Spoelstra spreekt: Spelfout

Ik weet dat ik er niet over ga, maar mensen die mij verbeteren met taal gaan naar de hel. Ik weet ook wel dat het ‘groter dan ik’ en niet ‘groter als mij’ is, maar je weet toch wat ik bedoel? Als iemand je verbetert met taal, dan is het net alsof je met je gulp open staat te praten. Alles wat je verteld hebt, doet er niet meer toe. Als Martin Luther King zijn befaamde toespraak had gehouden met zijn gulp open, dan hadden we zijn ‘I have a dream’ niet onthouden maar hadden we gezegd: ‘O ja, hij stond met zijn gulp open te praten’.

Steeds meer mensen hebben de indruk dat de jongere generatie steeds slechter wordt in taal. Hier wordt vooral het online-communiceren de schuld van gegeven. Doordat jongeren die online communiceren neigen naar korter en informeler taalgebruik, zouden ze steeds slechter worden in spelling. Nu hebben we nogal gauw de neiging om nieuwe media ook direct een kwaal mee te geven. Van gamen wordt je lui, tv kijken maakt je dom en heel vroeger zei men dat je beter geen boeken kon lezen, want dan miste je de praktijkervaring.

Hogere kwaliteit

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie kijk op www.jacobspoelstra.nl.

Taalwetenschapper Lieke Verheijen van Radboud Universiteit in Nijmegen heeft nu onderzocht dat veel op bijvoorbeeld WhatsApp zitten helemaal niet leidt tot een slechtere spelling. Sterker nog, uit haar onderzoek komt zelfs naar voren dat, en ik citeer haar om spelfouten te vermijden: ‘Actief WhatsApp-gebruik heeft een directe positieve invloed op spelling in schoolteksten: vooral bij tieners leidt het tot minder spelfouten. En jongeren die sociale media op een actieve en talig creatieve manier gebruiken, schrijven juist schoolteksten van hogere kwaliteit.’

Gulp open

Het veelvuldig gebruikmaken van autocorrectie en woordvoorspellers zou wel leiden tot meer spelfouten. Dit kan ik alleen maar beamen. Ik kan niet meer zonder, dus op het moment dat ik een presentatie geef en iets op een bord moet schrijven, mis ik ineens de autocorrectie en schrijf ik alleen nog maar hele simpele woordjes op. En als ik het echt niet meer weet, doe ik gewoon mijn gulp open.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-09T09:36:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.