Breton presenteerde zijn plannen tijdens een bijeenkomst waar ceo's innovatieve plannen tonen. Hij wijst erop dat de hoeveelheid e-mailberichten die dagelijks wordt verzonden 'onhoudbaar' is. 'Managers besteden wekelijks tussen de vijf en twintig uur aan het lezen en schrijven van e-mails, terwijl social media sterk in opkomst zijn.'
William Rice, consultant en ontwikkelaar van Atos Origin social business solutions, benadrukt dat er wel mailservers actief blijven voor e-mailberichten die van buiten het bedrijf komen. 'We kunnen er natuurlijk niet van uitgaan dat de hele wereld binnen drie jaar zonder e-mail werkt, aan de achterkant van het bedrijf zullen e-mailservers blijven bestaan.'
Rice denkt dat het zeker nog tien jaar zal duren voordat het gebruik van e-mail wereldwijd zal stoppen. 'Het middel e-mail is zowel technisch als sociaal zo ver doorgevoerd, dat ban je niet zo snel uit, maar we zijn nu op het breekpunt waarbij het gebruik van social media het gebruik van e-mail voorbijstreeft.'
Als alternatieven voor samenwerken zonder gebruik van e-mail noemt Rice berichtenverkeer via LinkedIn, workflowsystemen via de webbrowser en het delen van informatie via platformen als Microsoft Sharepoint, waarbij gezamenlijk aan documenten kan worden gewerkt. 'Je ziet eigenlijk dat de nieuwe versies van e-mailprogramma's ook al die kant opgaan. Als je bijvoorbeeld Gmail van Google bekijkt dan zie je dat e-mails heel anders worden weergegeven. In plaats van losse berichten zijn de mails gevlochten in conversaties.'
Volgens Rice ontstaan in de toekomst persoonlijke portals waar medewerkers hun eigen informatie kunnen labelen, taggen, koppelen, archiveren en delen. 'Nu heb je voor de registratie voor een sociaal netwerk nog een e-mailaccount nodig. Maar dat gaat in de toekomst mogelijk ook veranderen.' Als voorbeeld noemt hij OpenID, dat is een centraal platform waarbij je allerlei online diensten zoals Facebook, LinkeIn en Twitter koppelt.
Atos ontwikkelt via zijn divisie Social Business Solutions diensten zoals Social CRM en begeleidingstrajecten voor verandermanagement en strategie. Volgens Rice is de grootste barrière bij de overgang naar een e-mailloze werkomgeving de cultuuromslag. 'Het is een kwestie van ontwennen.'
Werkdruk door e-mail
-Het middenmanagement besteedt meer dan 25 procent van zijn tijd aan het zoeken naar informatie.
-In 2010 ontvingen zakelijke gebruikers meer dan 200 mails per dag. 18 procent hiervan bestaat uit spam.
Bron: Atos Origin.
Reacties
Klinkt een beetje alsof Google Wave een geschikt platform zou kunnen zijn voor dhr. Brenton. Misschien iets voor Atos om Wave verder door te ontwikkelen?
Mijn hele Internationale team werkt inmiddels op www.streamwork.com Dat scheelt enorm veel emails en conference calls!
Interessant en inspirerend dat een groot bedrijf als Atos Origin zulke keuzes maakt.
vorm-oplossing.
Straks besteedt de manager dus tussen de 5 en 20 uur per week aan het zoeken naar informatie tussen eindeloze hoeveelheden portals en social webs.
lood om oud ijzer.
Gratis advertentie Doel bereikt...
Bemoedigend maar holle leuzen flauwekul.
Unified communications, conversatie federatie, collaborative tools, groupware 2.0 en dynamic case management dienen inderdaad iets anders te werken dan gewoon een hoop aan 'fire and forget' emails, maar daarmee hoef je nog niet een handige en bewezen basis technologie van de kaart te vegen.
@Jan
Idd was ook mijn eerste gedachte, de informatie moet wel nog steeds gelezen worden. Of het nu via de mail is of via social media.
Of je nu een verhaal op mail schijft of leest of dat je dit op een SM doet, ik denk niet dat er nu zoveel verschil in tijd zit. Wat wel een verschil is is dat je niet meer de hele tijd hoeft te zoeken naar distributielijsten. Evenzogoed, hoe wordt dan nu de voormalige ontvanger op de hoogte gesteld van een wijziging op de pagina? Het risico is dan dat men dan wel minder tijd met mail bezig maar juist meer met het doorbladeren van diverse SM-pagina's.
