf overigens een matig boek, maar dat terzijde.

Beste Henri, dat je er altijd nog een boek over kunt schrijven vind ik wel de ultieme troost. En dan ook nog een matig boek. . .

Prachtig en zeer herkenbaar verhaal. Toen ik voor het eerst met een geval van identity fraud te maken kreeg, ben ik me er in gaan verdiepen en dan spreken we 1987. Internet was toen nog niet zo wijdverbreid maar ik kende wel credit card fraude. Aangezien ik een redelijk unieke naam heb, was de aantijging, uit Italië, zeer eenvoudig per fax en enkele telefoontjes te weerleggen.

Het had vanaf dat moment wel mijn aandacht en heeft dat sinds dien dan ook niet meer los gelaten. Ik eb in de vele presentaties aangetoond dat met de verdere verbreiding van het internet, de toegankelijkheid en misbruik daarvan zijn de gevallen van internetfraude en identiteit diefstal relatief eenvoudig is uit te voeren.

Het voorbeeld van de auteur geeft al aan dat het iedereen kan overkomen en het tweede, het komt steeds vaker voor en het oog hiervoor van internet gebruikers? Die is uiterst marginaal tot .... tot het jezelf overkomt.

Door de verdere verstrooiing van mogelijkheden, diensten, componenten om internet te bedrijven en data op te slaan, maar ook de steeds verdere toename van internet verkeer, stijgt de kans dat u een keer de hoofdrol krijgt in de serie,'Internet fraud and you...' met dezelfde snelheid.

Neen u krijgt er als hoofdrolspeler niet voor betaald. U krijgt er wel hoofdpijn van en als u pech hebt gaat het u ook nog een aardig centje kosten.

Aardige eyeopener dit artikel. Dank!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-07T11:30:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.