Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Geslaagd Ngi-NGN Cloud Event

Computable Expert

Henri Koppen
Directeur, THINGKS. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Start-ups.

Donderdag 6 november vond het cloud event plaats van Ngi-NGN. Naast dat ik daar zelf een sessie heb gegeven, heb ik ook zoveel mogelijk andere sessies gevolgd. Wat ik als prettig ervaarde is dat de sessies gericht waren op de inhoud en niet om iets te verkopen.

De keynote en aftrap van de dag werd gegeven door Marcel Krom, cio van PostNL. PostNL heeft gekozen voor een “cloud only” strategie en Krom heeft deze keuze met verve toegelicht. Leuke gimmick was dat de sessie begon met veel mist en dat deze tijdens de sessie langzaam optrok. Wat ik erg sterk vond aan de sessie over PostNL is een aantal opvallende keuzes.


Burning platforms

PostNL heeft gekozen voor alles standaard software te gebruiken en hierop geen maatwerk te laten maken. Daarnaast wordt maatwerk zoals een App alleen gemaakt als dit onderscheidend vermogen oplevert.  PostNL doet voor de kritische infrastructuur alleen zaken met cloud providers die 'too big to fail' zijn. Dus providers die toch wel gered worden als ze dreigen om te vallen. Cloud only betekent ook echt geen eigen servers en datacenter meer. De keuze hiervoor is niet alleen gemaakt om kosten te besparen - bittere noodzaak omdat de inkomsten al jaren onvermijdelijk teruglopen - maar ook omdat ze steeds meer concurrentie krijgen van kleine partijen, waar grote investeerders achter staan. Als zo’n partij iets innovatief op de markt brengt, waar PostNL geen antwoord op heeft, kan dat desastreuze gevolgen hebben. Krom had het over burning platforms en dat veel bedrijven soms nog niet eens beseffen dat ze bedreigd worden in hun voortbestaan. Hier ben ik het overigens volledig mee eens.


Webservices

Tot de afsluitende keynotes toe waren er steeds drie sessies parallel aan elkaar over de onderwerpen cloud veiligheid, impact van de cloud en cloud beheer. In die laatste categorie was mijn sessies de eerste en die ging over webservices. Omdat ik veel te vertellen had kon ik niet overal even diep op ingaan, maar wat ik achteraf zelf een leuke constatering vond is dat mijn onderdeel dingen raakte die in overige sessie dieper werden uitgelicht. En dat is precies wat webservices zijn: De lijm in de cloud.


IAM

Identity Management in de cloud werd gegeven door Martijn Bellaard van TriOpSys, één van de sponsoren van het event. Hij begon uitgebreid over wat identiteit is en hoe deze verlengt kan worden in de cloud en waarmee je dan rekening moet houden. IAM is in mijn ogen een van de meest cruciale onderdelen voor cloud computing en om het beheer(s)baar te maken bijna een noodzaak (dank Ewout voor de woordspeling). Bellaard verwacht dat OpenId - de open standaard voor gebruikers identificatie - de standaard wordt. Ondanks dat ik herken dat OpenId voor consumenten steeds meer gebruikt wordt, heb ik er sterk mijn twijfels over of bedrijven dit ook zullen omarmen. De sessie kon overigens niet geheel afgemaakt worden door tijdgebrek. Iets wat ik vaker die dag zag gebeuren en dat is jammer.


Azure

Azure Infrastructuur as a Service versus private cloud was de volgende sessie die ik gevolgd heb en werd gegeven door Eric Klomp van ICT-Advantage. Deze sessie viel helaas wat tegen. Niet alleen werd precies de helft van de presentatie gehaald tot de tijd op was, maar het verhaal was te positief voorgesteld. Nu vind ik Microsoft Azure een fantastisch platform, maar het werd vergeleken met on-premises it van een fictief bedrijf, wat wel heel ouderwets was en daar is het snel provisionen van een server nu niet hetgeen waarmee je de wereld wint.

Nu moet ik zeggen dat ik wellicht als Azure-deskundige niet de doelgroep ben van deze sessie en was het wel degelijk onderhoudend en boeiend genoeg om volledig bij de les te blijven.


Hybride cloud

Bart Veldhuis van ReasonNet deed zijn verhaal over hybride cloud. Na de definitie ging hij in op een specifieke case. Naast dat ik het tempo van Veldhuis geweldig vind, spat de ervaring er vanaf. Ik ben altijd huiverig voor wat men private cloud noemt, maar door de voorbeelden maakte hij duidelijk dat hij het echt over cloud-eigenschappen had en niet traditionele on-premises. Wat me wel opvalt is dat veel cloud computing vooral vanuit een infrastructuur-oogpunt wordt benaderd. De zachte kant van cloud waar de functionaliteit zit - de software - blijft zo wel erg onderbelicht. Dit werd echter geheel goedgemaakt door veel interactie, die mij weer enkele inzichten verschafte.


