Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Diefstal

Jacob Spoelstra

Er wordt nergens zo veel gestolen als in de ict. Het is ook zeer eenvoudig: control c, control v. Dat begint al op school. Moesten wij vroeger voor onze scriptie nog naar de bibliotheek om grondig onderzoek te doen, gewenste situatie beschrijven, conclusies trekken en vervolgens alles met je Scheidegger-typdiploma op papier zien te krijgen. Tegenwoordig google je zo alle scripties over de meest uiteenlopende onderwerpen bij elkaar.

Een zwager van mij is leraar en hij krijgt soms serieus telefoontjes van leerlingen die vragen of de scriptie ook in het Engels mag. Nee? Dan zoek ik nog even verder.

Met programmatuur gebeurt dat net zo hard. Een dochtermaatschappij van SAP heeft vorig jaar nog een boete moeten betalen omdat werknemers van de dochtermaatschappij een website van Oracle gehackt zouden hebben en daar software vanaf zouden hebben gehaald. Hier zijn nog wel een tig aantal voorbeelden van te noemen. Microsoft en Apple hadden niet eens bestaan. Oracle en SAP ook niet.

Hetzelfde gebeurt natuurlijk bij de consument thuis. Weliswaar is het downloaden van muziek en films formeel gezien niet strafbaar, maar moreel gezien kan het niet. Aan de andere kant een cd aanbieden voor 20 euro is natuurlijk ook diefstal, of zoals Peter R. de Vries het zou zeggen: het gedrag is op z'n zachtst gezegd laakbaar (wat dat ook mag betekenen).

Illegale software op mijn pc gebruik ik inmiddels niet meer. Het zoveelste virus deed mij besluiten gewoon maar eerlijk te betalen. Zo zie je maar weer: de ene boef brengt de andere weer op het rechte pad.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

En hoe voorkomt betalen dat er geen virussen op de pc komen? Met een officieel gekochte pc met een officieel gekochte Windows XP komen er binnen 20 minuten ook fijn veel virussen op de machine (laatst nog op tv).

Het stuk werd redelijk goed opgebouwd, totdat de verkeerde belevenis werd aangedragen ... had u haast toen u dit stuk schreef, meneer Spoelstra?

Fraude en plagiaat is van alle tijden. Docenten moeten slimmer zijn dan de studenten/scholieren die zij les geven. Als je je werk serieus neemt dan controleer je het werk dat wordt ingeleverd, ook in Google en Wikipedia en de andere bekende sites.

Om 'illegale' software downloaden en installeren nou stelen te noemen vind ik te ver gaan. Voor zakelijk gebruik vind ik het een andere zaak. Software makers zouden alleen maar blij moeten zijn dat mensen van hun software gebruik maken. Microsoft was nooit groot geworden als mensen het niet zo makkelijk konden downloaden en installeren.

Ieder zijn heug en zijn meug. Betaal jij maar lekker voor die inferieure producten van Microsoft. Dan maak ik wel gebruik van gratis alternatieven.

Illegale software gebruiken is niet meer nodig, voor bijna alles is er een gratis alternatief. Waar dat niet zo is, zijn er ook programma's die niet zo duur zijn als die van MS of Adobe en genoeg kunnen voor de doorsnee thuisgebruiker.

Maar, wat diefstal betreft krijgen we allemaal de beste voorbeelden van die mensen die sowieso een dijk van een salaris krijgen. Bij Siemens, Volkswagen, enz. heeft de directie er miljoenen doorgedraaid, probeer jan met de pet dan uit te leggen dat hij dat kopietje niet mag maken.

quote: Aan de andere kant een cd aanbieden voor 20 euro is natuurlijk ook diefstal of zoals Peter R. de Vries het zou zeggen: het gedrag is op z'n zachts gezegd laakbaar.

Een kleine toevoeging is hier nog op zijn plaats, op elke lege cd of dvd wordt Buma-rechten geheven, dus ook als iemand het gebruikt voor opslag van eigen documenten, foto's etc. Het geld hiervan (getuige diverse uitzendingen op televisie) staat ongebruikt op een bankrekening. Verder heeft Microsoft heeft in 2007 aangegeven dat het op elk softwarepakket dat verkocht wordt 85% procent WINST maakt. En maar zeuren.

Het is jammer dat de heer Spoelstra al gehersenspoeld is door de diverse auteursrechtenorganisaties. Illegaal kopieren is GEEN diefstal, er wisselt namelijk niets van eigenaar. Het is hoogstens een schending van het auteursrecht. Door de term diefstal te gebruiken wordt er gepoogd (blijkbaar succesvol) om een strafbaar feit als een zwaarder lijkend misdrijf te presenteren, in plaats van de overtreding die het is.

Verder is het jammer dat een 'medewerker in de ict' blijkbaar niet beseft dat er voor goede en legale software tegenwoordig niet meer betaald hoeft te worden (hoogstens de kosten van een breedband-aansluiting).

> Illegale software op mijn pc gebruik ik inmiddels niet meer. Het zoveelste
> virus deed mij besluiten gewoon maar eerlijk te betalen.
Ha! Dat had ik nou ook: het zoveelste virus deed mij besluiten die rommel van M$ van mijn systeem af te vegen en veilige software eerlijk te downloaden.

Meneer Spoelstra is er schijnbaar ook achter gekomen dat Windows een grote gatenkaas is, en wat doettie? Hij beloont ze door een bedragje richting
Redmond over te maken ... Beetje vreemde redenatie: stel, je leent een tijdje een Hyundai van de buurman en na 3 ongelukken omdat de remmen het niet deden, besluit je een Hyundai te kopen?

Waar zou trouwens het sprookje vandaan komen dat als je die rommel van M$ koopt ipv downloadt dat er dan geen virussen kunnen komen?

Is dit artikel gesponsord door Microsoft? Er is qua werking vaak geen verschil tussen eerlijk en oneerlijk verkregen software. Zelfs bij emulatie van dongles is de werking vrijwel hetzelfde. Bitjes blijven bitjes.

En is plagiaat diefstal? In zekere zin wel, maar veel informatie op internet is vrij beschikbaar. Dus spreek dan eerder over fraude.

Wie zegt dat de heer Spoelstra ineens betaald heeft voor Microsoft Windows of voor software op het Windows platform?

Allemaal aannames.

Misschien is hij wel overgestapt op Apple, of draait hij nu een (betaalde) Linux-distributie. Met enkele betaalde onderdelen. Dat doe ik ook al jaren.

Ik geef toe dat bovenstaande onwaarschijnlijk is. Echter, de beweringen met betrekking tot Microsoft van andere lezers komen net zo hard uit de lucht vallen ...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.