Managed hosting door True

Van Vliet: Babyboomers en broodtrommels

Dit artikel delen:

Heb je de afgelopen week ook de laatste eetbare onderdelen uit je kerstpakket opgegeten? Ik was eigenlijk wel verbaasd over de inhoud van die van mij. Zo trof ik er een heuse broodtrommel en thermoskan in aan. Ik waande me direct in de jaren 1980. Ik moest meteen denken aan mijn oudere collega Jos die dagelijks op zijn fiets kwam aanrijden naar kantoor met zo'n trommel en kan onder zijn snelbinders. Toen al kreeg ik er het Debiteuren/Crediteuren-gevoel bij.

Wie heeft in vredesnaam dit kerstpakket uitgezocht? Zie jij op dit moment jonge ambtenaren met een broodtrommel en thermoskan naar hun werk fietsen? Zelfs een USB-stick in je pakket is inmiddels achterhaald!

Is dit kerstpakket kenmerkend en een tendens voor wat er de komende jaren staat te gebeuren met de Jos-generatie binnen het arbeidsproces? Binnen veel overheden zal namelijk een hele grote groep Jossen tegelijk vertrekken. 25 tot 40 procent van de medewerkers stroomt de komende vijf jaar uit. Het zegt ook iets over het personeelsmanagement. Qua dynamiek en verandering is er niet veel stimulatie geweest. Zelfs het kerstpakket blijft bij het oude.

Een optimistisch iemand zal zeggen dat ze waarschijnlijk altijd heel tevreden zijn geweest en daardoor waren die overheden goede werkgevers. Een wat meer kritische persoon zal het personeelsmanagement weinig dynamisch vinden, wat ons ook heeft opgezadeld met een stuwmeer van oudere ambtenaren die jarenlang de pc hebben tegengehouden en tegenwoordig LinkedIn zien als een bedreiging.

Mijn verwachting is dan ook dat de ontwikkeling van de e-overheid over vijf jaar ineens een stuk sneller zal gaan. In eerste instantie gaan het vergrijsde ambtenarenkorps, samen met de aangekondigde bezuinigingen en de daaropvolgende reorganisaties voor vertraging zorgen. Maar na 2015 is er geen broodtrommel meer te vinden, en is een iPhone in je kerstpakket waarschijnlijk ouderwets.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Welk kerstpakket? IF kerstpakket THEN wees_blij_met_dat_je_wat_krijgt, geldt voor velen buiten de overheid.

Grootste deel van je loopbaan bij 1 werkgever blijven, een stabiel/stijgend salaris vanzelfsprekend is niet meer vanzelfsprekend net als elders winstdeling en extra'tjes "van de zaak".

Qua LinkedIn (moest aan Fokke&Sukke cartoon denken) het is het ontvrienden of verwijderen van je account juist een teken dat je geen andere baan nodig hebt ;)

Kijk ook eens bij: http://www.inoverheid.nl/artikel/nieuws/1948557/overheden-onvoldoende-voorbereid-op-vergrijzing.html?utm_source=nieuwsbrief&utm_medium=email

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-15T07:58:00.000Z Robert van Vliet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.