Managed hosting door True

Spoelstra spreekt: Mobieltjes zijn slecht

Dit artikel delen:

Friezen praten met een iets hoger volume dan andere mensen. Dat valt je pas op als je net als ik buiten Friesland bent gaan wonen en af en toe weer even terug bent. Een Fries met een mobiele telefoon is helemaal erg.

Friezen hebben niet zo veel vertrouwen in nieuwe technologie dus voor de zekerheid spreken ze met een dusdanig hoog volume dat de persoon aan de andere kant van de lijn het ook wel hoort zonder telefoon. Telefoneren met een mobieltje is voor veel Friezen dus ook heel slecht voor de stem.

Dit brengt mij tot het volgende. Eens in de zo veel tijd komt er weer een onderzoek waaruit blijkt dat mobieltjes slecht voor de gezondheid zijn. Er is volgens mij een groep wetenschappers die een hartstochtelijke haat tegen mobiele telefoontjes heeft. Deze groep mensen vraagt zich elke dag af, je moet er toch één ziekte van kunnen krijgen. Al is het maar bronchitis! Dat kan toch niet anders.

Autopech

Het kan toch niet zo zijn dat het alleen maar een handig apparaatje is waarmee je als je autopech hebt niet meer bijna twee kilometer hoeft te lopen naar een ANWB praatpaal terwijl je er op de terugweg achter komt dat als je twee honderd meter de andere kant op had gelopen je ook een praatpaal tegen was gekomen.

Dus komen de onderzoekers om het half jaar met een kwaal aanzetten die je krijgt als je met een mobieltje belt. Vorige maand werd je er minder vruchtbaar van, een half jaar daarvoor werd je kaal en weer een half jaar daarvoor doof. Maar bij dit laatste onderzoek hebben ze voornamelijk mensen onderzocht die werden gebeld door iemand uit Friesland.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Sorry, maar waarom een column neerzetten die gestaafd is op de fantasie van de schrijver en niet op enige werkelijkheid? Computable/Spoelstra is de eerste die ik hoor over hardpratende Friezen. Verder zijn praatpalen gewoon goed te vinden en in veel gevallen is de dichtsbijzijnde praatpaal gewoon aangegeven. Ken trouwens erg weinig mensen die nog een praatpaal gebruiken; naast de stilgevallen auto, veilig achter de vangrail, kan je ook mobiel bellen met een hulpverlener.

Maar ja, met een belevingswereld tussen Friesland en Almere, blijft er weinig werkelijkheid over, he Jacob?

"maar waarom een column neerzetten die gestaafd is op de fantasie van de schrijver en niet op enige werkelijkheid?"

HAHA, die reacties ook altijd. IT'ers hebben meer dan gemiddeld enkele draadjes los. Columns hebben te maken met vermaak en spitsvondigheid, vaak toegespitst op de actualiteit.

Een stand-up comedian zonder humor, dat is pas slecht :-)

(En nee, ik ben geen Fries)

Jacob,

Waarom begin je deze column met een generalisatie die kant noch wal raakt? Er zijn ook andere Nederlanders die over een telefoon (vast of mobiel) zo luid praten dat in een straal van 20 meter iedereen kan meegenieten. Kom maar eens in een gemiddelde treincoupe in de spits. Uit het genoemde gedrag kan al helemaal niet worden afgeleid dat ze die nieuwe technologie niet accepteren of vertrouwen. Dat verhaaltje over de praatpaal is een staaltje eigen stommiteit, de plaats van de dichtstbijzijnde praatpaal worden keurig aangegeven met gele driehoekjes aan de vangrail. Een mobieltje is wel handiger (je hoeft helemaal niet te lopen), maar geeft meteen ook een luie uitstraling aan de gebruiker.