Spam lees ik niet, 1 knop: delete. (nog beter, een filter op spam.)
Overigens, om het goede voorbeeld. Deze aankondiging werd natuurlijk wel op mail gedaan. Niet een maar zelfs twee mailtjes. En dat terwijl we source hebben.
Wat een onzin verhaal is dit zeg. Mag iedereen zelf weten hoe te communiceren met anderen? Er heeft daar iemand weer een klok horen luiden, oja social media, daar moeten we ook maar iets mee doen.
Ik moet er niet aan denken om te communiceren via Facebook of LinkedIn. Laten we dat aub behouden voor de eenvoudige dingen in het leven.
Terug naar de Tam Tam ??
Aan e-mail opzich is niets mis, alleen zou men de gebruikers wel eens mogen opleiden. Het doorsturen van e-mail door managers aan iedereen, die voor het grootste deel hier nies mee kunnen moet men aan banden leggen.
In het bedrijf waar ik voor mijn pensioen werkte hadden wij mailgroepen met mensen, die specifieke kennis hadden. Omdat wij globaal opereerde kon je eenvoudig als je geheel vastzat honderden tot duizenden collega's bereiken, meestal begon je bij een aantal in de directe omgeving. Nu hadden wij een paar managers, die zich op deze lijsten hadden laten plaatsen en op iedere vraag in een dergelijk forum, een persoonlijke mail met een beroep aan iedereen om vooral maar te helpen verzonden. Dit liep in de tienduizenden-mails per dag. Toen ik deze managers het rekensommetje voorhield dat als alle specialisten hier 5 minuten aan besteden, je hier ca 800 uur per dag aan verliest bij een uurtarief van 180 euro toch, 144K per dag dus in een week bijna 1 miljoen, puur verlies en niet productief, was ik natuurlijk meteen de gebeten hond.
Dit soort managers moeten ze eigenlijk hun accounts en laptops afnemen, want hier gaan de kosten zitten. Ik begrijp het hoger mangement, maar je moet niet het paard achter de wagen zetten, maar zorgen dat deze gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn.
Het vele gebruik is ook het succes. Maar de hoeveelheid kan ook beperkt worden door gedragsverandering of je alleen te beperken tot de hoofdpersonen. Het dichtzetten van de CC en blinde kopies als vorm van indekking zal waarschijnlijk al een gewenste reductie geven. Maar Atos dient zich te realiseren dat zij onderdeel uitmaken van de buitenwereld die graag via emails communiceren. De andere moderne mogelijkheden is niet voor iedereen handig, gebruiksvriendelijk of technisch beschikbaar.
Ik zou niet graag via MSN, Hyves, Linkedin, Plaxo, Twitter of varianten hierop mijn communicatie doen. Ik raak nu al de draad kwijt.
Bij Atos versturen ze dan zeker ook geen brieven en faxen meer? Point made.
Ik ben voorstander van nieuwe vormen voor het effectiever inrichten van deze informatie stromen. Ik moet wel lachen om de stelling dat er teveel vervuiling in emails zit (overigens wel eens hiermee) en dat de intrede van social media dat tegengaat. Kom op zeg. Mensen hebben nu eenmaal de behoefte om informatie te delen of spuien en het bereik van de vervuiler wordt alleen maar groter door de inzet van social media als je dat niet heel goed afspreekt met elkaar. Lees: Send To All in de traditionele mail wisselingen. En we blijven toch mens die zijn of haar informatie wel belangrijk genoeg vindt om te delen. Mijn inziens een verschuiving van de plek waar het probleem zich manifesteert. Daarnaast moet er gelet worden op standaarden/open connectivity anders komt er van communicatie überhaupt niks meer terecht.
wat hij eigenlijk bedoeld te zeggen is dat ie 25 % van de managers er uit wil sodemieteren en vervangen door social media.
Is denk ik ook wel een goed idee, scheelt een hoop kosten, en levert minstens zo veel, zo niet meer op want mensen gaan weer met elkaar communiceren ipv via het management heen en weer mailen.
