Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

OpenStack Summit: Cisco, IBM en Docker

Dit artikel delen:

Gisteren heb ik meerdere sessies bijgewoond over operationele issues met Openstack. Zo waren er interessante sessies over performance optimalisatie en upgrade strategieën. Hieronder ga ik wat dieper in op drie andere interessante sessies van Cisco, IBM en Openstack zelf.

Lew Tucker, vice president en cto, cloud computing van Cisco vertelde dat Openstack gezien kan worden als het besturingssysteem van het datacenter. Openstack vervult inderdaad een belangrijke rol om complexe zaken zoals storage en computing capaciteit op een simpele manier beschikbaar te maken. Op netwerkgebied wordt deze visie gefaciliteerd door software defined networking. Hierbij worden complexe netwerkconcepten door software geïmplementeerd en niet langer door dure switches en routers. Deze ontwikkeling is in principe een bedreiging voor Cisco's business maar ze lijken zich te realiseren dat ze niet anders kunnen dan erop te reageren.

Cisco heeft daar het concept Application Centric Infrastructure voor ontwikkeld. Dit is een open platform dat het implementeren van applicaties centraal stelt en het managen van fysieke en virtuele netwerken vereenvoudigt. Het voordeel hiervan is dat netwerk bewuste applicaties in elke omgeving kunnen draaien en dat deployment en netwerk management veel simpeler worden. Openstack Neutron kan voor eenvoudige concepten die applicatie gebruiken, zoals netwerken, subnets en poorten via specifieke sdn-plugins richting netwerk componenten vertalen. Deze netwerk componenten implementeren vervolgens complexe netwerkimplicaties zoals vlans, tunnels, bridges, et cetera, zonder dat de applicatie zich hier bewust van hoeft te zijn. Het doel van Cisco is om ook de hardware- en management-tools te leveren om een dergelijk application centric network op te zetten.

Insieme is terug bij Cisco

Gisteren kondigde Cisco aan dat ze start-up Insieme hebben teruggekocht. Insieme is onder andere bezig met een sdn-plugin. Dat zou het begin van Cisco's antwoord zijn op Openflow, een populair open source sdn-project waarvoor VMware recentelijk een belangrijke overname deed met Nicira. Ook kondigden Cisco en Red Hat gisteren een samenwerking aan om application centric infrastructure met Openstack te gaan toepassen.

Cisco verwacht dat cloud infrastructuur in 2014 of 2015 tot hun belangrijkste business zal horen. Omdat alle componenten steeds meer met elkaar gaan communiceren in cloud omgevingen met software defined networking, moeten netwerken volgens Cisco over sterke back bones beschikken.

Cloud adoptie grote financiële partijen

IBM en Smartcloud gaven een presentatie over de adoptie van Openstack door grote financiële partijen. Ondanks het feit dat deze partijen groot zijn en zwaar worden gereguleerd is er veel enthousiasme voor Openstack. Ongeveer de helft dan deze partijen heeft een private cloud en meer dan de helft daarvan overweegt op korte termijn gebruik te maken van de publieke cloud. Flexibiliteit is de belangrijkste overweging. 

Als voorbeeld presenteerde ze een case waarin Openstack geïmplementeerd was bij een grote verzekeringsmaatschappij. Conclusies waren dat er verbeteringen nodig waren aan de high availability functionaliteit, monitoring en user management. De klant was zeer tevreden met de flexibiliteit, software defined networking mogelijkheden en de api.

Docker

Tot slot werd Docker gepresenteerd. Dit is de nieuwste virtualisatiemogelijkheid die door Openstack Compute ondersteund wordt. Docker wil het mogelijk maken één standaard omgeving in te kunnen zetten voor alle mogelijke applicaties. Het is een open source-oplossing die door PaaS-speler Dotcloud beschikbaar is gemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-07T14:12:00.000Z Koert van der Veer
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.