Managed hosting door True

Open netwerken: Goed voor u!

Dit artikel delen:

Stelt u zich eens voor: elke autofabrikant legt zijn eigen wegen aan. Auto’s van andere fabrikanten mogen daar niet overheen rijden anders dan onder strikte voorwaarden in geld en prestatie. Voor de gevestigde autofabrikant met een wijdvertakt netwerk van wegen is dat een voordeel. De autobezitter zal zich wel twee keer bedenken vóór hij overstapt en voor een nieuwe fabrikant van auto’s is het haast een ‘mission impossible’…

Dit sprookje is niet waar voor de auto’s, maar wel voor de telecommunicatie. Het sprookje is in essentie het motief voor de onlangs verschenen nota Vrij Verkeer van Breedbanddiensten van Stedenlink (www.stedenlink.nl en www.breedbandstad.nl). Het gaat ons niet eens zozeer om de veelheid van netwerken, maar wel om het gebrek aan open en gestandaardiseerde inter-connectie. Hoe anders geef je leveranciers van breedbanddiensten de kans om een gezonde exploitatie te realiseren. De wetgever staat een telecombedrijf nog steeds toe om gebruik te maken van graafrechten volgens de Telecommunicatie Wet. Dat bedrijf wil daarover eigen diensten en producten distribueren en dat is logisch, maar ongewenst. Je moet er toch niet aan denken dat je straks vijf glasfibers in je meterkast aantreft. Stedenlink wil een neutrale onafhankelijke organisatie waaraan alle betrokkenen in het veld kunnen deelnemen in enigerlei vorm. Daarmee wil Stedenlink een appel doen op ‘gezond verstand’ om te komen tot afstemming.

In feite is het niet anders dan een versnelling van een standaardisatieontwikkeling die er tóch komt vanuit het metro ethernetforum.

Dergelijke ‘wensontwikkelingen’ wil je graag ondersteund hebben door slimme wetgeving. De doorbraak moet daarvoor komen vanuit Brussel, waar de stem van de verkondigers van de missie: Open netwerken: Goed voor u! duidelijker gehoord moet worden. Vanuit Nederland werken we daar aan. We hebben een bondgenoot in het Zweedse SSNF. Het International Network of e-Communities (www.smartcommunity.nl) komt binnenkort bijeen in Stockholm. Op de agenda staat de ‘Declaration on Open Networks’. Ondertekenaars worden gevraagd; Stedenlink, SSNF, INEC, OPLAN, EKSF Telecities zullen al tekenen. ICS Piemonte (Turijn) en Fastweb (Milaan) in Italië worden benaderd. De eerste stap is het thema van de openheid van netwerken op bestuurlijke agenda’s te krijgen. Dat kan alleen als overheden, telco’s, dienstaanbieders het eens raken over basisprincipes. Daaraan moet hard worden gewerkt.


Hans Koenders, ict-adviseur gemeente Enschede


Topics

De website van Computable kent diverse themasites. Op dit moment zijn dat de ‘topics’ Overheid en Business Intelligence. Regelmatig laten experts hun licht schijnen op actuele zaken. Hun bijdragen nemen we van tijd tot tijd ook mee in het weekblad. Wilt u reageren, dan kan dat op de betreffende topic via www.computable.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-10T00:00:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.