Managed hosting door True

De kijk van Van Eijk: Groot is traag en log

Dit artikel delen:
Peter van Eijk

Kleine organisaties zijn beter in staat om nieuwe software snel uit te rollen dan grote bureaucratische instanties. Toch? Nou, zelf heb ik ietwat andere ervaringen.

Recent was ik betrokken bij het uitrollen van een systeem bij de rijksoverheid. Het interessante er aan was dat we precies dezelfde wijziging bij alle organisaties binnen de rijksoverheid gingen uitvoeren. Je zou dus denken dat dat overal even snel ging. Maar niets is minder waar. De doorlooptijd liep uiteen van 140 dagen tot meer dan een jaar.

Erger nog, als we naar de stappen in die uitrol keken, was er bij elke stap wel een organisatie die dat in één of hooguit enkele dagen kon doen. Evengoed kon een andere organisatie over diezelfde stap drie maanden doen. Zo kom je wel aan die forse doorlooptijden.

De gangbare mythe is dat grote organisaties traag zijn. In ons project maakt omvang van organisatie echter niet uit. De grootste organisatie die we hebben aangesloten had ruim duizend keer zoveel gebruikers als de kleinste, en deed er ongeveer even lang over. Ook bij de tussenliggende organisaties was er geen correlatie tussen omvang en snelheid. In dit geval blijkt deze mythe dus werkelijk een mythe, terwijl bij de grotere organisaties de kosten van deze wijziging per gebruiker een factor honderd kleiner zijn dan in kleine organisaties.

Een mogelijke verklaring is dat grotere organisaties weliswaar meer bestuurlijke lagen hebben, maar ook kunnen beschikken over meerdere competente en gespecialiseerde medewerkers. We hebben dat moeilijk kunnen kwantificeren, maar als we van geval tot geval de oorzaken van vertraging analyseren hebben die vaak met bestuurlijke dan wel technische slagvaardigheid te maken. Wil het echt snel gaan, dan moet het op beide niveaus in orde zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-05T11:36:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.