Serie: pdf-creatiesoftware

Deel 3: Adobe Acrobat X Pro

Universele documenten creëren, beheren en distribueren

Adobe Acrobat is de goudstandaard waarlangs alle andere pdf-tools worden gemeten. Het is het pakket in deze test met de meeste functionaliteit en de beste ondersteuning voor diverse ISO- en ETSI-standaarden. Voor dit alles betaal je echter een stevige prijs, want dit is met afstand het duurste pakket in deze test. Er is wel een goedkopere standaardeditie met minder functies, die echter nog altijd duurder is dan de door ons geteste concurrenten, en de nog duurdere bundel Acrobat X Suite, waarin ook Photoshop CS5 wordt meegeleverd.

De installatie begint met het invoeren van het serienummer en het activeren van de computer via internet. Als je het programma daarna op een andere computer wilt gebruiken, moet je het eerst verwijderen, waarbij de oude computer automatisch via internet wordt gedeactiveerd. Voor het overige is er geen gebruikersinterventie nodig en hoeft de pc ook niet te worden herstart. Op ons testsysteem duurde de installatie ongeveer negen minuten. Na het accepteren van de licentievoorwaarden en het importeren van gegevens zoals gebruikerscertificaten en identiteiten van eerder geïnstalleerde versies, start Acrobat Pro X op met een 'Aan de slag'-wizard. Daarin worden de belangrijkste taken van het programma mooi samengevat: pdf's maken, pdf-portfolio's samenstellen, bestanden in pdf combineren, pdf-formulieren maken en bestanden delen via SendNow Online. Maar voor je aan de slag gaat, is het verstandig via het Help-menu op updates te controleren. Tijdens onze test was er al een 10.0.1-update beschikbaar met vooral beveiligingsupdates en ondersteuning voor Flash. Na het downloaden en uitvoeren van de update, moesten we onze computer overigens wel herstarten. Dit komt doordat Acrobat enkele systeemfiles zoals een pdf-printspooler moet updaten. Systeembeheerders kunnen overigens de Adobe Customization Wizard gratis downloaden om Acrobat samen met instellingen uit te rollen naar clients

Functionaliteit

De vorige versie, Acrobat 9 Pro, hebben we in 2008 al uitgebreid besproken. We herhalen hier niet wat we toen al schreven. Acrobat 9 introduceerde heel wat nieuwigheden, waaronder de mogelijkheid om verschillende mediatypes zoals documenten, video, geluid en 3D-objecten samenbrengen in een volledig zelf vorm te geven pdf-portfolio, ondersteuning voor Flash en betere samenwerkingsfuncties. De nieuwigheden in versie 10 zijn minder uitgebreid. Deze update verfijnt en verbetert vooral de nieuwe mogelijkheden van Acrobat 9. De interface werd onder handen genomen en is gebruiksvriendelijker. Ook zijn er meer voorzieningen voor beginners, zoals de portfolio-wizard, die helpt bij het creëren van een pdf-portfolio. Met Quick Tools kun je veelgebruikte acties snel terugvinden en uitvoeren. Met de Action Wizard kun je allerlei taken automatiseren. Deze kun je nog het best zien als een pdf-macro. Acrobat is voortaan ook naadloos te integreren in Microsoft SharePoint. MS Office 2010 wordt volledig ondersteund. En grote bestanden kun je voortaan eenvoudig verspreiden via Acrobat.com.

Prestaties

Adobe Acrobat X Pro presteert in alle benchmarks het snelst, behalve in de conversietest van Word naar pdf, waar het om een onverklaarbare reden ongeveer tien keer trager is dan alle andere. De kwaliteit van de ocr en conversie is ook het best bij Acrobat X. Zie ook de tabel die bij dit artikel hoort.

Conclusie

Of het zijn hoge prijs waard is, moet je zelf beoordelen, maar Acrobat X Pro biedt met afstand de meeste functies en levert op één onderdeel na met afstand de beste prestaties.

Productinfo

Product: Adobe Acrobat X Pro 10.0.1
Producent: Adobe, www.adobe.com
Adviesprijs (excl. btw): 559 euro voor 1 gebruiker
Systeemvereisten Windows: 1,3 Gigahertz processor of sneller; Microsoft Windows XP Home of hoger (32 of 64 bits vanaf Vista); 512 MB geïnstalleerd RAM (1 GB aanbevolen); 1,9 GB vrije ruimte op de vaste schijf.
Systeemvereisten Mac: Intel-processor, Mac OS X v 10.5 of v 10.6, 256 MB ram (512 MB aanbevolen), 1,42 GB vrije ruimte op de vaste schijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Datamanagement

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-01T08:27:00.000Z Jozef Schildermans


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.