Intelligente kaaskoppen

Dit artikel delen:

De vakantie ligt alweer achter ons. Terwijl Zweden zes weken stil lag, verhuisden wij deze zomer voor een jaar naar Stockholm. Stockholm, en zeker Kista (spreek uit Sjista) de hightech buitenwijk aan de noordzijde van Stockholm, is momenteel het gebied waar de derde generatie 'mobiel': het mobiele Internet, zijn vorm begint te krijgen. Als je dan mag nadenken over hoe Umts zich verder ontwikkelt en hoe wij uiteindelijk naar een vierde generatie zullen evolueren, dan lijkt het wel of je hoofd overstroomt met ideeën.

Totdat je er achter komt dat je in de 'telecomhoofdstad van Europa' geen kabelmodem kunt krijgen, omdat er nooit een kabel is aangelegd naar de rots waarop je toevallig woont en de traditionele monopolist alleen Umts uitrolt naar appartementencomplexen, waar naast de kabel door een andere partij al 10Mbps Ethernet wordt aangeboden. "Dat wordt dan afkicken" aldus de oudste dochter, die toch al op basis van morele gronden door vader werd afgehouden van het ongelimiteerd downloaden van MP3. Dan maar Internet via de satelliet. Voor haar ligt '2Mbps downloaden' en MP3 radio in het verschiet en de rest van de familie kijkt met dezelfde satellietschotel naar de Nederlandse televisie.
De lezer die zegt dat, als je echt over tien jaar tweehonderd computerapparaatjes per individu hebt, er dan niet één apparaat, maar tweehonderd apparaten kapot kunnen gaan, heeft natuurlijk gelijk. Maar dat was de boodschap niet. De boodschap was dat al die apparaten via Internettechnologie, grotendeels draadloos met Bluetooth en Umts onderling verbonden zullen worden. Natuurlijk raakt iedereen bevlogen van de mogelijkheden van Umts als je hier in Kista zelf in een auto zit en met meer dan 100kbps Internetspelletjes speelt en de gesprekspartner in een klein beeldje ziet. Net gsm, maar dan inclusief Internet. Zeg maar 'overal mobiel Internetten, wanneer je maar wilt', en wie wil dat niet hebben?
Lagen de Californiërs nog voorop met de eerste (inbelmodems) en ook de tweede generatie Internet (kabel, Umts), bij de derde generatie maken de Scandinaviërs een goede kans voorop te liggen. Het accent verschuift nu snel van de backbone naar de eindgebruikers. De eerste Internet-backbones lagen tussen universiteiten, waarbij ons 'Surfnet' zeker met 'Gigaport' bij de (academische) wereldtop behoort. Nu zijn het de telecomoperators die backbones realiseren om al het IP-verkeer van de tweede generatie aan te kunnen. Maar de toekomst van Surfnet ligt bij het aansluiten van de student. Die is al erg mobiel, heeft op de universiteit geen vaste plek en doet tegenwoordig bijna alles met Internet. Dus die wil op de universiteit, onderweg en thuis een goede toegang. Zo komen ook de telecomoperators erachter dat hun 'last mile' uit hun monopolistisch denken uit de vorige eeuw ineens de 'first link' met hun klant is. En als Umts die 'first mile' biedt, dan moet je mee blijven bieden op een veiling.
Ook in huis en op kantoor zal Umts gekoppeld gaan worden met Bluetooth. De eerste mobiele telefoons met deze draadloze technologie komen dit najaar op de markt, handig met een oorstukje zonder een draad. Over een paar jaar zullen alle telefoons met deze technologie uitgerust zijn, maar ook je computer, je auto, elektronische apparatuur, je sleutels, je toegangskaart voor het werk, tot en met je portemonnee. En thuis via de kabel of Adsl, op het werk via het lan wordt met Bluetooth alles aan alles gekoppeld. Nu ligt het noorden van Europa voorop met radiotechnologieën, maar vanuit datzelfde 'telecom mekka' realiseer je je dat Nederland het op het gebied van ingebouwde intelligentie in apparaten (embedded systems) bijzonder goed doet.
Initiatieven als de 'embedded' Internetcyclus van het Eindhovense Embedded Systems Institute van de TU/e, maar ook de plannen voor een groot mobiel testbed in Twente, creëren een goede start om de BV Nederland voor te bereiden voor de vierde generatie Internet. Concentreer je niet op bandbreedte op de backbone, of de radiotechnologie voor mobiel Internet, maar begin nu al met het opbouwen van een leidende positie voor het 'alom aanwezige' Internet of de 'alles omvattende intelligentie'. Zeg maar, overal om je heen Internet - net zo beschikbaar als elektriciteit.
Mijn advies aan BV Nederland: rám je producten vol met intelligentie, Internet 'connectiviteit', betrouwbaarheid en gebruiksgemak om straks de tweehonderd apparaten te exporten met een hogere toegevoegde waarde dan bulk-chemie, kaas, melk en aardappelen. Ondertussen probeer ik een draadloze Internet-oplossing aan de praat te krijgen, thuis en op het werk.
 
Egbert-Jan.Sol@Ericsson.com, vice president technology Ericsson Nederland

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-09-08T00:00:00.000Z Egbert-Jan Sol