Managed hosting door True

De kijk van Van Eijk: Wat brengt 2008?

Peter van Eijk

Het is niet moeilijk te voorspellen dat 2008 het jaar van Vista wordt. Zoals ik al eerder schreef is er nauwelijks iets nieuws aan te ontdekken. Vista is eigenlijk een opgevoerde service pack van Windows XP. De doorslaggevende reden om toch over te gaan is: Microsoft verkoopt XP niet meer.

Op internetgebied zou het mooi zijn als IPv6 eindelijk wat serieuzer genomen wordt. Als je koppelingen tussen organisaties moet regelen is het een uitkomst. Dat is vooral omdat je alle complexiteit van nat (network adress translation) kunt loslaten. De isp's zitten echter te wachten op een vraag uit de markt. Dus, vraag uw isp er om.

In 2008 komt meer aandacht voor groene datacenters. Computers en hun koeling kosten veel elektriciteit. Er zijn veel mogelijkheden om dit te verbeteren. Investeringen in bijvoorbeeld servervirtualisatie kunnen geld opbrengen, het milieu sparen én de betrouwbaarheid verhogen. Ook thuis kunnen we wat doen. Ik heb zelf een server vervangen en het stroomverbruik van 70 watt verlaagd naar 15 watt! Terugverdientijd:15 maanden.

In het jaar 2008 zullen ook weer een hele reeks nieuwe kreten te horen zijn die in feite niet meer zijn dan oude wijn in nieuwe zakken. Software as a Service heette vroeger asp, en is nog steeds niet zo succesvol als sommigen willen. Dat zal dus wel weer een nieuwe naam krijgen.
De technologie voor contactloze chipkaarten bestaat al jaren, maar heeft volgens de marketeers blijkbaar een kans gemist, dus heeft men het daarna maar rfid genoemd. Ook daar gaat het blijkbaar niet goed mee, want de nieuwe kreet is nu near field communication (nfc), waarover volgende week meer.

Tot slot hoop ik dat we wat slimmer gaan denken over beveiliging, en onze aandacht richten op de echte problemen. De firewalls zijn nu zo dichtgetimmerd dat we onze vrienden niet eens toegang kunnen geven, terwijl de echte kwetsbaarheden zich bevinden tussen toetsenbord en stoel, zoals ze bij sommige helpdesks plegen te zeggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.