Denk uberhaupt dat de meeste "gecreëerde" management lagen bij Atos zowieso weinig toe voegen aan de poduktiviteit.
Hoe langer ik er over nadenk hoe enthousiaster ik wordt; verantwoording bij de team's, communicatie via Social Media en het MT naar huis! win-win noemen ze dat geloof ik...
Sorry dit is echt onzin:
Via linkedin. ook dat is E-Mail dat bericht komt ook binnen.
Chat vorm dan verlies je tijd omdat het dan over niet werkzaamheden gaat.
Welke vorm je ook kiest je krijgt het binnen. En dan is de vraag kan iedereen hiermee werken.
Iedereen heeft eigenlijk alles al gezegd wat ik ook wilde zeggen:
Verplaatsen van het probleem. Als je electronisch BLIJFT communiceren maakt het geen hol uit wat je gebruikt.
Gewoon reguleren en niet de hele wereld incopieren en korter van stof zijn.
Dit artikel en de reacties staan boordevol interessante onderwerpen. Het onderwerp zelf is echter zeer breed, maar de kern van de zaak is eenvoudig en onderschrijf ik, intercompany mail moet aan banden gelegd worden.
Het leuke van mijn bedrijf is dat we werken met videoconferentie en dat dit voor een groot gedeelte een aantal mails vermijdt. Een gesprek is effectiever, mensen zijn sneller betrokken en er wordt adequater gehandeld in dergelijke bijeenkomsten. We hebben zelf eens onderzocht - en dat kan voor iedereen anders zijn - dat een gesprek met 4 locaties via video, ongeveer 28 e-mails vermijdt.
Interpreteer ik dit goed?:
ipv push van (waarschijnlijk) gefragmenteerde informatie (e-mail) overstappen naar een soort Project Content Managed Environment per project. Waarna de doelgroep zelf een pull moet doen.
Zo'n PCME moet worden beheerd, en de deelnemers moeten zelf de inhoud in de gaten houden.
De leestijd blijft denk ik toch wel zo ongeveer gelijk, of wordt vervangen door veel mondeling overleg.
Tja en een bericht typen via Twitter/Linkedin is dan hoeveel anders tov een email???
Oja, email is nog te archiveren.... en dit is dan later nog terug te halen (ter referentie of herinnering).
Sinds enkele maanden "gebruik" ik facebook. Kijk ik naar het email account voor facebook, dan wordt het bijna dagelijks overspoelt met wat die en gene te melden heeft.
De userinterface van Facebook is een komplete ramp, je zoekt je klem om te vinden hoe je de handelingen uit kan voeren die je je voorneemt.
Je hebt ook veel meer tijd nodig om alle meldingen en berichten te bekijken.
In het artikel worden perioden van 3 jaar of 10 jaar genoemd. Kijk eens terug, wie kon zien in 2001 hoe de ICT er nu uitziet, zo een heb ik nog niet ontmoet.
Ik ben het eens met Jan Horst, lood om oud ijzer.
Het probleem is niet het medium, maar de gebruikers. Blijkbaar wordt er ook bij Atos Origin veel zinloos gemaild. Dat gaat niet ophouden op een ander platform.
Flauwekul en een bewijs dat de bijdrage van sociale media zwaar wordt overschat. Als ik zo de reacties lees zie ik meer kritische noten. De reactie van John Roos slaat m.i. de spijker op zijn kop.
@Björn: Bij Video conferentie moet je op hetzelfde moment allemaal aanwezig zijn. Bij Email juist niet.
Synchrone en asynchrone communicatie zullen altijd naast elkaar blijven bestaan.
Ict-dienstverlener Atos Origin stopt binnen drie jaar tijd met het werken vanuit kantoorgebouwen.
Riesttijd van en naar het werk moet dan verleden tijd zijn. 'De tijd is rijp om af te rekenen met de overvloed aan files die de wegen die dagelijks vervuilt', stelt algemeen directeur Thierry Breton.
