Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: SOA

Jacob Spoelstra

Dichter des Vaderlands Driek van Wissen heeft ooit eens de Bond tegen Afkortingen opgericht, de BTA. Het moge duidelijk zijn dat Dries niet in de ict zit. Diederik Toet noemde het in zijn redactioneel van 5 oktober al, in de ict kom je om in het lettergeweld. Alles wat afgekort kan worden wordt afgekort. Alles wat afgekort kan worden wordt afgekort.

Zo ook bij ons in het bedrijf. Als we bij ons een nieuwe naam nodig hebben voor een nieuw product of dienst dan schrijven we wel eens een prijsvraag uit onder het personeel (met de onvermijdelijke boekenbon als prijs). Negen van de tien inzendingen zijn dan meestal afkortingen en de tiende inzending is dan vaak een gewone naam, Veronica of zoiets. Maar zegt degene die Veronica heeft bedacht er dan bij, het leuke is, Veronica staat ook voor Voordelige En Resultaatgerichte Organisatorische Nieuwe Intelligente Computer Applicatie! Dan maar geen boekenbon. We noemen het product wel gewoon 12.500 euro. We kunnen dan tegen de klant zeggen: het kost je 10.000 euro, maar je krijgt er 12.500 euro voor terug.

Maar waarom kort men alles af in de Informatie & Communicatie Technologie-sector? Een bouwvakker noemt een cementmolen toch ook geen CM of hydraulische boormachine een HBM? Overigens heb ik geen idee of er hydraulische boormachines bestaan, maar als ze niet bestaan zouden ze uitgevonden moeten worden.

Ik hoorde laatst een ontwikkelaar van ons zeggen: iedereen doet het tegenwoordig met SOA. Ik zeg: oh, je bedoelt service oriented architecture? Nee zegt hij, die geslachtsziektes, de jeugd vrijt niet meer veilig. Gek word ik van die afkortingen. Daarom vraag ik het nog één keer vriendelijk:


KAN HET A.U.B. AFGELOPEN ZIJN MET DIE AFKORTINGEN!


JSP


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-26T00:00:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.