Mobiliteit: geen uitdaging maar kans

Dit artikel delen:

Het it-landschap binnen bedrijven verandert steeds meer en mobiliteit van medewerkers neemt toe. Net als de byod-trend, die it-afdelingen voor grote uitdagingen stelt. Werknemers hebben steeds meer de behoefte om gebruik te maken van mobiele devices voor hun werk en nemen ze overal mee naartoe. Wanneer cio’s er voor willen zorgen dat shadow it, beveiligingsgaten en compliance-conflicten worden voorkomen, dan zullen zij met meerdere zaken rekening moeten houden.

Alleen wanneer bedrijven een holistische benadering van mobiliteit aannemen en mobiele werkomgevingen als toegevoegde waarde zien, kunnen cio’s succesvolle strategieën ontwikkelen en profiteren op de lange termijn. Het is daarbij raadzaam om samen te werken met een expertteam dat alles weet over de behoeften van het senior management en de eindgebruiker.

De cio, de it-afdeling en eindgebruikers zullen samen moeten identificeren wat de businessdoelen zijn, die zij met het oog op mobiliteit willen behalen. Daarna moet worden geanalyseerd welke mobiele devices werknemers gebruiken en welke applicaties zij wanneer, waar en waarom gebruiken. Dit vormt de basis voor de ontwikkeling van een concept dat aan de vereisten tegemoetkomt, maar de gebruikers ook de nodige flexibiliteit geeft.

Vervolgens dient er een beheertool geïntroduceerd te worden die niet alleen technisch voldoet aan de vereisten van een moderne werkplek, maar ook voldoet aan de behoeften vanuit een zakelijk oogpunt. Met de tool moet het eenvoudig mogelijk zijn om beveiligingsinstellingen, configuraties van it-diensten en applicatiedistributie te verzorgen. De integratie van de mobiliteitsoplossing in de bestaande businessprocessen en datastrategieën van het bedrijf zijn ook belangrijk. Selfservice-functionaliteiten kunnen gebruikers helpen de voor hen relevante it-diensten, hardware en software te bestellen, goed te keuren en automatisch te installeren. Dit kunnen zij op ieder moment op elke plaats, zonder vast te zitten aan servicetijden van de organisatie.

Omdat mobiliteit binnen bedrijven ook in de toekomst verandert, moeten cio’s de mobiliteitsoplossing en het concept ervan regelmatig blijven toetsen of het nog voldoet aan de (veranderende) businessdoelen. Dit maakt het mogelijk om vroeg te identificeren of het bestaande concept en de oplossing nog voldoen voor alle betrokken partijen of dat er aanpassingen nodig zijn. De initieel gekozen mobiliteitsoplossing moet dus flexibel van opzet zijn en snel kunnen mee veranderen.

Een overkoepelend concept voor de end-to-end werkplek en mobiliteit betekent dat cio’s zich niet langer bezig hoeven te houden met verschillende soorten losstaande oplossingen en hoe die met elkaar zouden kunnen werken. Eenvoud is troef, met een moderne werkplekbeheertool die het voor cio’s mogelijk maakt om transparant en flexibel alle beheerprocessen te ondersteunen en mobiliteit maximaal een kans geeft.

Jaap Blankevoort, general manager Benelux bij Matrix42

Dit artikel is ook gepubliceerd in Computable Magazine 8 van oktober 2016

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-04T13:10:00.000Z Jaap Blankevoort
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.