Flashback 1988: Geen byod maar pc-privé, kritiek op isdn

Pc vraagstuk

Geen byod, maar pc-privé-projecten waarbij medewerkers enthousiast moeten worden gemaakt om met computers te werken en… worden hier e-commerce en videobellen (Facetime) voorspeld? In deze Flashback keren we terug naar 1988.

PC-privé

Klik op afbeelding voor volledige artikel.

Anno 2018 hoeven werkgevers hun medewerkers niet meer de basisbeginselen van computers bij te brengen. ‘Digital natives’ komen de arbeidsmarkt op en hebben van huis uit al de nodige ervaring met devices opgedaan. Dat was dertig jaar geleden wel anders. Medewerkers moesten enthousiast worden gemaakt voor automatisering. Lokmiddel: een eigen pc.

Maar wat deed je daar dan mee en koos je voor een printer of een modem als randapparatuur? Het was zelfs voer voor een studie naar hoe bedrijven hun pc-privé-projecten inrichtten. ‘In de meeste gevallen geldt als doelstelling dat medewerkers gestimuleerd moeten worden in het gebruik van apparatuur en programmatuur. Daarbij gaat het veelal om bestaande toepassingen zoals tekstverwerking, boekhouding en financiële pakketten. Veel minder wordt ernaar gestreefd dat medewerkers zelf nieuwe applicaties ontwikkelen’, vat Computable-redacteur Marten Dijkstra op 29 juli 1988 in Computable samen.

Een belangrijke tip: Na de uitpaksessie kan er contact gezocht worden met hobby-clubs om met de pc aan de slag te gaan en te voorkomen dat de apparatuur na een tijdje staat te verstoffen op zolder.
Bekijk een pagina vol pc-privé-nostalgie: zoals de uiteenzetting van een pc-project bij PTT met 5500 deelnemers en ter ziele gegane pc-merken als Tulip, Philips en Olivetti.

Nadenken over isdn

"Computable 1988: ‘De boodschappen heb je net ‘telewinkelend’gedaan, de bioscoopkaartjes vanuit je luie stoel gereserveerd en dan gaat de telefoon. Het schermpje licht op en je ziet je schoonvader aan de andere kant van de Oceaan naar je zwaaien. "

Tegenwoordig is het de normaalste zaak om online te shoppen, boodschappen worden met een paar clicks besteld en thuisbezorgd, ook Facetime of Skypen met familie of vrienden is voor velen gemeengoed geworden. Het bijzondere: het scenario van die ontwikkelingen werd dertig jaar geleden al geschetst in Computable:

‘De boodschappen heb je net ‘telewinkelend’ gedaan, de bioscoopkaartjes vanuit je luie stoel gereserveerd en dan gaat de telefoon. Het schermpje licht op en je ziet je schoonvader aan de andere kant van de Oceaan naar je zwaaien. Daar zat je net op te wachten: isdn het telecommunicatie-netwerk van de toekomst. Of toch niet?

In de Computable van 8 juli 1988 vinden we ook een kritisch stuk over de opkomst van isdn en van de telecommarkt. De organisatie van Technologisch Aspectenonderzoek is kritisch over de PTT, dat enerzijds een commercieel belang heeft en anderzijds als toezichthouder van de isdn-markt fungeert. Er wordt volgens de critici onvoldoende nagedacht over de gevolgen van geïntegreerde diensten via een digitaal netwerk voor particulieren, consumenten en bedrijfsleven.

'De meest fantastische verhalen'

‘Over geïntegreerde diensten over een digitaal netwerk, beter bekend als isdn (integraded services digital network) doen de meest fantastische verhalen de ronde. Alles zou mogelijk zijn met dit supernetwerk. Maar de weg ernaartoe is nog lang. Weinig mensen zullen zich realiseren dat investeren in isdn even veel zal kosten als de Deltawerken. Voordat de PTT’s het geld gaan besteden is het daarom wel zo nuttig eens na te denken over de gevolgen van ISDN voor bedrijfsleven, particulieren en consumenten’.

Dr. P. Slaa in isdn-rapport uit 1988. 

ISDN

Klik op afbeelding voor volledige artikel.

50 jaar Computable

Computable blikt in het jubileumjaar van het vijftigjarige bestaan terug op een rijk archief aan ict-nieuws en artikelen die zowel op papier als digitaal verschenen zijn. Dat doet de redactie zowel online als in het magazine. 

Op de website Computable.nl staat iedere donderdag ('Throwback Thursday') een aflevering van de rubriek Flashback. Daarin selecteert de redactie een opvallend stuk of serie artikelen uit het verleden die aansluit of aansluiten op de actualiteit, en zoekt zij in de archieven naar materie die het waard is om opnieuw te publiceren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-03T11:16:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.