Managed hosting door True

Onderzoekers maken chips van papier

 

Portugese onderzoekers hebben buigbare chips gefabriceerd op basis van papier. Hun vinding maakt de productie van rfid-labels mogelijk veel goedkoper.

Portugese onderzoekers van de New University in Lissabon hebben schakelingen gebouwd op een onderlaag van papier. Het produceren van siliciumchips is complex en kostbaar. Dat maakt het ontwikkelen van chips op basis van organische materialen commercieel interessant. Veel onderzoek richt zich op plastic chips. Een uitdaging bij het ontwerpen van chips op basis van organische materialen is dat deze electriciteit slecht geleiden.

Het team onder leiding van Elvira Fortunato bracht een laagje metaaloxiden op het papier aan en belegde die met aluminium contactpunten. De chips zijn geproduceerd op kamertemperatuur. Ze zijn twee maanden lang getest en functioneerden in die periode volgens de onderzoekers probleemloos.

Opslag van productgegevens

De chips kunnen mogelijk de basis vormen van RFID-labels. Ze zijn namelijk buigbaar en belangrijker nog: goedkoop te produceren. De tags kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om de eigenschappen van supermarktproducten op te slaan, waardoor deze door de keten te volgen zijn. Het enige pijnpuntje is dat papier kan beschadigen als het nat wordt. Een plastic jasje kan uitkomst bieden.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het septembernummer van het wetenschappelijke tijdschrift IEEE Electronic Device Letters.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2726732). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures ERP

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×