Marktaandeel Windows-smartphones keldert

Dit artikel delen:
Crisis

Microsoft ziet zijn marktaandeel op het gebied van besturingssystemen voor smartphones dalen. De recente introductie van het nieuwe Windows Phone 7-besturingssysteem, oktober 2010, heeft het tij nog niet kunnen keren. Klanten kiezen vaker voor Google Android en Apple iOS. Dit melden onderzoeksbureaus ComScore en Canalys.

Volgens marketingonderzoeksbureau ComScore werkte aan het eind van het tweede kwartaal van 2011 slechts 5,8 procent van alle smartphones in Noord-Amerika op Microsoft Windows Phone 7 en Windows Mobile. Dat is een daling, want eind augustus 2010 had Microsoft nog een marktaandeel van 10,8 procent in de markt voor besturingssystemen.

Marktonderzoeksbureau IDC voorspelde onlangs in zijn Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker dat het marktaandeel van Windows Phone in 2015 stijgt naar 20 procent, waardoor het een tweede positie inneemt achter Android. Die stijging wordt veroorzaakt door de komst van de nieuwe Windows Phone Mango-smartphone. Met Mango kunnen gebruikers tegelijkertijd met verschillende applicaties werken. Mango ondersteunt verder Internet Explorer 9 en heeft tools voor het snel afhandelen van veel binnenkomende e-mails. Microsoft zet hierbij zijn kaarten op de recente alliantie Nokia, die al zijn smartphones levert met Windows Phone 7. Op 17 augustus 2011 worden de eerste Nokia Windows Phone 7-smartphones gepresenteerd. Deze telefoons komen ergens in 2012 op de markt.

Google Android en Apple iOS

Google Android is op het gebied van besturingssystemen voor smartphones marktleider in Noord-Amerika. Het heeft sinds eind juni van dit jaar 40,1 procent marktaandeel. Dat is meer dan het 34,7 procent marktaandeel dat eind maart 2011 werd genoteerd. Op de tweede plaats staat Apple iOS met 26,6 procent marktaandeel. Dat is iets meer dan het 25,5 procent marktaandeel dat eind maart 2011 werd genoteerd. RIM, leverancier van de Blackberry-smartphone, zag zijn marktaandeel zakken van 27,1 naar 23,4 procent.

Canalys

Onderzoeksbureau Canalys zegt dat de wereldwijde markt voor smartphones in het tweede kwartaal van dit jaar met 73 procent groeide, vergeleken met dezelfde periode  in 2010. In totaal werden er wereldwijd 107,7 miljoen smartphones verkocht, waarvan dertig miljoen in Europa. Daarvan waren 51,9 miljoen Android-smartphones. Volgens Canalys heeft Google Android 48 procent marktaandeel. Dat komt omdat veel smartphoneleveranciers Android meeleveren, zoals Samsung, HTC, LG, Motorola, Sony Ericsson, ZTE en Huawei.

Apple iPhone, Samsung Galaxy S II en Nokia

Volgens Canalys werden in het tweede kwartaal van 2011 ruim 20,3 miljoen Apple iPhones verkocht. Het Apple iOS-besturingssysteem heeft nu een marktaandeel van 19 procent en staat nu boven Nokia's Symbian-besturingsysteem. Ook Samsung streefde Nokia voorbij dankzij een sterke vraag naar zijn Galaxy S II-smartphone. Volgens Canalys zou Samsung het beter kunnen doen nu Nokia in een transformatiefase zit en geheel overgaat naar het Microsoft-besturingssysteem.

Microsoft heeft Nokia hard nodig om weer marktaandeel terug te pakken, aldus Canalys. Dat moet gebeuren met de nieuwe Nokia Windows Phone-telefoons en die van oem-partners die de Mango-telefoon gaan verkopen. In het tweede kwartaal werden ‘slechts' anderhalf miljoen Microsoft-gebaseerde smartphones verkocht. Dat is wereldwijd 1 procent van het totaal aantal verkochte smartphones en een daling van 52 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2010.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik snap het ook niet. Overal zie je reclame omtrent de android toestellen en ik heb nog nooit een reclame gezien omtrent de windows mobile phone 7?
Marketing, marketing, marketing daar draait het allemaal om. En naar mijn idee heeft Microsoft daar toch voldoende middelen voor?
Het is een prima mobiel die totaal niet onderdoet voor een android of iphone en met de mango update misschien nog wel op een aantal punten beter is.

Beste Pub,

Het artikel meldt al dat Microsoft met "zijn merk" Nokia "
Op 17 augustus 2011 worden de eerste Nokia Windows Phone 7-smartphones gepresenteerd."

Wellicht dat de hele reclame-trommel opengaat bij de verkrijgbaarheid/beschikbaarheid van de WP7 Nokia's.

En laten we wel zijn. Microsoft wordt niet slechter van een verkochte Android telefoon. HTC geeft MS $5 voor elk verkocht toestel en deals met andere telefoonbouwers lopen nog.

Had Microsoft überhaupt een marktaandeel met de Windows-smartphone dan? Dat kan dan toch niet het toestel van o.a. HTC zijn dat ik bij sommige bedrijven zie waar een Windows versie op draait, omdat men dan zo handig Outlook kan synchroniseren.
Als dat ook met Android kan, waarom dan nog Windows?
Ik sluit me dan ook bij de reactie van Pub hierboven aan, want Windows op je smartphone is niet slecht.

Geen goede investering van Nokia.
Windows is heel gewoonjtes en heeft nou niet echt sexappeal.
Bij lange na niet de glitter van Apple.
En zeg nou, waar kijken de meeste kopers naar?

MS zal zeker een inhaalslag gaan maken nu ze met Mango gaan komen. Zeker omdat er straks ook een totaal nieuw besturingssysteem voor de desktopcomputers en laptops komt. Dit ziet er sexy uit en is niet op DOS gebasseerd maar volledig nieuw ontwikkeld. Dan een goed marketingbudget hebben en er is zeker een kans van slagen.

Wow, waar heeft Computable deze plaatjes van 10 jaar oude smartphones opgeduikeld?

Trouwens, de 'google android smartphone' draait als je goed kijkt onder windows mobile!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-10T10:02:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.