Moraal: Atos stelt veel, doch wedden dat er nog steeds analoge faxen in de gebouwen staan. Niet voor henzelf maar voor de buitenwereld natuurlijk. Zo zal het met de E-mail ook wel gaan :))
Read more: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/ecm/3770865/1277020/atos-origin-stopt-met-emailen.html?utm_source=Nieuwsbrief&utm_medium=E-mail&utm_campaign=Redactiemailing#reacties#ixzz1DN2ngYq4
@Berry: Je kunt op de hoogte worden gesteld van updates door middel van een EMAIL :)
Ik denk dat de heer Rice gewoon een punt wil maken van het gebruik van email. Uitbannen lijkt mij n.l. onzinnig, dat kan hij ook wel bedenken. Leuk stukje aandacht maar laten we toch stoppen met onzin-nieuws te verspreiden zoals dit en gewoon aan het werk gaan. Email is een prachtig & krachtig communicatie middel wanneer dit goed wordt gebruikt, net als vitamines.
... en nu aan het werk !!
Oude wijn in nieuwe zakken?
En wanneer denkt men een paperless office te introduceren? Wie is er nog oud genoeg om die rage uit de jaren 90 van de voorige eeuw te herinneren?
Het is goed dat de discussie op deze wijze wordt gestart en dat doel is door het artikel bereikt. Het probleem is duidelijk nl. de overload aan (zinvolle?) informatie die dagelijks tot ons komt. Maar, in het artikel worden "middel" en "het gebruik daarvan" onvoldoende afzonderlijk beschouwd. Ik zie dagelijks mensen op straat constant met een telefoon aan het oor; ik vind dat onzin maar daarmee is voor mij de mobiele telefoon nog geen slecht middel! Met andere woorden, ook de nieuwe media vragen een verstandig gebruik zodat de overload aan informatie wordt teruggebracht. Het wordt tijd dat we ons dat gaan realiseren en we onszelf en anderen in die zin gaan (her)opvoeden.
Heel goed initiatief. Email wordt teveel misbruikt, bijvoorbeeld om een probleem elders neer te leggen zodat je er zelf even vanaf bent; er worden teveel cc-tjes gestuurd om je in te dekken. Als communicatiemiddel heeft het zijn beste tijd gehad. Software gericht op samenwerking, korte berichtjes, Wave-achtige oplossingen gaan de toekomst vormgeven. Heel goed initiatief!
@floris vlasveld:
de verdere ontwikkeling van wave ligt inmiddels in handen van Apache.
Ik wil niet conservatief over komen, maar juist mijn activiteiten op Linkedin veroorzaken de meeste emails
Hoe weet je anders dat iemand gereageerd heeft op jouw statements?
Gmail of welke email "frontpage" dan ook, is juist een overzicht en selectie punt waar je acteert.
Email is nu juist het universele medium dat al die verschillend een steeds andere platformen benutten
Dat Atos Origin de ramp sharepoint noemt is een slecht teken voor de aandeel waarde van het bedrijf.
Als we eens beginnen met alleen de subjectline van het bericht te gebruiken. NO BOBY. Dat scheelt al heel veel flauwekul. We kunnen het vaak best in 1 zin zeggen toch?
Dus, een KOSTELOOS middel waar een gemiddelde manager 5-20 uur per week aan besteed om zijn direct informatiestroom mee te regelen (lees: eerste levensbehoefte voor ongeveer iedereen), dat gaan we nu uitfaseren en dezelfde functie in andere vorm - een dienst-achter-een-hek - terugbrengen waarmee we:
- de toegang minutieus gereguleerd kan worden;
- de eigenaar:
- geld voor toegang kan vragen
- of je desgewenst de toegang kan ontzeggen;
- de eigenaar op de hoogte is van elke toetsaanslag;
- de eigenaar een geaggregeerd overzicht heeft van iemands complete berichtenstroom, en;
- de platform eigenaar een compleet inzicht heeft van iemands netwerk en contacten.
Hmmmm .... dit is precies waar ik naar op zoek was ...
* Haalt het boek "1984" uit de kast en blaast het stof eraf*
Hi,
Toen ik nog bij AT&T werkte zo'n 4 jaar geleden, ging de exchange server down voor twee weken!
In die periode nam de productiviteit met 20% toe, there you go.
Inderdaad, waarom een mail sturen naar een collega terwijl hij 10 meter verderop zit!!!
Is ook beter voor de sociale verhoudingen in het bedrijf, kortom, DONT SPAM ME!
Hi,
Zoals al in diverse reactie's is te lezen, het heeft meer te maken met de gebruikers hoe ze omgaan met mail.
