Japanse software leest gedachten

Japanse onderzoekers zijn er in geslaagd om op basis van hersensignalen een ruw beeld te tonen van wat iemand ziet. In de toekomst kan dit bijvoorbeeld leiden tot software waarmee je kunt bekijken wat iemand in zijn droom ziet.

Een Japanse onderzoeksgroep onder leiding van Yukiyasu Kamitani van het ATR Computational Neuroscience Laboratories in Kyoto is erin geslaagd op basis van een hersenscan een plaatje te tonen van wat iemand ziet.

Voorlopig gaat het om een ruwe zwart-wit weergave, maar onderzoekers verwachten dat het in de toekomst ook mogelijk wordt om kleurenbeelden af te vangen, en om bijvoorbeeld te zien wat iemand droomt.

Honderd pixels

De Japanse onderzoekers lieten proefpersonen kijken naar een raster van in totaal honderd witte en zwarte blokjes. Ze toonden hun proefpersonen een reeks verschillende rasterpatronen en maten ondertussen de elektrische activiteit in het visuele gedeelte van hun brein.

Het lukte de onderzoekers om per ‘pixel' te achterhalen welke breinsignalen wezen op een wit blokje en welke op een zwart blokje. Vervolgens lieten ze hun proefpersonen nieuwe rasterbeelden zien, onder andere van het woord ‘neuron'. Dat woord kon vervolgens letter voor letter worden afgelezen uit de hersenscans van proefpersonen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Kik dat gaat de goede kant uit met de mens - computer interface :-) Ik ben benieuwd wanneer het zo volwassen is dat ik nooit meer input hoeft doen op een computer met mijn vingers.

Lijkt me pas interessant wanneer ze dit gaan toepassen bij moordzaken, dat ze kunnen zien wat de vermoorde persoon de laatste 'x' minuten van zijn leven heeft gezien...

Verkeerde conclusies!

Dat ze de visuele cortex kunnen 'uitlezen' betekent zeker niet dat ze kunnen zien wat iemand droomt. Wie een minimaal verstand van neurobiologie heeft moet dat weten, maar ja we fantaseren graag...

Ha fijn, dan hoeft de overheid alleen nog maar een eenvoudig helmpje verplicht te stellen en zo kan iedereen met afwijkende gedachten direct in een fijne gevangenis worden gestopt.

Natuurlijk zie ik dat verkeerd; er komt vast een toepassing waarbij het helmpje overbodig is. :)

Daar gaan we weer. Om het duidelijk te stellen, het uitlezen van visuele prikkels op dit primitieve niveau is vergelijkbaar met het sturen van een prothese met de zenuw-uiteinden die na een amputatie nog werken.

De conclusie dat je dan gedachten kunt 'lezen' is volkomen verkeerd. Informatie van ogen, oren, gevoelszenuwen etc. is de input, die kunnen ze nu meelezen.
Maar... de verwerking (processing) is t.o.v. een computer is zo oneindig veel komplexer dat het nog vele generaties zal duren voor we een basis idee over het funktioneren van de hersens hebben. Met de moderne MRI's kunnen we nu zien welk deel van de hersens aktief is, dat zegt ongeveer zoveel als het knipperen van de LED van de harde schijf.

Imagespray: het interpreteren gebeurt op basis van wat proefpersonen ZIEN. Ben benieuwd hoe jij aan een vermoord slachtoffer wilt vragen om even naar een plaatje te kijken ofzo. DAT zou pas een doorbraak zijn...
Het gaat namelijk om activiteit in iemands hersenen. NIET om wat hij/zij ooit gedacht/gezien/etc. heeft.

@Jan.. zo te lezen ben jij aardig bekend op dit neurbiologische terrein.

@Mirjan.. you read my mind girl!
Aan alle technologische ontwikkelingen zitten idd twee kanten. Als deze techniek door evalueert, vliegt straks de "KLDP crime prevention unit" door het nederlandse luchtruim (of cyberspace) net zoals Tom Cruise in Minority Report. Of word je straks (onschuldig) veroordeeld op een software glitch in je helmpje....


@Miriam.. Het door jou geschetste scenario is jaren geleden al eens beschreven door Arthur C. Clarke in het laatste deel van de Space Odyssey-serie: '3001'.

Als 'we' zover zijn als het scenario dat Miriam schetst, kun je daar wel weer wat op verzinnen.

Aan de burgerkant:
Even het admin-password achterhalen en de foute gedachten verwijderen. Of een deel van brein 'knippen' en 'plakken' in een extern geheugen. Alleen uitkijken dat je dat kaartje dan niet verliest.

Aan de overheidskant:
Gevangenissen niet meer nodig. Gewoon een hersen-repair draaien of updateje plaatsen en persoon is weer geestelijk weer kerngezond.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-29T09:29:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.