Managed hosting door True

Computable 1993: Ontslagen KPN, videobellen ver weg

 

In deze flashback gaan we terug naar het jaar 1993. Een jaar voor de beursgang van KPN wordt een grote reorganisatie aangekondigd. Vierduizend banen staan op het spel. Ook opvallend: een artikel over videovergaderen. Een multimedia-expert van BT is kritisch over de kansen. Volgens hem is de doorbraak van de desktopvideo nog ver weg.

Op deze throwback Thursday keren we terug naar 1993. In Computable van 4 december 1993 staat het bericht: ‘Bonden akkoord met reorganisatie bij KPN’. De belangenbehartigers van de KPN-medewerkers hebben ingestemd met een pakket aan maatregelen waarbij vierduizend banen op het spel staan.  De reorganisatie wordt in verschillende fasen opgedeeld en moet in 2001 zijn afgerond. Op verzoek van de bonden onderzoekt KPN de mogelijkheid om callcenters te herstructureren.

In het stuk 'Desktopvideo is nog ver weg' van 4 december 1993 is Tim Midwinter, verantwoordelijk voor de multimedia-innovaties binnen BT, kritisch over de kansen van desktopvideo. Volgens hem wegen de voordelen niet op tegen de hoge kosten.

In een tijd waarin het grootschalig gebruik van internet nog op gang moet komen, tempert hij de verwachtingen: ‘Het is te duur en technisch ingewikkeld (..) videostromen vergen te veel bandbreedte. Ze moeten de absolute prioriteit krijgen anders gaat het mis.’ Volgens de expert komt het geluid op een tweede plaats, waardoor zich ‘onverstaanbare vertragingen voordoen.’

Spraakherkenning

Computable 4 december 1993.

Opvallendeis dat men op de bijeenkomst waar Midwinter spreekt, (het nationaal forum OTR Group in Den Haag) wel enthousiast is over spraakherkenning. Zo blijkt automatisch dicteren sterk in opkomst en hebben systemen geen pauze meer nodig voor het oplezen van woorden.

Terug naar 2018. Hoe lastig het is om de toekomst te voorspellen, blijkt wel uit de ontwikkelingen van videovergaderen en spraaktechnologie. Spraakherkenning lijkt nu pas aan een grootschalige opmars bezig te zijn binnen zakelijke toepassingen (digitale spraakassistenten), terwijl videovergaderen al een aantal jaar wordt ingezet (eerst in vergaderuimten met grote schermen en later bijvoorbeeld ook via Skype for Bussiness of andere samenwerkingssoftware).

Flashback

Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine.

Op de website Computable.nl staat iedere donderdag ('Throwback Thursday') een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren. 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6346282). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures bij KPN

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.