Big data ≤ big creativity

Computable Expert

Stijn Grove
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor het topic Datacenters.

Het internet is tegenwoordig overal, ook op plekken waar je het niet zou vermoeden. Steeds meer bedrijfstakken haken aan op het internet of things (IoT) door met sensoren allerlei zaken meetbaar te maken. Dankzij mobiel internet, maar nu ook door Long Range Low Power (LoRa)-telecommunicatienetwerken, kunnen gegevens over grote afstanden draadloos worden verstuurd. KPN is op dit moment in de afrondende fase van de uitrol van een LoRa-netwerk met als doel een landelijke dekking voor IoT.

Het gevolg is dat er steeds meer informatie wordt gemeten, gegenereerd en verwerkt. Dit biedt ongekende mogelijkheden. Melkveebedrijven kunnen bijvoorbeeld hun efficiëntie sterk verbeteren door het gedrag en de voedingspatronen van hun vee gedetailleerd te monitoren. Dat biedt niet alleen een concurrentievoordeel, maar is uiteindelijk ook beter voor de dieren.

Nieuwe businessmodellen

Ook buiten ons zicht rukt IoT op: moderne rioolbeheersing kan niet meer zonder, en mede daardoor loopt Nederland wereldwijd voorop als het gaat om drinkwaterkwaliteit. Al die data moeten natuurlijk ergens worden opgeslagen en de databases die ontstaan, bieden enorm veel mogelijkheden voor analyse. Onvermoede verbanden worden zichtbaar en leiden tot nieuwe businessmodellen. Deze trend zal de komende jaren doorzetten en de hoeveelheid data zal explosief groeien.

Big data is booming, en datacenters spelen daarin een cruciale rol. De data moet gecentraliseerd worden en goed toegankelijk zijn voor analyse. Datacenters zijn daarvoor perfect geschikt; zij bieden de connectiviteit en schaalbaarheid om deze datastromen te beheersen en te laten werken voor de partij die de data verzameld. Bijkomend voordeel is dat in een datacenter snel kan worden gekoppeld met een cloudprovider als extra capaciteit nodig is, terwijl niet alle data uit handen wordt gegeven omdat deze op eigen apparatuur staat. Datacenters zijn de verbindende schakel tussen IoT, nieuwe businessmodellen en de digitale evolutie van alle sectoren die door big data mogelijk wordt.

Privacy borgen

Het verzamelen van data brengt ook plichten mee. Privacy is een hot topic en zal door big data alleen maar in belang toenemen. Apparaten zoals de Fitbit en allerlei health-apps verzamelen gegevens over personen die zeer privacygevoelig zijn. Die privacy moet goed worden geborgd en op dit punt bieden datacenters een niveau van security die elders niet haalbaar is.

We kunnen, dankzij IoT en big data, de wereld om ons heen op een geheel nieuwe manier in kaart brengen en tot inzichten komen die bepalend kunnen zijn voor onze (economische) toekomst. Die wereld van data, data-analyse, nieuwe businessmodellen en een nieuwe toekomst ontstaat in datacenters.

Dat gaat niet vanzelf. Dingen meetbaar maken is één ding, maar om échte vernieuwingen te realiseren zullen we creatief moeten blijven. De basis is er, wat we nodig hebben zijn creatieve geesten die met big data de wereld van morgen vormgeven.

Stijn Grove, directeur bij Dutch Datacenter Association

Dit artikel is ook verschenen in Computable Magazine, jaargang 49, nummer 6, zomer 2016.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Privacy betekent nu: Ik heb niets te verbergen maar dat hoeft niemand te weten.

...Niemand hoeft te weten dat ik iets te verbergen heb?
Heb ik iets te verbergen, mag niemand dat weten...
Van die enge dingen allemaal.

Met dank aan van Kooten & de heer de Bie.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-04T11:57:00.000Z Stijn Grove


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.