Spoelstra spreekt: Hipper kunnen we het niet maken

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Vroeger, toen de Belastingdienst nog ouderwets was, moest ik aangifte doen en dan vroegen ze mij via een formulier hoeveel ik het afgelopen jaar had verdiend. Dan vulde ik bijvoorbeeld veertigduizend euro in en stuurde het formulier op. Een paar maanden later kreeg ik dan een brief terug van de Belastingdienst waarin stond: nee hoor, u heeft 41.000 euro verdiend. En dan dacht ik: vraag het me dan niet!

Maar die tijd is voorbij, want de Belastingdienst gaat ook met zijn tijd mee. Sterker nog, van de week las ik dat de Belastingdienst zelfs hip wil zijn. Ze kijken onder meer met een schuin oog naar ontwikkelingen zoals Facebook. Ik ben dan ook heel benieuwd wie vrienden gaat worden met de Belastingdienst. Status: Willen jullie allemaal aangifte gaan doen? (5 personen vinden dit leuk)

iPad

Je moet niet hip willen zijn. Hip is dit jaar in en volgend jaar uit. Bekijk je foto's uit de jaren ‘80 toen je dacht ook hip te zijn en je komt er achter dat niet alleen George Micheal in de kast zat.

In ict-land ben je ook maar heel even hip. Als je nu nog denkt hip te zijn met je iPad, dan mag je je Abba-platen ook van zolder halen. Dit geldt overigens ook voor de iPad2. Maar je moet als ict-afdeling niet hip willen zijn, je moet wel met je tijd meegaan. Een systeem kopen en in zeven jaar afschrijven kan dus niet meer. Kijk maar eens naar de computer die je zeven jaar geleden had en waarvan je trots vertelde hoeveel MB schijfruimte je wel niet had. Het past nu met gemak op een usb-stickje van vijf euro.

Hippe Grieken

Koop dus niks meer wat langer mee moet gaan dan drie jaar. Maar lease het, huur het, asp het, SaaS het of steel het desnoods. Met als voorwaarde dat het met zijn tijd mee blijft gaan, anders zeg je het abonnement op.

Ik zou het trouwens pas echt hip vinden als ik geen Belasting meer hoefde te betalen. Net als die hippe Grieken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nou, ik heb eens getracht mijn abonnement bij de belastingdienst op te zeggen. Da's niet gelukt. Ik vond, gezien de hoeveelheid contributie die ik betaalde en het weinige dat ik er naar mijn mening voor terug kreeg, dat ik er meer bij gebaat was om zonder dat abonnement door het leven te gaan...... Tja, hippe Grieken, ze zijn samen met nog wat andere landen (Spanje, Italië, Portugal) zo hip dat straks Duitsland en Nederland de economie van Europa overeind mogen houden. Kunnen we niet beter het abonnement/lidmaatschap van de EU opzeggen? Dat zou pas echt met je tijd meegaan zijn, kan een ander zijn eigen ellende betalen via ultra hippe failliete bancaire systemen.
Het wordt tijd voor vakantie (nee, niet naar Griekenland)

Troost ons een gedachte dat de Belastingdienst nooit hip zal worden. Hoeveel geld ze ook in marketing zullen steken. Het zal altijd een logge bureaucratische moloch blijven.
Maar het is wel de teken des tijds dat zelfs dit soort stoffige instituten mee willen doen met het schouwspel der schone schijn.
We zien het al voor ons in de reclameboodschappen. Breed glimlachende mensen die blij zijn om belasting te mogen betalen en de vals opgewekte suggesties dat hierdoor hun leven significant verbeterd wordt.
Of zou dit ietwat gekleurde beeld volkomen verkeerd zijn en blijken dat ze eindelijk eens kunnen onderbouwen hoe efficiënt ze zijn en samen met het CBS kunnen aantonen dat elke rode cent van onze onvrijwillige contributies uitermate nuttig besteed wordt.

Waarom zou de Belastingdienst niet hip kunnen zijn? In een beschaafd land willen de meeste mensen best via belasting bijdragen aan algemene voorzieningen. Een prachtige uitdaging toch om het imago van 'de grote boze wolf' in te wisselen in iets 'de Belastingdienst is van ons allemaal'? Ik vind dat ze daarin ook al verbeterd zijn, maar er kan nog wel een tandje bij geschakeld worden. Bijv. via het actief meewerken aan het transparanter maken van waar overheidsgeld aan besteed wordt.

Bij aangifte werkt dit dat de Belastingdienst je inkomen voorinstelt maar werkt in ieder geval niet bij zorgtoeslag en kindgebonden budget. Belastingdienst corrigeert mijn inkomen alsnog na fors terug te moeten betalen, dikke fail voor de Belastingdienst dus!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-20T11:21:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.