CIO's wagen gokje met verouderde technologie

Dit artikel delen:

Bijna de helft van de it-hardware, die bij organisaties in gebruik is, loopt tegen het einde van zijn levenscyclus. Deze 'versleten' hardware is volgens netwerksysteemintegrator Dimension Data een risico. Dimension Data verzamelde zijn gegevens op basis van 270 zogeheten technology lifecycle assessments (tlm's) die het zelf wereldwijd uitvoerde in 2010 bij bedrijven van verschillende omvang en in verschillende sectoren, zo meldt de Belgische ict-vaktitel Datanews.

Bij die tlm's wordt onderzocht of en hoe goed het bedrijfsnetwerk berekend is op zijn taak, wat de potentiële beveiligingsrisico's zijn en hoe de end-of-life status is van de aanwezige hardware.

Het goede nieuws is dat het percentage hardware dat de zogenoemde last-day-of-support (ldos) heeft overschreden, sterk is gedaald: van 31 procent in 2009 naar 9 procent in 2010. Toch blijft de hoeveelheid verouderde technologie groot. Het aandeel van de hardware dat tegen het einde van zijn levenscyclus zit, bedraagt nog altijd 47 procent.

'Dat kan betekenen dat steeds meer organisaties ervoor kiezen hardware pas te vervangen als die tegen het einde van zijn levenscyclus loopt', stelt Dimension Data. 'Sommige organisaties menen voordeel te halen uit het opgebruiken van hun bedrijfsmiddelen, voor zover de kostenbesparingen niet opwegen tegen de risico's. Het is maar de vraag of ze beseffen dat ze daarmee de continuïteit van hun onderneming op het spel zetten.'

PCI DSS

De daling van het percentage hardware dat de ldos overschreden heeft, is volgens Dimension Data mogelijk te verklaren door het feit dat klanten een beter beeld hebben van hun netwerkomgeving en hun apparatuur vernieuwen waar het risico het grootst is.

Dimenson Data waarschuwt: 'Organisaties met cruciale hardware die voorbij zijn zogeheten 'end-of-software maintenance' is, hebben geen toegang tot de laatste veiligheidspatches. Wie geen patches gebruikt, schendt standaardafspraken, zoals de pci dss (payment card industry data security standard). De deur staat dan niet alleen open voor inbreuken qua beveiliging, maar ook voor de meestal daaropvolgende rechtszaken, schadevergoedingen en reputatieverlies.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het hergebruiken of rationeel verlengen van de levenscyclus van hardware is niet alleen vanuit financieel oogpunt, maar ook vanuit milieu perspectief interessant. Door middel van het hergebruiken van hardware wordt niet alleen de CO2 uistoot vermindert, maar reduceert men gerelateerde afval en recycling activiteiten. Recent onderzoek heeft laten zien dat een 'closed loop supply chain' de CO2 emissie met 50 procent kan verlagen ten opzichte van een traditionele forward supply zonder refurbishment / verlenging van de levenscyclus. Steeds meer leveranciers richten zich op duurzaamheid en verlenging van de levencyclus.

@Durabilit: Je houdt hierbij geen rekening met het feit dat nieuwe hardware zuiniger is met energie, milieuvriendelijker geproduceerd wordt en een hogere perfromance per watt levert. Bijvoorbeeld, 6 jaar geleden had je twee CPU's die beide 100 Watt verstookten in de gemiddelde Dual-CPU server. Nu heb je maar 1 dual-core CPU op 60 watt, die ook nog eens meer levert. Daarnaast draait bijv. DDR3 RAM op 1,5 volt, tegenover 3,3 volt voor DDR-2. Neem daarbij dat 2'5" harddisks minder stook verbruiken, en ook voedingen efficienter worden.
Een server van 6 jaar oud verbruikt makkelijk 300 tot 400 watt, terwijl een nieuwe die qua performance gelijk loopt het makkelijk met de helft af kan.

Het is altijd een afweging tussen de kosten (ook CO2). Dat geldt voornamelijk bij servers. Een server van nu doet ruim 2 keer zo veel werk bij een lager energieverbruik dan eentje van 1,5 jaar geleden. Vervanging levert dus een directe energiebesparing op. Maar het maken van die nieuwe server en het opruimen van de oude levert wel weer een energiebelasting op. Dat moet vergeleken worden voor er voor of tegen besloten kan worden.

