Origami? Origami!

Elke basisschoolleerling weet dat origami staat voor kleurige stroken papier waar je leuk mee kunt knutselen. Tot Microsoft zich over de naam ontfermde. Het werd de codenaam van en stilaan koosnaam voor een geheimzinnige uitvinding, waarmee je ‘overal kunt gaan’ en ‘alles kunt doen’. En wie wil dat niet? Reikhalzend keek ik dan ook uit naar de presentatie van de eerste Origami’s. Dat was deze week op de CeBit.

Het kon natuurlijk alleen maar tegenvallen. Dat de vinding werd aangeduid als een ultramobiele pc (umpc) deed de magie rond de vinding al geen goed. Maar toen het uiteindelijk om een verkleinde uitvoering van de tablet-pc bleek te gaan, waren we weer geheel terug op aarde. De conclusie: met deze umpc is er in het grote gebied tussen smartphone en notebook weer een model toegevoegd, niet meer en niet minder.

Het is een complete Windows XP-computer met alle voordelen van dien. Maar het apparaatje past niet in een jaszak, heeft de prijs van een dure notebook en werkt maar enkele uren zonder stopcontact. Dat wordt kortom geen kaskraker.

Elke computer zonder toetsenbord is een gebrekkig apparaat. Met een aanraakscherm kun je uitstekend navigeren en informatie opzoeken, maar moeizaam informatie invoeren. Het toegevoegde virtuele toetsenbord (Windows Touch Pack) waarmee je een toetsenbord op je scherm krijgt geprojecteerd, is een handig hulpmiddel. Maar het lijkt me een ergonomische ramp bij intensief gebruik.

Op de keper beschouwd hebben we er met de umpc een kleine variant van de tablet-pc bij. Die zal zijn weg vinden naar niche-markten, maar voor bredere acceptatie moet het apparaat veel goedkoper en energiezuiniger worden. Dat zal met de inspanningen van Microsoft, Intel en vele hardwarepartners op termijn ook best lukken. Daarbij ligt er een dankbaar terrein voor makers van accessoires die via USB of Bluetooth kunnen worden aangekoppeld. De eerste apparaten van Samsung en Asutek maken duidelijk dat het umpc-platform van Microsoft en Intel ruimte geeft voor grote flexibiliteit. Asutek heeft een camera ingebouwd, met de Q1 wil Samsung zich onderscheiden door connectiviteit: Lan, WiFi, Bluetooth en 3G/GSM. De mogelijkheden zijn er om de umpc te laten uitgroeien tot een belangrijk platform naast de smartphone, pda, tablet-pc en notebook. Maar de grote vraag wordt of de pc-aanpak van de Wintel-combi in de massamarkt kan concurreren met mobiele apparaatjes die minder kunnen maar lichter, goedkoper of handiger zijn: mobiele dvd-spelers, pda’s, mobiele tv-ontvangers, smartphones enzovoort, enzovoort. Het zal in ieder geval een lange weg worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-17T00:00:00.000Z Fred van der Molen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.