Spoelstra spreekt: Bin Laden 2.0

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Na tien jaar verstoppertje spelen is Osama Bin Laden eindelijk gepakt. Een van de trucs om niet ontdekt te worden was om geen ict te gebruiken. Hij had in Pakistan geen telefoon- of internetaansluiting. Er was weliswaar een computer in de villa, maar met cloud computing was Bin Laden nog niet echt bezig.

Meneer Laden had zijn bedenkingen bij de beveiliging. De Amerikanen hadden via Google Maps en Google Streetview al de hele omgeving uitgekamd. De satellieten kunnen tegenwoordig op vijf meter hoogte inzoomen, maar aangezien iedereen in die omgeving eruit ziet als Vader Abraham, blijft het natuurlijk lastig iemand te herkennen.

Videobanden

Bin Laden deed er van alles aan om zich goed te verstoppen. Hij verbrandde zelfs zijn eigen vuilnis. Nu lijkt het mij dat het verbranden van je eigen vuilnis veel verdachter is dan het gewoon elke vrijdag netjes bij de weg te zetten, maar dit ter zijde. Of waren ze bang dat Peter R. de Vries de vuilnis zou doorspitten en dat hij dan de verpakking van lege videobanden zou vinden? ‘Wacht eens even, wie gebruikt er tegenwoordig nog videobanden? Bin Laden!' Zelf denk ik dat Bin Laden ten onder is gegaan aan vrouwen. Hij was immers zo goed verstopt in die grotten van Tora Bora totdat zijn vrouw zei: ‘Ja, sorry Osama, ik krijg het hier echt niet schoon. We gaan verhuizen.'

Maar Osama had het goed gezien, de beste manier om anoniem te blijven is geen ict-middelen gebruiken. Via je telefoon of internet ben je allang niet meer anoniem. Ik ken iemand bij de politie die menig vermist meisje heeft opgespoord via Hyves. Kort geleden was nog in het nieuws dat TomTom mijn gegevens doorverkoopt aan de politie. TomTom verweerde zich nog door te beweren dat het doorgeven van mijn gegevens ook voordelen heeft. Er kan namelijk ook worden gekeken waar de maximumsnelheid kan worden verhoogd. Natuurlijk! Als we ergens met zijn allen te hard rijden dan zegt de politie vast: ‘Oké, dan mag je hier harder.'

Borrelnootjes

Osama is uiteindelijk toch via een lullig telefoontje van een handlanger opgepakt en dankzij de nieuwe techniek konden de Amerikaanse president samen met zijn ministers de actie op Bin Laden live meekijken. Er stonden nog net geen borrelnootjes op tafel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Spoelstra gaat er blijkbaar van uit dat het officiële relaas over de dood van OBL de waarheid is. Dat is dus geen journalistiek, maar overschrijverij.

"aangezien iedereen in die omgeving eruit ziet als Vader Abraham"

Jawel, en ook Vader Abraham droeg een burka zeker... Vroeger, toen we nog openlijk racistisch mochten zijn, leken ook alle Afrikanen, Chinezen en Turken op elkaar. Dat is Spoelstra blijkbaar niet ontgroeid.

OBL is een verzinsel van USA.

Leuk geschreven! Maar waar staat het 2.0 voor? Dat de nieuwe trend is dat we allemaal maar niet meer moeten internetten? :-) Of dat ie 2.0 niet overleefd heeft?

Nu zit ik met 1 heikel punt. Amerikanen vermoorden iemand zonder proces in een ander land met als motief, Osama is medeplichtig aan het doden van 3000 mensen.

George W. Bush is ook een oorlog gestart zonder geldige motieven en bewijzen waar alleen al meer dan 3000 amerikanen gedood zijn (naast veel meer burgers uit Irak).

Stel dat een functionaris van Irak opdracht geeft George Bush in zijn woning om te brengen hiervoor (vanuit een Irakees standpunt kan Bush als terrorist worden aangemerkt), wat zou dan de wereldopinie zijn?

Ik snap de actie van de Amerikanen wel, maar het blijft een ogenschijnlijke illegale actie die leidt tot hypocrisie, of zie ik het nu verkeerd, en zo ja: hoe dan?

Jos, je komt bij mij nogal etnocentrisch over. De burka wordt niet door mannen gedragen, behalve door stand-up comedian die voor terrorist spelen. Heb je geen zin om je een klein beetje over die andere culturen te informeren?

Spoelstra, aan jou zijn mensen zoals Najib Amhali en Nabil Aoulad Ayad beter besteed en andersom. Ga zo door.

2.0 staat meestal achter iets waarvan de maker daarmee toegeeft dat het in eerste instantie niet zo goed gelukt was en waar ze geprobeerd hebben de meest in het oog springende bugs er uit te halen. Bij 3.0 is dat ook in tweede instantie niet gelukt. Sommigen blijven het echter hardnekkig proberen, zie b.v. Oracle 11, Windows 2008 of D66

ICT-er, dat de burka niet door mannen wordt gedragen hoef je mij niet te vertellen. De schrijver meent dat "iedereen in die omgeving eruit ziet als Vader Abraham". Dus moet hij een krankzinnig idee hebben over Pakistaanse vrouwen. Snap je het nu een beetje? Je moet met wat minder fantasie lezen, dan blijf je langer gezond.

Jos, dat Jacob Spoelstra krankzinnige ideeën over Pakistaanse vrouwen zou hebben, komt geheel voort uit jouw fantasie. Je moet zijn artikelen niet als anabeet lezen, maar met wat gevoel voor relatievering en analogieën.

Dank je, Jacob, hij was weer leuk.

Wat leuk, al die creatievelingen die reageren :-) En ook zo lekker veel begrip voor elkaars standpunten!

Ach, als beheerder zorgde ie wel voor goed uitwijkplan naar noodlokatie. En dubbele uitvoering, zie aantal vrouwen. Alleen qua event monitoring zag ie het abend-incident niet aankomen. En geen telefoon of internet, wist niet dat UPC ook een Pakistaanse vestiging had ;)

Wat jammer dat de Amerikanen Vader Abraham niet aanzagen voor OBL. Waren we van veel van die zeik-liedjes van VA af geweest!

De zin "Wacht eens even, wie gebruikt er tegenwoordig nog videobanden? Bin Laden!" heeft mij als verstokte videoband gebruiker wel aan het denken gezet. Om te voorkomen dat mijn zorgvuldig gezaaide grasveldje straks wordt verpest door een paar onhandig landende Apaches, dan misschien toch maar aan de harddiskrecorder. Bedankt voor deze nuttige tip Jacob.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-11T09:41:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.