Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

538 zendt uit via satelliet, internet en ISDN

Computable Expert

Danny Burlage
CTO, Wortell. Expert van Computable voor de topics Management, Datamanagement en Cloud Computing.

In de War Child-week reist de 538-karavaan van locatie naar locatie. Acht steden in acht dagen. Het is onmogelijk om voldoende internetcapaciteit te krijgen op alle pleinen vanaf waar de verschillende uitzendingen plaatsvinden. Om dit op te lossen wordt er een drietal satellietverbindingen gebruikt. Deze satellietverbindingen worden per locatie opnieuw opgebouwd en staan op de studiotruck. Over de satellietverbindingen gaat vervolgens zowel de radio-uitzending als de uitzending van TV 538. Per dag wordt ongeveer 50 GB aan traffic verzonden.

Het uitrichten van de satellietverbindingen kan soms tot problemen leiden. Hiervan hadden we last in Heerenveen waar de studiotruck op het gemeenteplein stond. Daarbij blokkeerde een torentje op het gemeentehuis de verbinding. Dit doordat de satellieten net langs het torentje gericht moesten worden. Uiteindelijk is dit opgelost, zo heeft Jeroen van der Plank, it-coördinator bij 538, mij laten weten.

Lync

Naast de satellietverbindingen is er een isdn-lijn aanwezig op de pleinen. Die wordt gebruikt voor telefonie. Tussen de studio, regie en MCR (Master Control Room) werden intercoms gebruikt om de communicatie mogelijk te maken. Dit is voor de War Child-week van 538 vervangen door Lync. Iets wat naar het er nu naar uitziet ook na de actieweek gebruikt blijft worden. Aangezien dit de eerste keer is dat Lync wordt ingezet, draaien de intercoms er nog gewoon naast als back-up.

De Master Control Room (in Hilversum) is de plek waar alle data samenkomt. De satellietverbindingen komen hier binnen. Via de MCR wordt de uitzending in de ether verspreid. De MCR voert ook noodscenario’s uit. Denk daarbij aan het tijdelijk wegvallen van een verbinding. Dat is nog niet gebeurt deze week, maar als het zou gebeuren wordt een plaatje ingezet vanuit Hilversum.

Nodige spanningen

‘Afgelopen nacht is alles van het Ebingekwartier naar dit plein gebracht’, vertelt Alexander Josiassen technical & operations manager bij 538, mij. ‘Alles is aan elkaar gehangen. Dat brengt de nodige spanningen met zich mee, ondanks dat alles keurig van tevoren is uitgedacht. We hebben dit getest op een locatie in Utrecht bij een partner van War Child. Op locatie ga je het echt aan elkaar hangen, tot een uurtje of drie vannacht was het toch nog wel spannend of alles voor vanochtend zes uur zou werken. Gelukkig, dat is gebleken.’

’s Nachts zendt 538 live uit vanaf een school. Dit is een school op locatie van de volgende dag. Afgelopen nacht was dat bijvoorbeeld een school in Gouda, omdat daar de uitzending van vandaag vandaan komt. Gedurende zo’n nacht gebruikt men de internetverbinding van de school om alles uit te zenden.

Office 365 helpt // Aflevering #01 - Voorbereiden

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

uit het artikel: Per dag wordt ongeveer 50 GB aan traffic verzonden. en verderop: isdn-lijn aanwezig op de pleinen.

ISDN, dat is toch wel antiek als je ook 50 Gbyte op een dag verzend dan heb je aan 2 Gbyte voldoende voor een VoIP kanaal de hele dag, dat is 4% van het verkeer....
gezien het datavolume is dat een "kosteloos" iets.

oh ja,

en wie gebruikt er nu nog satelliet. Wi-Fi, 4G, laser beam, etc genoeg oplossingen naar een provider pop, zonder die latency. Als ISDN kan, dan kan ADSL b.v. ook. Toch tijd om eens een betere infrastructuur te overdenken dan deze old school oplossingen. Helaas ik had er graag wat positievers van gemaakt.....

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-25T11:58:00.000Z Danny Burlage
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.