Spoelstra Spreekt: Geen kunst

Jacob Spoelstra

Het was een klein lullig berichtje op Nu.nl ‘Jpegje verkocht voor 57 miljoen euro’. Het jpegje was een collage van vijfduizend foto’s die de kunstenaar Mike Winkelmann sinds 2007 online zette.

Het eerste wat door mijn hoofd schoot toen ik het berichtje las was dat ik ook nog heel veel jpegjes heb. Waar kan ik ze verkopen? Kan ik ze inleveren bij Tussen Kunst en Kitch? En dat die meneer van Tussen Kunst en Kitch dan zegt: ‘Ja, we hebben hier te maken met de originele vakantiefoto’s uit 2003 van zomervakantie van de familie Spoelstra aan het Gardameer.’

Blockchaintechnologie

Jacob Spoelstra

Jacob Spoelstra is columnist en stand-upcomedian. Kijk voor meer informatie op www.jacobspoelstra.nl.

Digitaal is de nieuwe moderne kunst. Het is niet meer een aantal blikken verf tegen een doek aangooien, het schilderij ‘drie kleuren verf’ noemen en vervolgens miljonair worden. Nee, de nieuwe moderne kunst is een paar enen en nullen. Zo werd behalve het jpegje laatst ook al de eerste tweet van Twitter-oprichter Jack Dorsey verkocht voor een bedrag van vele miljoenen. Hoewel deze ‘kunstwerken’ makkelijk te kopiëren zijn, zijn ze door blockchaintechnologie uniek gemaakt. Je koopt dus eigenlijk een hele dure bitcoin.

Dit is ook een beetje hoe ik tegen moderne kunst aankijk. Voor mij is moderne kunst net zoiets als het eten van mijn vrouw. Ik heb vaak geen idee wat het voor moet stellen. Moderne kunst is een rijkemensenhobby. Er zijn tenminste weinig bijstandsmoeders die over het werk van de Duitse beeldhouwster Isa Genzken zeggen dat de kunstenares de hedendaagse realiteit op subtiele wijze maatschappijkritisch weet te reflecteren.

Belastingaangifte

Maar goed, als dit de trend gaat worden, zou ik, als ik u was, alvast beginnen met sparen. Sla alles veilig op. Gooi niks meer weg. Schoon geen bestanden meer op. Je weet nooit wat je eerste belastingaangifte nog waard gaat worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Traditionele kunstwerken kunnen meestal eeuwenlang tot vele tienduizenden jaren bewaard worden om als origineel getoond en bewonderd te worden.
Hoe zit het met digitale kunst en documenten? Zou er over z'n lange periode nog een vorm van blockchaintechnologie zijn, die via een non-fungible token het "eigendom" van de dan oeroude digitale kunst en documenten bewaard? Of is het een technisch geintje zodat filantropische multimiljardairs een goed doel kunnen steunen?

Intussen worden NFT’s ook aan traditionele kunst gekoppeld. Helaas worden de NFT’s vaak niet door de eigenaren van de (digitale) kunst, maar door derden gemaakt. Dat is net zoiets als dat je een stukje van de maan of een hele ster kan kopen, met een “echt certificaat”. En we kunnen, net als bij etsen en steendrukken, “beperkte” series van NFT kunst zien. Hoeveel NFT Nachtwachten van Rembrandt Harmenszoon van Rijn wil je hebben? Of wil je alle Nachtwachten van alle Nederlandse schilders verzamelen in een digitaal plakboek? NFT had ook anders ingezet kunnen worden.

Doet me denken aan de Linden-dollar in Seconde Life.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-24T10:06:00.000Z Jacob Spoelstra


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.