En dat is mijn inziens direct gerelateerd aan het beleid en sfeer van het bedrijf. Minder maar effectiever mailen levert veel tijdwinst op.
Als ik het artikel goed begrepen heb, gaat het erom om de mail binnen het bedrijf af te schaffen. Daar is niets op tegen. Waarom je 50 collega's CC:'en als je het op een social media (en dan niet FB, LE oid, maar een geavanceerdere vorm) kan plaatsen. Het is dan de verantwoording van de collega's om ervoor te zorgen dat ze de bedoelde informatie te lezen krijgen. dat is een cultuuromslag, want ipv automatisch de spullen in je mailbox te ontvangen, zul je het zelf moeten halen.
Tot zover lijkt me dat nog een verteerbaar verhaal. Maar wat als je iemand iets persoonlijks wil mededelen, waarvan je echt niet wilt dat een ander het leest? Is de voorgestelde vorm van communiceren wel zo veilig? Denk even aan de berichten over Facebook, dat je ondanks dat je informatie afschermt, het via een omweg toch te achterhalen was (inmiddels wel gerepareerd, maar toch...).
Het lezen van alle berichten en informatie zal echt net zoveel tijd gaan kosten. En collega's die in één ruimte zitten nu via mail communiceren, zullen dat straks evengoed via de nieuwe methodes blijven doen.
Dat overkomt mij ook, en daar glimlach ik maar om. Toch kan het ook zeer handig zijn, want je kunt het bewaren en het later terugzoeken.
En ook ik vraag me af hoe ik berichten van de social media (nieuwe of oude stijl) terug kan vinden als mijn internet verbinding plat ligt. Met e-mail kun je desnoods de zaken lokaal of op een netwerkschijf bewaren.
Misschien dat twitteren nog een optie is: geef iedereen een iPhone en een Twitteraccount. Voordeel: de berichten zijn nooit langer dan 127 tekens. Dat zou pas een verademing zijn t.o.v. de lange emails.
Wellicht kan Atos meteen gebruik maken van schijf- (mailbox) ruimte bij WikiLeaks, die schijnen ook diverse backups te hebben all over the world, kan de mail niet verdwijnen ook. Snel een account aanmaken, en wachten op de eerste beursgevoelige informatie die buiten het Atos netwerk die wereld in geschopt wordt.
Ze doen alsof email een soort van overbodog product is. Volgens mij heeft AO niet door waar in de ICT om gaat, namelijk om het communiceren en doorgeven van informatie. Vinde je dat email te redundant is, dan stel je een etiquette op. Kennelijk is email een halszaak voor AO, anders werd er niet zoveel gebruik van gemaakt. Andere vormen van communicatie zullen dus zeker niet resulteren in minder communicatie, eerder meer omdat men de nieuwe systemen nog niet zo goed kent, dus het zal zeker in het begin alleen maar meer tijd kosten om de berichten af te handelen.
Interessant is ook dat vorige jaar in het oktober thema nummer Collaboration van het blad Informatie er een artikel verscheen met de titel "Email is oud" van professor Bernhard Katzy c.s.
Verder herinner ik me de gevlochten berichten (conversatie) en persoonlijke portals die je ook al zag in zogenaamde groupware zoals Lotus Notes die natuurlijk wel weer company restricted waren. Interessant is het om te zien hoe zich dat in echte open communities gaat manifesteren.
Email is een universeel onderdeel van je bedrijsvoering en een wettelijke zwart-op-wit manier van communniceren.
Jammer dat een partij als een gerespecteerde Atos O ook Hype gevoelig is geworden en er lekker op los gaat twitteren, facebook, hyves etc. Probleen is dat dat de hele wereld kan "meeluisteren".. ik heb net een lange mail kunnen terugvinden met zeer belangrijke besluitvorming van bijna 6 maanden geleden..doe dat maar eens op twitter na met 142 karakters.
Precies wat user zegt. Je moet weten hoe je met email om moet gaan. Blijkbaar kunnen we heren bij Atos er niet zo goed mee omgaan en gebruiken het als een excuus zoiets van 'ik krijg zo veel mail kom niet meer aan werken toe'. MAW ik zit zo veel te lullen en koffie te drinken geef de email de schuld. Emailen is ook werk. Ik blok elke dag 2 a 3 uur voor mijn mail dat heet nu gewoon werken en communiceren. En of je nu 3 uur gaat twitteren of 3 uur mailt...waar zit het verschil??
