Managed hosting door True

De kijk van Van Eijk: Vista? We kunnen helaas zonder

Peter van Eijk

Is Windows Vista een doorbraak? Nee! Hoeveel mensen kopen het vrijwillig? Niemand!

Windows 3.1. maakte het mogelijk om software onafhankelijk van specifieke beeldschermen en grafische kaarten meer gebruikersvriendelijk te maken.

Windows 95 maakte het mogelijk om serieus ‘multitasking’ te doen. Windows 98 bood verbeterde installatie van hardware: ‘plug and play’ (hoewel dat nog wel eens uitpakte als ‘plug and pray’).

Windows 2000 en XP brachten eindelijk onafhankelijke 32-bits processen en daarmee een fundamenteel betere stabiliteit van het platform, zodat gebruikersfrustratie en desktop supportkosten omlaag gingen.

Ik zie nog geen doorbraak van deze orde in Vista. Oké, de user interface van Vista ziet er gladder uit en standaard staan er meer security-features aan. Helaas leiden deze features momenteel vooral tot gebruikersfrustratie. Uit eerdere voorbeelden hebben we gezien dat gebruikers pesten geen succesvolle verkoopstrategie is.

Hoe het wel moet? De complexiteit van computergebruik moet drastisch omlaag! Wat ik momenteel zie, is dat mensen met hun computergebruik jongleren over verschillende machines en locaties: kantoor, thuiswerkplek, woonkamer en mobiel. Tegelijk wil men overal de eigen bestanden en digitale identiteiten tot zijn beschikking hebben. Als Microsoft een oplossing hiervoor zou leveren, zou ze haar belangrijkste kracht moeten loslaten: de personal computer. Immers, als je overal toegang hebt tot je digitale bezittingen, mogelijk met alleen maar een gebruikersnaam en wachtwoord, is die computer niet meer zo persoonlijk.

Enkele voorbeelden van oplossingsrichtingen zijn Windows Card Space en U3-technologie. Windows Card Space is een soort digitale sleutelbos. U3 is een technologie om applicaties op een usb-stick te installeren in plaats van een pc. Ik kan me voorstellen dat je dit combineert met je mobiele telefoon. Die sluit je aan op de dichtstbijzijnde pc en die autoriseert je dan voor toegang tot al je bestanden en toepassingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.