EMC World 2011

'Cloud is bedreiging, maar neemt pijnpunten weg'

Dit artikel delen:

Door de komst van cloud computing gaat het beheer van ict-omgevingen op de schop. Dat leidt tot veranderingen en een gevoel van onzekerheid bij ict-beheerders. Maar het is beter deze veranderingen te accepteren, want cloud computing neemt ook een aantal pijnpunten voor cio’s en ict-managers weg. Dit zegt Joe Tucci, directeur van dataopslagleverancier EMC, op de gebruikersconferentie EMC World 2011 in Las Vegas.

Volgens Tucci brengt cloud computing veranderingen en onzekerheden voor ict-afdelingen, maar biedt het ook nieuwe kansen. 'Cloud computing leidt zeker tot het verdwijnen van banen, maar de cloud creëert ook nieuwe banen. EMC speelt daarop in, bijvoorbeeld door it-beheerders op te leiden tot certified cloud architect.'

Volgens de topman van EMC zullen steeds meer organisaties cloud computing gaan gebruiken. Hij baseert zich op een internationaal onderzoek van Gartner onder cio's. Daaruit blijkt dat 30 procent van de cio's al een vorm van cloud computing gebruikt.  De andere 30 procent heeft plannen om cloud computing in 2011 te gebruiken.

Pijnpunten

Tucci zegt dat cio's en it-managers met drie pijnpunten te maken hebben. Dat zijn budget, beheer en beveiliging. ‘IT-organisaties zijn tevreden, maar bijna 75 procent van het budget gaat naar beheer van bestaande systeem. De rest wordt geïnvesteerd in innovatie en nieuwe oplossingen. Ten tweede hebben organisaties te maken met een explosieve datagroei. Dit jaar wordt zo'n 1,2 zettabytes aan data opgeslagen. In 2020 stijgt dat naar 35 zettabytes.  Daarvan is 90 procent ongestructureerde data. Ten derde is databeveiliging een zeer belangrijk thema. 88 procent van de grote multinationales heeft last van botnets. In 2010 waren er 60 miljoen verschillende varianten van malware die via e-mail binnenkwamen.'

Deze drie pijnpunten kunnen volgens Tucci worden opgelost met cloud computing. ‘Dankzij ontwikkelingtools, zoals php en Python, worden nieuwe ‘big data'-applicaties geschikt gemaakt voor cloud computing, bijvoorbeeld van SAP, Oracle en Microsoft. Deze applicaties worden steeds vaker gebruikt op virtuele machines in cloudomgevingen.'

Microsoft, SAP, Oracle, VMware

EMC zegt zelf op de veranderingen in te spelen door zijn producten geschikt te maken voor cloud computing. Zo worden de EMC VMAX en VNX SMB dataopslagsystemen gebundeld met de document management software van Documentum voor beheer van content in de cloud. Grootzakelijke applicaties van leveranciers, zoals van Microsoft, SAP en Oracle, kunnen worden gebundeld met Isilon scale-out NAS-systemen of EMC's Atmos cloud-gebaseerde dataopslag. De RSA security-technologie en de Ionix beheersoftware worden ingezet ter bescherming van hybride clouds. De data-analyse technologie van Greenplum wordt gebruikt voor business intelligence.

De virtualisatiesoftware van VMware speelt ook een rol bij de beveiliging in de cloud. Zo kunnen it-afdelingen met VMware'vShield en vEdge meer inzicht krijgen in hun data als ze naar publieke en private clouds worden verplaatst, aldus Tucci.

Overnames

Tucci zegt dat EMC de komende jaren bedrijven overneemt om zijn cloudportfolio te versterken. Elk jaar geeft het bedrijf 3 tot 4 miljard dollar uit aan grote acquisities. In het verleden nam EMC voor grote bedragen leveranciers Isilon, Data Domain en Greenplum over.

Op EMC World 2011 zijn 6000 wereldwijde EMC-klanten en ruim 1000 -ict-dienstverleners aanwezig. Thema van de conferentie is ‘Cloud meets Big Data'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Cloud Computing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-11T09:43:00.000Z Witold Kepinski
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.