Mensen worden gek van de media die ze gebruiken "Ehm, waar heb ik dat berichtje ook al weer? Twitter DM, Dropbox, Google Talk, Facebook, Linkedin, Whatsapp?". En de Linkedin berichtenflow: Ha.Ha.Ha.
de communicatie (melen) neemt pas af als zaken in een keer goed gaan (of het vertrouwen er is dat het goed gaat). geen nieuws is goed nieuws.
daarnaast, het heeft met de bedrijfscultuur te maken en met het gedrag van mensen dat bepaalt of werknemers het steeds nodig vinden om zaken schriftelijk vast te leggen.
krijg je meels van: "zojuist telefonisch besproken bevestig ik nog even de afspraak dat..."
of: "je zei daarnet dat je akkoord was, maar kun je dat nog even schriftelijk bevestigen?"
en natuurlijk de halve wereld op CC.
neem daarbij dat binnen een grote organisatie al gauw mensen (managers) op de hoogte gehouden willen worden. stuur je ze geen meel is het ook niet goed.
leuk zo veel reacties. 't onderwerp houdt ons wel bezig. niet tijdens werktijd al die commentaren lezen hoor!
Go ATOS! The new way to business (Jive Software)
200 e-mails per dag, 18% spam --> spamfilter gebruiken, dan blijven er nog "slechts" 164 per dag over
Begin vervolgens eens met een filter\inbox assistent op alle mail waarin je ge-CC-ed wordt. Zal ook aanzienlijk schelen. Immers, een CC betekend alleen ter info, hoef je geen actie op te ondernemen. Zoals al eerder gezegd, je krijgt als manager een heleboel CC's omdat mensen zichzelf in willen dekken. Parkeer al deze mail in een aparte folder, en lees die pas als je je echt verveelt.
Dit scheelt al veel.
Maar op zich maakt het niet uit of je nu 50 mails, tweets, MSN messages of SMSjes krijgt. Als ze voor jou bedoeld zijn wordt je geacht er iets mee te doen. En wil je later nog iets terug kunnen vinden, zul je ze toch op één of andere manier moeten archiveren/indexeren.
Het voordeel van alles via mail is dat je dan ook je hele archief op één plaats hebt, anders zoek je je helemaal het leplazurus
CC-en wordt bij e-mails steeds meer de standaard. In plaats van de oorspronkelijke functie (Carbon Copy; oftewel afschrift voor archivering) wordt het steeds vaker gebruikt voor Cover my Career. Dit betekent vaak dat er al in de bron van de samenwerking iets niet goed zit!
Er zijn tegenwoordig genoeg (beheersbare) oplossingen om de functionele potentie van Social Media bedrijfsmatig in te zetten en overbodige e-mail daadwerkelijk te voorkomen.
Mooi, maar zeker niet makkelijk initiatief van Atos Origin. Succes met de transitie!
Email is als communicatie-medium net zo efficient als de manier waarop haar gebruikers ermee omgaan.
48 reacties binnen 9 uur. En wat een communicatie ! Toont toch wel aan dat ATOS een punt heeft.
Volgens mij heeft Thierry Breton niet helemaal goed begrepen hoe je email moet inzetten.
Als je email gestructureerd inzet als basis van je business-communicatie ben je al snel 90% van de genoemde problemen kwijt. Laat 'm mij maar even bellen (of mailen) zal ik 't aan 'm uitleggen.
@Cees: inderdaad wat een brei aan reactie die (bijna) niemand allemaal leest. Met mail zou dat een stuk beter zijn...........
Hoezo “Babyboomer hindert zakelijke social media”? (Computable 03-02-2011) E-mail is met al zijn koppelingen met andere toepassingen - zoals blogs, push engines, agenda’s, RSS feeds, en sociale netwerken - de moeder aller sociale media. En nu deugt e-mail ook al niet meer? Wie is nu weer de schuldige, Generation X, generatie Y?
Nee, het gaat om verkeerd gebruik van e-mail. En dat heeft veel oorzaken; nog veel meer oorzaken dan alleen die hierboven zijn genoemd.
Maar wil je en kan je helemaal af van e-mail? Ik niet en ook Atos niet denk ik.
