Nu Microsoft stopt met de gratis ondersteuning voor Office 2003 en gebruikers die technische ondersteuning willen daarmee verplicht zijn hiervoor te betalen of over moeten schakelen naar Office 2007, kijkt Computable naar de alternatieven voor Office.
Microsoft Office heeft wereldwijd dan volgens Microsoft zelf honderden miljoenen gebruikers, maar de alternatieven vinden steeds vaker hun weg naar het kantoor. Veel van deze softwarepakketten worden verspreidt via het web en zijn in sommige gevallen ook nog gratis. Handig, vooral omdat de gratis pakketten in sommige gevallen ook gratis ondersteuning bieden. Iets wat Microsoft sinds veertien april niet meer doet voor Office 2003. Computable bekijkt zeven Office-alternatieven.
1. OpenOffice.org
OpenOffice.org is wellicht het meest bekende Office-alternatief van dit moment. Vooral voor gebruikers die erg bekend zijn met Microsofts Office komt OpenOffice.org erg bekend voor, waardoor de gemiddelde gebruiker er vrij vlot mee aan de slag moet kunnen. OpenOffice.org is verkrijgbaar in het Nederlands en gaat moeiteloos om met Microsoft-bestanden. De kantoorsoftware is gratis, maar moet wel gedownload en geïnstalleerd worden. Voor zakelijke klanten is er ook de zakelijke variant StarOffice (prijs 82,50 euro). De verschillen zijn miniem, met uitzondering van de mogelijkheden tot ondersteuning en advies via e-mail en telefoon.
2. Google Docs en Spreadsheets
In tegenstelling tot OpenOffice.org hoeven de kantoorpakketten van Google niet gedownload te worden. Alle diensten van Google -waaronder tekstverwerking, spreadsheets, presentaties, mail, chat en het bijhouden van kalenders- worden op afstand beheerd. Gebruikers kunnen als bijkomend voordeel bestanden en agenda's met elkaar delen. Door het installeren van Google Gears kan ook offline met deze bestanden gewerkt worden. Naast de gratis versie is er ook een betaald pakket, waarmee de diensten van Google geïntegreerd kunnen worden en de bestaande IT-omgeving.
3. Zoho
Een blik op de site van Zoho laat een flinke lijst met diensten zien. Zoho biedt, net als Google Apps, een tekstverwerker, spreadsheet en presentatieprogramma, maar biedt ook de mogelijkheid voor webconferencing en facturering. Ook bij Zoho is het mogelijk documenten direct te delen met anderen. Ook offline werken met deze bestanden is mogelijk, wederom via Google Gears. Met de dienst Virtual Office biedt Zoho een alternatief voor Microsoft Outlook, inclusief kalender. Nadeel: Zoho is enkel in het Engels verkrijgbaar.
4. Lotus Symphony
Nog voor Microsoft op de proppen kwam met Office, verscheen Lotus Symphony al op de markt als opvolger van rekenprogramma Lotus 1-2-3. De huidige versies van Lotus Symphony hebben nog weinig te maken met de versie uit het midden van de jaren 80. De software is gratis te downloaden en installeren en wordt ook geleverd bij mailprogramma Lotus Notes. Symphony, een uitgave van IBM, is verkrijgbaar in 38 talen en biedt standaard conversie van PDF-bestanden. Wat ontbreekt is een databaseprogramma en ondersteuning voor geluid en video. De software heeft het eerder genoemde OpenOffice.org als basis.
5. Thinkfree
Thinkfree is vooral in de Verenigde Staten een veelgebruikt pakket, vooral bij openbare bibliotheken. Het softwarepakket Thinkfree kan direct online gebruikt worden en lijkt zowel qua uiterlijk als navigatie veel op Microsoft Office. Daardoor kunnen Office-gebruikers snel uit de voeten met deze wat basale online kantooromgeving. Thinkfree is er in een gratis en betaalde variant. Het pakket is wel minder uitgebreid dan de anderen in dit overzicht.
6. WordPerfect Office X4
Van een van de oudste kantoorsoftwarepakketten mag je best wat verwachten. WordPerfect Office X4 biedt alle mogelijkheden van Microsoft Office, maar biedt ook nog de mogelijkheid tot het opslaan van bestanden als PDF. Ook handig is de ´onderwaterfunctie´, wat verborgen opmaakcodes zichtbaar maakt. X4 is niet gratis (prijs 103 euro) en ook niet in het Nederlands verkrijgbaar zonder het aanschaffen van een uitgebreid talenpakket. Een gratis Engelstalige testversie is wel beschikbaar.
7. Desktoptwo
Zoals de naam al doet vermoeden is Desktoptwo een virtueel bureaublad, met daarop ook toegang tot verschillende applicaties, zoals OpenOffice.org met alle onderliggende functies. De functionaliteiten van OpenOffice.org worden aangevuld met Adobe Reader, e-mailomgeving, instant messenger en mp3-speler. Echt interessant is de gigabyte aan gratis online opslagruimte.