@psychiater: kom, kom, kom. Ongefundeerd "meer dan gemiddeld enkele draadjes los" roepen op een reactie van iemand die misschien niet eens een IT'er is, dat is een reactie willen geven omdat je een reactie wil geven (en een Wildersje uithalen: fijn met generalisaties hakken op een persoon die je niet kent puur om reacties los te weken). Columns kunnen te maken hebben met vermaak en spitsvondigheid, niet alle columns overigens; er zijn ook hele serieuze columns waar in een korte tijd geprobeerd wordt een bepaald onderwerp te belichten. Deze column is inderdaad bedoeld om een vermakelijk en spitsvondig stukje leesvoer te geven over een actualiteit. Maar hier wordt weer een stukje geleverd die generaliserend is en onnodig een bepaalde bevolkingsgroep in een minder gunstig daglicht gezet. Vul voor "Fries" een "Marokkaan", "Limburger" of "Amsterdammer" in en vervang "Friesland" met de overeenkomstige afkomst en je krijgt een zelfde stuk: humorloos, generaliserend, een beetje kwetsend en nog steeds niet waar. Als Jacob een echte stand-up comedian is, dan komt hij wellicht het beste tot zijn recht in de natuurlijke habitat van deze mensen: in een zaaltje op een toneeltje met een microfoon. In een stukje in de Computable is hij voor mij nog niet echt als humoristisch uit de verf gekomen.

Er bestaat ook nog zoiets als een slechte columnist. Smaken verschillen natuurlijk, maar wat mij betreft valt de heer Spoelstra onder deze categorie. En dat heeft niets met de inhoud van deze column te maken...

Jacob,

goed stukje hoor. Ik had tenminste steeds een glimlach op mijn gezicht. Bovendien als er in plaats van Friesland Amsterdam had gestaan had ik het net zo leuk gevonden. Ga zo door!

Nu weet ik het zeker! Deze columns ga ik in het vervolg overslaan. Tot nu toe de heer Spoelstra, helaas, nog niet op een goed stuk kunnen betrappen. Vrees dat dit er ook niet van gaat komen.
In de categorie Lay-down comedian zou 'ie het misschien goed doen.
Spoelstra? Doorspoelen!

Spoelstra,
spoel eerst eens je mond, voordat je gaat praten....

Met welk verwachtingspatroon wordt deze column gelezen? Wat een bittere reacties...
Zo'n Spoelstra d'r tussen, die altijd goed is voor vette reacties, is voor zo'n medium als Computable prima. Lekker mopperen op de columnist. Als ik hoofdredacteur was, dan zou ik Spoelstra ook willen hebben, onder het motto 'reuring in de tent'.
Er was tenslotte wat dat betreft een diep gat gevallen na het vertrek van Martin Healy...

@Ron:

Mijn verwachtingspatroon bij een columnist, humoristisch of niet, is dat er onderwerpen uit de actualiteit worden behandeld, en dat met hout snijdende argumenten. Als iemand zich profileert als 'stand up comedian' ontstaat er ook nog een verwachting van humor.

Ik verwacht dus nogal wat, en ik word keer op keer teleurgesteld door de stukken van Dhr. Spoelstra. Hij zou, vanuit zijn beroep als ICT'er op een aantal vlakken inhoudelijk toch beter moeten kunnen presteren dan de heel matige columns die tot nu toe zijn gepubliceerd. Natuurlijk kan het zijn dat de hoofdredacteur de meer inhoudelijke stukken heeft afgewezen omdat hij/zij wil dat er mensen naar de site gaan. Maar op dat moment vrees ik voor de integriteit van Dhr. Spoelstra: hij gaat ermee akkoord dat het publiek niet meer zijn visie en humor te lezen krijgt, maar alleen maar de slechte stukjes. Dat gaat op hem afstralen en kan daarmee zelfs zijn carriere als stand-up comedian -mocht hij die ambitie hebben- schaden.

Het is wel heel makkelijk om kritiek te geven (al deel ik deze wel).

Ik denk dat je beter geen column kunt plaatsen dan een slechte.

Maar er gloort hoop! Want om menig reactie op dit stukje heb ik wel smakelijk moeten lachen. Dus wellicht dat deze reactie-gevers zich geroepen voelen om hun columntjes in te dienen bij de redactie.
Zo niet, dan luidt het spreekwoord: de beste stuurlui staan aan wal!

Heel grappige en goede column, Jacob. Ik betwijfel of er onder deze kritiekgevende mensen ook mensen zijn die het beter kunnen. Zo ja, waarom bent u dan niet gevraagd om een column te schrijven voor de Computable?
Groeten van een naamgenoot. PS: Zeggen dat iemand een slechte column schrijft, is wel heel makkelijk he!

Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat Friezen harder praten dan mensen uit de Randstad. Dat komt omdat er in het noorden gemiddeld meer ruimte is en een stijvere bries staat. Nu nog een onderzoek of ICT'ers gemiddeld minder humor hebben. Als ik deze reacties zie, vermoed ik van wel.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-06T15:39:00.000Z Jacob Spoelstra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.