Spoelstra spreekt: Gevangenisstraf

Dit artikel delen:
Jacob Spoelstra

Facebook heeft voor vijf miljard dollar geschikt met beurswaakhond FTC. Ze moeten deze boete onder meer betalen voor het lekken van grote hoeveelheid gegevens aan campagnebureau Cambridge Analytica die deze informatie onder meer gebruikte voor de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016.

Het is niet de eerste keer dat Facebook schikt. Ook in 2011 deden ze dit al. Facebook is namelijk één groot datalek. Dat is hun verdienmodel. En daarom vraag ik mij af: Waarom slechts een geldboete? Waarom geen gevangenisstraf? Kunnen ze er zelf achter komen wat privacy eigenlijk is. Dit is toch niet per ongeluk gebeurd? Er is toch iemand die hier toestemming voor heeft gegeven? Iemand heeft toch gezegd: ‘laten we dit doen. Wie is er voor?’. En toen ging toch minimaal de helft van de handen omhoog of alleen de hand van Mark Zuckerberg en dus ging het alsnog door.

Johan Cruijff

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Meer informatie op zijn site.

Die vijf miljard daar lachen ze om bij Facebook. Die was allang gereserveerd. Het was een afrondingsfout op de begroting. Als je iets wilt declareren bij Facebook hoef je beneden de vijf miljard niet eens een bonnetje in te leveren. Johan Cruijff zei het al: 'Geld is niet belangrijk, als je hebt.' Waarom sluiten we dit soort bedrijven niet gewoon? Dat doen we ook met motorbendes. En hoezo een waakhond? Een waakhond blaft alleen maar. We hebben geen waakhond nodig maar een arrestatieteam. 

KPMG?

Bij de sjoemelsoftware van Volkswagen werden in ieder geval nog een paar managers naar de gevangenis gestuurd. Niet dat dit geholpen heeft want de auto’s van Volkswagen kun je nog steeds volgen op Buienradar, maar toch.  

Ik vraag me af of we strafbare feiten en gesjoemel in de ict-branche wel serieus genoeg nemen. Misschien moeten we dit eens laten onderzoeken. Maar ja, door wie dan? KPMG?  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Vacatures Internet

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-07-17T10:30:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.