Spoelstra spreekt: Weer nutteloos referendum

Dit artikel delen:

De driehonderdduizend handtekeningen die nodig zijn om een raadgevend referendum te organiseren over de zogenaamde sleepwet, zijn binnen. Het zijn er zelfs vierhonderdduizend geworden. Dit lijken er heel erg veel, maar als je een petitie zou organiseren waarin je mensen wilt laten tekenen dat Jan Smit de beste zanger van Nederland is dan zou je dat ook met gemak halen.

Een referendum in Nederland is zolang de VVD in de regering zit sowieso nutteloos. Petities van het klootjesvolk gaan bij de VVD rechtstreeks in de papierbak. En dan roepen ze er al lachend bij: 'En dan zeggen ze ook nog dat wij nooit iets aan recycling doen.’ Daarbi,j als de overheid echt zo goed in aftappen is, dan hoeven ze ons helemaal niet af te vragen wat we van de wet vinden, want dan weten ze dat allang.

Doel van de wet is met name het bestrijden van cybercrime en terrorisme. Hier kan niemand tegen zijn volgens mij, behalve dan de terrorist en de cybercrimineel. Om dit te realiseren willen de inlichtingendiensten zo veel mogelijk gegevens verzamelen om daarna gericht te zoeken. Dit lijkt me een verschrikkelijke baan. Om te zoeken of ergens twee terroristen informatie met elkaar uitwisselen moet je dus ook door al die gênante informatie van alle andere mensen die in diezelfde buurt wonen. Het gevoel dat je bij kennissen op viste bent en ze vragen: ‘Willen jullie onze vakantie foto’s zien?’. En hij komt met zijn diaprojector met 336 lades met dia’s aanzetten en zegt: ‘Ze moeten hier ergens tussen zitten. Laten we bij de eerste slide beginnen’.

Kippengaas

Grootste bezwaar van de tegenstanders is dat de overheid kan zien wat jij op de digitale snelweg doet. Tegenstanders denken nog steeds dat dit een privé weg is, maar is het inmiddels niet gewoon een openbare weg? Het is beveiligd met kippengaas. Je kijkt er zo doorheen. Het is de streep die je voor een pinautomaat hebt staan waarop staat: Wilt u achter deze streep staan i.v.m. privacy. Je moet wel heel naïef zijn om dan te denken, nu kunnen ze dus niet achter mijn pincode komen want ze staan achter de streep. Cybercriminelen weten dit allang. Ze hebben hier hun business van gemaakt. Vraag is, hoe graag wil je dat zij hier mee stoppen?

Al die mensen die tegen het bewaren van dna waren hoor je ook niet meer nu telkens meer daders van zedenmisdrijven snel worden gepakt dankzij dna-matches.

Jacob Spoelstra is columnist en stand-up comedian. Voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben nooit tegen het bewaren van DNA geweest maar toch wel tegen het massale delen van informatie over nederlandse burgers met allerlei vreemde mogendheden. Die misschien nu een vriend zijn maar morgen een vijand.

De enige echte goede manier om dit te bestrijden is niet een groot sleepnet maar gerichte infiltratie...maar ja dat kost een hoop moeite, consistent beleid.... en bijbehorende langjarig budget....dus grijpen we maar weer naar window dressing, technology en knoppen drukkers want daar kun je weer makkelijk op besparen als het nodig is. Mensen opleiden cq overhalen en langjarig supporten is nou eenmaal niet zo makkelijk. En wat nu als we hier onverhoopt toch Turkse toestanden gaan krijgen (de geschiedenis heeft geleerd dat niks onmogelijk is)....wil je dan echt dat die lieden dit sleepnet tot hun beschikking krijgen vanaf dag 1?

@Spoelstra Jij wil openheid voor de overheid? De algemene mening over ICT en overheid is welbekend.

Daarom mijn verzoek: wees een vent en toon dat je achter deze mening staat. We zien graag in je column je belastingaagiftes van de afgelopen 5 jaar, een overzicht van al je investeringen en bankrekeningen incl pincodes, een lijst van al je familileden met leeftijd, BSN en telefoonnummers. Mocht je tijd over hebben, maak dat familielijstje dan nog ff af met de BKR status, medisch verleden en seksuele voorkeuren van al je familieleden. Fotos mag, maar zijn niet perse nodig, die halen we wel uit het sleepnet of van facebook.

Zoals iemand het mooi zei: De bewaarplicht bestaat ook al enige tijd. Er is nog nooit een case opgelost met de informatie verkregen door al het bewaren. Het is zoeken naar een speld in een hooiberg.
Het enige wat ze nu doen is meer hooi op die berg gooien.

Daarbij gaat de overheid al die data 3 jaar bewaren en delen met andere landen... Wat nu niet verboden is in die landen, is straks wellicht wel verboden en wordt je opgepikt.
Dat kan gaan over homo zijn, porno kijken, vreemd gaan, demonstreren, foto's plaatsen van bepaalde onderwerpen etc

@Jacob Spoelstra
Ik heb wat verplicht leesvoer voor jou:
https://decorrespondent.nl/209/nee-je-hebt-wel-iets-te-verbergen/6428004-ab2d5fc2

De overheid is te vertrouwen en integer, dat zeggen ze dus met deze wet.
Nu heb ik dit geheel anders meegemaakt, zelfs op lokaal nivo in een zeer christelijke gemeente.
Ik vind de overheid soms net een klein kind, stampvoetend, we zullen en moeten gelijk krijgen. Beukend in tegen hun burgers ipv overleg. Als ze dan ook nog gegevens van me hebben waar ik dan geen weet van heb maak ik me grote zorgen.

Is deze sleepwet bedoeld om de volgende 'So you think you can be a martyr' op te sporen?
Dat is het excuus terwijl het eigenlijk om politiek wisselgeld gaat voor internationale politieke toneel.
Het is aan ons om bij de politiek aan te geven dat onze privacy niet mag worden misbruikt als politiek wisselgeld.

Willen wij dat als de 'grote blonde leider' aan de macht komt dat elke 'linksdragende subsidieslurper' automatisch verdacht wordt of bij de wederopstanding van een nieuwe 'Joop den Uyl' alle 'neo-liberale kapitalisten' automatisch verdacht wordt? Met deze sleepwet aka Big Data does overheid wordt dat een fluitje van een bitcoin cent.

Terroristen opsporen kan de AIVD nu al. Want ze worden nu gecontroleerd door mensen die niet alles mogen weten en feitelijk dus kunnen doen wat ze willen. Ze weten heus wel waar ze ongeveer zitten en zullen door gericht te zoeken veel sneller iets vinden dan hun hooiberg alleen maar groter te maken.

Alles is bedoeld om de (EU) burgers meer en meer de mond te snoeren, net na WO2 riep iedereen dit nooit meer, en kwam er "Democratie" en "Vrijheid van meningsuiting" dit werd een paar decenia later een luis in de pels van de Multinationals en Politiek en andere Machtswellustelingen er kwam teveel exposure, dit willen ze in een rap tempo terugdraaien je ziet het al aan de MSM en Social Media, Fakenieuws (Ook door overheden!) een bindend referendum is HET fundament van een Democratie, maar wij gaan er met open ogen intrappen,.....Immers je kunt er toch niets tegen doen!,....Toch?
De geschiedenis is de voorspelling van de toekomst dat is nooit anders geweest.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-18T09:34:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.