Vertrouwen in de cloud

De laatste subsessie was van Michiel Steltman van DHPA. Als je het over boegbeelden voor Nederlandse cloud-aanbieders hebt, dan is Steltman daar absoluut één van. Met anekdotes en voorbeelden liet hij ons weer zien waarom we trots mogen zijn op ons land en dat we wel veel over de politiek te klagen hebben, maar dat we het in vergelijking met veel andere landen ook politiek goed doen. Ook Steltman liet de interactie plaatsvinden en had veel parate kennis, waardoor hij vragen kon beantwoorden met voorbeelden. Ook de kansen voor Nederland schatte hij hoog in. Zo was het later op de dag nog steeds een sessie die mij bij de les kon houden en informatie verschafte die voor mij nieuw was.

Afsluiting

De afsluitende keynote was van prof. dr. Peter Müller. Ik twijfelde nog of ik voor de files wilde gaan rijden, maar vond het ook wel weer zo netjes om tot het einde te blijven. Een zeer goede keus....

Müller is van SAP en ging het over rekencentra van SAP hebben. Strak in het pak betrad hij het podium... en begon heel saai in het Duits voor te lezen. Dit had een hoog WTF gehalte en je zag blikken van mensen naar elkaar toe gaan. Na een paar minuten onderbrak Rick Strijbos van de organisatie hem en vroeg of hi ook in het Nederlands kon spreken. Met een zwaar accent gaf hij gehoor aan Rick’s verzoek.

En toen begon het, de ene grap naar de andere werd de zaal ingeslinged. De geijkte grapjes tussen Nederlanders en Duitsers ging razend snel over in politiek, koningshuis en economie. 'Vorig jaar stonden we aan de rand van de afgrond, dit jaar hebben we een grote stap voorwaarts gemaakt.' Toen de Griekse douane aan de Duitser vroeg 'occupation?' antwoordde hij 'No, just holiday this time'. Episch.

En zo sloot een geweldige dag op een geweldige manier af. Meestal heb ik een gevoel van teleurstelling als ik zo’n hele dag volg, maar daar was deze keer geen sprake van. Alles was goed geregeld, goede sprekers, goed tempo, geen focus op reclame en verkoop, ik kan dus niets anders dan de organisatoren feliciteren met een zeer geslaagde dag.

Bedankt!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooie samenvatting Henri! Duidelijk, gestructureerd en begrijpelijk voor iedereen. Ik vond het ook een interessante dag.

PostNL:
Ik vond de presentatie van Marcel Krom zeer interessant, kundig en compleet. Zijn antwoord op mijn vraag of PostNL met haar Cloud strategie minder ICT kosten heeft duidt aan dat Cloud niet goedkoop is. Ben je met cloud verder dan je concurrenten? Misschien! Afhankelijk hoe je dit middel inzet.
Ik vond het interessant hem te confronteren met het feit dat PostNL blij is met haar cloud strategie terwijl haar branchegenoot, Sandd terug is gegaan naar eigen datacenter.

Marcel Kron geef ik zeker een dikke 10 voor zijn presentatie.

IAM:
Begin dit jaar heb ik geprobeerd met het artikel "I AM in de Cloud" ( http://www.computable.nl/artikel/opinie/infrastructuur/5029849/2379248/i-am-in-de-cloud.html) aandacht te besteden aan IAM en cloud ontwikkelingen.
Ondanks de aanwezige kennis van Martijn Bellaard vond ik de sessie niet efficiënt opgezet en gepresenteerd. Misschien komt dat doordat je verschillende aspecten van IAM niet in 1 sessie kunt bespreken. In dit kader heb ik de organisatie een voorstel gedaan om in de volgende sessie als spreker iets te vertellen over IAM en de cloud-strategie.

Hybride Cloud:
De naam had me op verkeerde been gezet! Wat versta je eigenlijk onder hybride cloud? Mijn definitie kwam helaas niet overeen met de kern van het verhaal van Bart Veldhuis.
Bart kan heel goed presenteren en zijn kennis en ervaring zijn meer dan voldoende, mijn complimenten. Maar de sessie voldeed niet helemaal aan mijn verwachtingen, iets wat niks minder doet aan de kwaliteit van Bart.

Vertrouwen in de Cloud:
Tja, is mijn vertrouwensgevoel voor Cloud na de sessie van Michiel Steltman veranderd? Nee!
Michiel Steltman weet heel goed waar hij het over heeft. Ik ben blij dat er organisaties zoals DHPA en CBP (College Bescherming Persoonsgegevens) bestaan en zich bemoeien met cloud ontwikkelingen. Ze boeken wel vooruitgang maar helaas niet snel genoeg (dat ligt niet aan hen)

Ngi-NGN
Een van interessante bijeenkomsten die ik dit jaar meegemaakt heb. Niet gedreven vanuit leveranciers, marketing van hun producten maar wel de ontwikkelingen en ervaring van mensen uit het vak.

Ik kijk uit naar de volgende bijeenkomst.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-11-10T11:10:00.000Z Henri Koppen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.