Dat wordt weer faxen ;-)
jammer..ik vind met name die fantastische email storms van tientallen, soms wel honderden 'replies' super leuk.
'stop reply all'.. 'get me off this list'.. 'me too'..
email werkt nog steeds prima ik zie zo geen alternatief die iets wat zo algemeen geaccepteerd is als email. Eigenlijk hoef je alleen maar Xobni te installeren en email is weer helemaal bij de tijd.
Het lijkt haast wel gemeend, maar ik dacht toch even... Gaat dit in op de eerste dag van Q2? Of is het echt gemeend?
En dat noemt zich advies bedrijf... lachen toch. Roepen ook maar weer eens wat om mee te doen in de hype.
Zoals anderen al hebben gemeld, "lood om oud ijzer". Je kunt aan tools en procedures doen wat je wilt, daarmee is het gedrag nog niet veranderd. Oude wijsheid die ze bij Atos kennelijk zijn vergeten.
Wauw, ik lach mij helemaal blauw als ik al die reacties hierboven lees. 'Atos' is wel weer 'Orgineel', en zo populair!
Ga zo door Thierry Breton, u zorgt weer voor een nieuwe storm van leegloop bij Atos, ga zo door!
Wij werken met Sharepoint, en sinds die tijd is de hoeveelheid e-mails met attachements verdubbelt..... Ik heb linkedin en ik betwijfel dat iemand zakelijke communicatie via dat medium wil laten verlopen. Ik kan een groot aantal bedrijven opnoemen waarbij de security policy nog niet eens toelaat om confidential e-mail buiten het bedrijf op te slaan.
Reacties en activiteiten op Linkedin, Facebook, Twitter, msn, god noem het maar op.. Voor het overzicht laat een weldenkend mens die toch doorsluizen naar 1 emailaccount of ben ik nou gek?
Als ze de e-mail zouden afschaffen zou men erachter komen dat vrijwel alle ICT-lijnmanagers overbodig zijn... Deze hebben dan immers niets meer te doen! Inhoudelijk voegen ze namelijk weinig tot niets toe; zonder e-mail wordt dit pijnlijk duidelijk.
Onzinnig plan. e-mail is uitstekend communicatiemiddel mits goed gebruikt. Dus training is noodzakelijk, niet afschaffing. Dezelfde ontbrekende vaardigheden zijn nodig bij gebruik van de vele 'sociale media'. Dus Atos, verbeter de wereld en begin bij....
Is het nu al 1 april?
Ik snap 1 ding niet. Als men bij Atos over wil gaan naar Social Media networking. Dan heeft elke medewerker toch wel een email adres nodig lijkt me. De meeste social media platformen stellen een email-adres verplicht om je aan te melden. Nu is het wel mogelijk om intern het versturen van SMTP berichten uit te schakelen, maar ik denk dat het 'illigaal' gebruik van Hotmail/Gmail e.d. dan vogelvlucht gaan nemen. Kortom een compleet oncontroleerbare omgeving.
Al met al een raar onpraktisch en verhaal dit. Toont mijn inziens een falen bij HRM afdeling bij Atos, als email als onbeheersbaar wordt gezien.
Verbeter de wereld, begin bij jezelf...
Als iedereen nu gewoon eens wat vaker de telefoon pakt, of beter nog, even bij een collega langsloopt, dan zijn a.) dingen sneller geregeld en b.) bespaar je een hoop heen en weer gemail.
Zo simpel...
Een groot IT bedrijf (en een bedrijfsleider...) die graag in de publiciteit komt met een "innovatief" voornemen; waar het omgaat is dat een organisatie bestaat bij de gratie van samenwerken van mensen, bij samenwerken is communicatie een essentieel onderdeel, zonder communicatie heb je geen organisatie/bedrijf meer. Willen we besparen op de tijd die we spenderen aan communcatie zullen we het echt over iets anders moeten gaan hebben dan de vorm/wijze van de communicatie. Email is slechts een middel, een ander middel zal nieuwe en weer andere problemen geven en ik betwijfel ten zeerste of dit met minder tijd gepaard zal gaan, deze nieuwe media zijn er juist op gericht om juist vooral meer tijd er aan te besteden. Mijn conslusie; leuke publiciteitsstunt dat wel, maar het is het paard achter de wagen spannen en gaat op geen enkele wijze de beoogde doelen bereiken, eerder het tegenoverge stelde......