Verouderde hardware gaat niet alleen over netwerkapparatuur. Dimension Data focust hier wel heel op de materie die dicht bij hen ligt. Een tijdje langer doen met pc, beeldscherm, printer, server en storage kan natuurlijk geen kwaad. Uiteraard alleen als de hardware nog voldoende performance en ondersteuningsmogelijkheden biedt om de dienstverlening te kunnen garanderen. Met een jaartje extra bespaar je toch redelijk wat geld (en het milieu zoala Durabilit aangeeft)

Belangrijker lijkt me, dat nieuwe servers minder stroom vreten. Zo'n ding dat altijd maar aanstaat zijn kosten. Vraag eens aan je beheerder hoeveel watt zijn serverruimte verbruikt..

Kortom levensduur verlengen niet zo'n goed idee.
Stap over op virtualisatie vmware/microsoft
verminder het aantal servers.

Oude servers zijn goed voor recycling. (en via recycling verlaag je CO2 ook). Of werk met minder servers herinrichting.. Prik er wat memory bij en plots blijkt een systeem heel wat meer aan te kunnen.

Jeverliest mogelijk garantie, op een zelfbouw systeem, maar de kosten zijn veel lager, (voor niet critische systemen zeker aan te raden).

Een aantal zaken n.a.v. bonvenstaande opmerkingen:

-volgens wetenschappers vind ongeveer 80% van de CO2 uitstoot van computers plaats in de supply chain (productie en materiaal winnings fase etc.). Kortom indien men een product nieuw koopt, dient men met deze milieu impact rekening te houden. De CO2 uistoot in de verbruikersfase is dus relatief klein, zeker als men als bedrijf/gebruiker groene stroom inkoopt. De CO2 uistoot is dan zeer, zeer weinig.

- Hardware waarvan men de levensduur verlengt voldoet nog qua functionaliteit, anders had de gebruiker deze hardware al vervangen. Of de leverancier deze hardware nog ondersteunt met services, hangt van de leverancier van de hardware af.

- Een groot deel van tweedehands hardware dat verkocht wordt, is het laaste type / de laaste versie. Kortom er is geen verschil in product specificaties.

- De kosten besparing door middel van het verlengen van de levensduur van hardware is enorm. In de kosten analyse dient deze kostenbesparing meegenomen te worden.

Bij het uitstellen van vervanging van hardware is lang niet altijd sprake van alleen economische motieven. In veel gevallen is de wil tot vervanging er wel maar leidt die vervanging tot een complexe migratie met veel risico's. Pure vervanging van hardware door het zelfde type, b.v. vanwege een defect, is doorgaans geen probleem. Vervanging van hardware die niet langer ondersteund wordt door de leverancier door nieuwe types met nieuwe of andere functionaliteit is dat wel.

Bij veel bedrijven zijn daarnaast voortdurend projecten in voorbereiding of al bezig die ten doel hebben de functie van de verouderde hardware sowieso op een andere manier of een andere plaats te gaan invullen, bijvoorbeeld a.g.v. centralisatie. De oorspronkelijke planning voorzag in zo'n geval wel in de tijdige vervanging maar door voortdurende vertragingen in het project en alsmaar opduikende verrassingen, vaak als gevolg van een te grote complexiteit die niemand meer kan overzien, komt op enig moment de tijdige vervanging van de hardware in het gedrang. Voor de meeste CIO's zal het dan bijzonder moeilijk zijn de hardware toch maar gewoon één op één te vervangen, in de wetenschap dat dit misschien een desinvestering wordt als het oorspronkelijke project alsnog vlot trekt. Ik ken voorbeelden van situaties waarbij dit probleem zich vanzelf oplost als het apparaat in kwestie simpelweg de geest geeft. Er is dan acuut sprake van een severity 1 en er is geen andere keus meer dan de hardware stante pede te vervangen hetgeen in zo'n geval dan vaak verbazingwekkend snel mogelijk blijkt te zijn. Bij de koffieautomaat wordt er dan vervolgens gekscherend gesuggereerd dat de beste manier om de hardware snel vervangen te krijgen is om die zelfde koffie er "per ongeluk" overheen te laten vallen!

Weer een reden voor CIO's om zich af te vragen of het nog steeds handig is om schaars budget te besteden aan eigen hardware & datacenters, of energie te besteden aan het slecteren en huren van de juiste services "uit de cloud".
Lees het must-read docje "The economics of the cloud " er maar op na. http://tinyurl.com/3xnh6cg

Naast het belang van milieu en kostenaspecten. lijkt mij hier met betrekking tot de infrastructuur de veiligheid in het gedrang te komen.

De intrede van Het Nieuwe Werken en het gebruik van Social Media en cloud applicaties hebben nieuwe eisen gesteld aan de beveiliging het netwerk. Strong Authentication en Next Generation Firewalls zijn een must geworden.

Het laten staan van oude oplossingen zou wel eens heel duur kunnen uitpakken. Voorbeelden genoeg.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-01T09:41:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.