IE rijp voor de sloop

Dit artikel delen:

Voor de huidige Netscape-producten wordt al Mozilla gebruikt, maar Firefox zorgt voor een explosie op de markt. Firefox is een open-source-product, gratis te downloaden van http://www.mozilla.org. Firefox is niet nieuw; Mozilla - dat ontstond uit de puinhopen van Netscape - is al als preview beschikbaar vanaf het begin van 2004, en is al meer dan 5 miljoen keer gedownload. Sinds de officiële release van Firefox 1.0 zijn de downloads gestegen tot meer dan een miljoen per dag!

Firefox heeft niet alleen grote aantrekkingskracht omdat het gratis is. De browser maakt geen gebruik van ActiveX, de vloek van IE, waardoor het inherent een veiliger product is. Het is dan ook logisch dat er geen eindeloze reeks patches bijgehouden hoeft te worden. Firefox is een browser die kan worden aangepast aan verschillende besturingssystemen; op dit moment is het er voor Windows, Linux en MacOS. Er zijn nog erg weinig Linux-desktopgebruikers, en de Mac beschikt over een eigen uitstekende browser; de voornaamste markt bestaat dus uit Windows. Daar scoort Firefox veel beter dan IE, omdat het ook werkt met Windows 98 en hogere versies. Hoewel IE met de meeste Windows-versies draait, wordt alleen onder Windows XP met service pack 2 enige vorm van bescherming tegen virusaanvallen geboden. In de praktijk geldt dat de helft van de gebruikers niet over XP met SP2 beschikt, en dus veel beter af is met Firefox.
Het gebruikelijke probleem met het vervangen van het huidige Microsoft-product onder Windows is compatibiliteit en de problemen met het instellen van mappen, et cetera. De download van Firefox installeert zichzelf echter en importeert automatische alle instellingen van IE. Omdat het een losstaand product is, kan het naast IE op een Windows-pc worden gebruikt. De gebruikerservaring met Firefox is niet te vergelijken met die onder IE, gewoon omdat het allemaal veel geavanceerder is! Het zal niet lang duren voordat iemand die met Firefox begint, niet meer terug wil naar IE. Dit is een zeer belangrijk punt, omdat het daardoor niet lang zal duren voordat Firefox de universiteiten en hogescholen heeft bereikt, en kort daarna de gewone huishoudens. De sleutel voor toegang tot de bedrijfswereld, als altijd gericht op verbetering van de beveiliging, is in zeer grote mate afhankelijk van de compatibiliteit met bestaande Web-servers die zijn ontwikkeld en getest met IE. De eerste rapporten geven aan dat Firefox met het merendeel van de bestaande webtoepassingen overweg kan. Een recensent schreef "een site die niet met Firefox kan worden bezocht, kun je beter vermijden". Mooi voor gewone gebruikers, maar wellicht niet genoeg voor bedrijven die dom genoeg ActiveX-functionaliteit in hun webtoepassingen hebben gebruikt.
Firefox moet op dit moment een van de grootste bedreigingen voor Microsoft zijn. Ze zijn zich terdege bewust dat ze de ontwikkeling van IE te lang hebben laten liggen. Er gaan geruchten dat ze zich realiseren dat ze Netscape en Mozilla te lang links hebben laten liggen en nu een team van 100 programmeurs op verbeteringen van IE hebben gezet. Deze reactie van Microsoft vind ik lachwekkend. Ik snap niet wat al die dure programmeurs bij Microsoft uitvoeren, gezien de slechte kwaliteit van de producten, en dit is alweer een voorbeeld. De Mozilla Foundation bestaat uit 12 man voltijds personeel! De ontwikkeling van dit uitstekende product, zo duidelijk beter dan IE, is voor een groot gedeelte gedaan door parttime-vrijwilligers!
Samenvattend moet ieder bedrijf (en ieder capabel individu) een projectteam opzetten om de mogelijkheden van Firefox te onderzoeken. Het moet zo snel mogelijk als verplichte vervanging van IE worden beschouwd. Voor al die Windows 98-gebruikers is er geen excuus om door te gaan met IE als Firefox beschikbaar is.< BR>
 
Martin Healey, pionier ontwikkeling van op Intel gebaseerde computers en c/s-architectuur. Directeur van een aantal it-bedrijven en professor aan de Universiteit van Wales.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-21T00:00:00.000Z Martin Healey
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.