En als het dan via social media gaat, delen we dan ook alle informatie met de rest van de wereld? Er zullen eerst toch not wat andere zaken geregeld moeten worden.
Dhr. Breton verwacht door het intern afschaffen van e-mail twee soorten kosten te besparen: die van e-mail opslag en de tijd benodigd om de e-mail te lezen.
Social media kunnen deze informatiestromen vervangen, maar hoeven niet door het bedrijf zelf gehost te worden. De regels voor het blokkeren van websites vanuit het bedrijf zijn recent aanzienlijk afgeslankt (tot kort geleden viel zelfs Google-cache onder de 'verdachte' sites).
Daarnaast hoopt Atos aan haar klanten document management en collaboration portal alternatieven te bieden. Binnen enkele jaren wordt op een omzet van enkele miljarden euro's gerekend door bedrijven te motiveren Atos' voorbeeld te volgen.
Het betoog bevat enkele goede punten, zoals het voorkomen van onnodige e-mail stromen. De 'oplossing' is leuk bedacht maar niet realistisch en gaat voorbij aan de oorzaken van de problematiek.
En al die ATOS consultants die jaren geleden iedereen de e-mail injoegen gaan nu wat anders adviseren.
Lachen en nauwelijks serieus te nemen. Meneer haalt oorzaak en gevolg door elkaar.
Het lijkt of we allemaal zoeken naar een manier zoeken om een normaal, persoonlijk gesprek met anderen tijd en plaats onafhankelijk te maken. De effectiviteit van een persoonlijk onderhoud is oneindig veel groter dan email (de brief in een modern jasje) of social media (post & forget....), duid mensen op de voor en nadelen van elk soort communicatiemiddel en gebruik alle soorten die de techniek je kan bieden, email is in veel gevallen een goede keuze maar in veel gevallen ook zeker niet! Doelstelling blijft effectieve communicatie en niet de keuze van een middel!
Als medewerkers niet effectief met elkaar communiceren, moet je ze dat leren i.p.v. het communicatiemedium te veranderen. Maar ja, dan moeten managers zich echt in hun medewerkers verdiepen, en dat doen ze liever niet.
'Don't make waves'.....
Stel je toch eens voor dat we slimmer omgaan met berichten? Valt me wel tegen, al die hakken in het zand.
De oplossing zit helemaal niet in de techniek maar in de mens. E-Mail zal niet verdwijnen. Wel komen er nieuwe communicatiekanalen bij. Het is de mens die zal moeten leren hoe die kanalen efficient en effectief te gebruiken. Zelf gebruik ik al veel social media, en dat is een mooie aanvulling, mits voor serieuze zaken zorgvuldig aangewend. Dat een bestuurder roept dat email verdwijnt is net zo onwaar als dat men 30 jaar geleden beweerde dat de laatste dagen van de programmeur waren geteld. Dus wel voeten aan de grond als je dit soort beweringen doet, anders valt het wel erg op dat je niet goed weet waar het over gaat.....
Ja John, maar zwartwit 2D fotografie zouden we ook afzweren, en nooit meer analoge muziek op LP's beluisteren, nimmer meer realistische statische kunst waarderen, zeker geen dure kleding kopen vanwege de merklabels, en … en … en.
Toch heb je nog steeds van die fossielen die een post bij een artikel plaatsen in plaats van te gaan twitteren; zoals jij en ik. Straks gebruiken we nog een Post-it in plaats van een tweet. Alsof we op die manier ooit de wereld kunnen verbeteren.
Interessant dat een tent als Atos anno 2011 pas inziet wat moderne IT middelen voor de bedrijfsvoering kunnen betekenen. Veel interessanter is dat dit practice what you preach via het PR apparaat en diverse kanalen van de media wereldkundig gemaakt moet worden. Aandacht nodig?
Atos is iig wel trendsetter in het proberen of dat werkt. en wellicht werkt het. maar ik denk persoonlijk dat het alleen werkt als iedereen op een nieuwe manier er mee om gaat. en dat zie ik niet gebeuren.
het is net als met post via de brievenbus. wat voor technieken er ook na komen. het blijft toch bestaan.
zo is het ook met e-mail.