De kijk van Van Eijk: Cloud computing is een hype

Dit artikel delen:

Waarom ik denk dat cloud computing een hype is, en desondanks een belangrijke ontwikkeling.

Natuurlijk is cloud computing een hype. Wie nog niet is doodgegooid met dit begrip leest blijkbaar geen kranten of wat voor technologienieuws dan ook. Maar de meeste artikelen over cloud computing komen van leveranciers van technologie, of van bloggers die daarover schrijven. Echt op zoek naar cloudoplossingen zijn gebruikers van informatietechnologie niet.

Cloud computing is trouwens geen technologie, het is meer een businessmodel. En de belangrijkste onderliggende technologie, virtualisatie, is al oud. In mijn exemplaar van Andrew Tanenbaum's boek 'Structured Computer Organization' uit 1976 worden virtual machines al als bewezen technologie beschouwd. Maar het feit dat je binnen een half uur honderd servers van een externe provider online kan brengen met alleen maar je credit card is iets van de laatste paar jaar.
Is cloud computing nodig? Laten we eens naar de trends kijken. Er is nog steeds een groeiende behoefte aan opslag, transport en verwerking van gegevens. Dat wil dus zeggen: meer servers, netwerken en storage. De technologie wordt goedkoper, maar de menskracht om die te beheren wordt niet vanzelf goedkoper. Daar is wat voor nodig.

Meer dan een paar dozijn servers wil je niet handmatig, één voor één, beheren. Dat wordt te duur, te traag, en te foutgevoelig. Cloud computing dienstverleners laten zien dat het beter kan. Dat wil nog niet zeggen dat we al onze servers buiten de deur moeten zetten. Het wil wel zeggen dat we wat uit te leggen hebben als het interne datacenter niet ongeveer net zo flexibel kan werken. En dat is waar virtualisatie om de hoek komt kijken. Dat maakt het makkelijker om de applicatie los te koppelen van de onderliggende spullenboel. Dat gaat niet vanzelf. Dat vergt nieuwe techniek, maar vooral een andere opzet van de it-organisatie, zowel aan de ontwikkelkant als aan de beheerkant. De it-organisatie zal wat meer als een ‘private' cloud provider moeten werken, en als makelaar naar ‘public' cloud providers. En dat is best een uitdaging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Peter ik deel je mening,
maar zijn niet de meeste nieuwe ontwikkelingen van de laatste jaren gewoon hypes ?
Ik ben de meeste alweer vergeten (heb er meestal ook weinig mee te maken)
Maar de vorige was virtualisatie.

Ook virtualisatie is een gehypte techniek die erg goed in de markt (als in marketing) ligt.
Ook deze techniek loopt regelmatig de mist in omdat deze verkeerd of ondeskundig word toegepast.

Verwacht je overigens dat omdat het om hypes gaat men uiteindelijk weer terug zal keren naar het uitgangspunt ?

Peter,

Ik denk dat je nu te kort door de bocht gaat. Deze "hype" is een fundamentele verandering die door de krachtigste driver: schaalvoordeel en kosten, onomkeerbaar is geworden. "Money talks, bullshit walks".
Virtualisatie is inderdaad een van de nieuwe motoren die dit allemaal mogelijk maken.

Zelf blijven doen met een "private cloud"? Over een tijdje alleen nog maar relevant in de context van enterprise applicaties, en op basis van kosten- en kwaliteitsafwegingen zoals je die ziet bij andere outsourcing discussies: wagenpark, kantine, schoonmaakdienst.

Ik vind persoonlijk dat cloud teveel wordt verkocht als oplossing voor alles en om kosten te besparen.
Er zijn echt goede oplossingen die in de cloud functioneren maar om alles in de cloud te verplaatsen om kosten te besparen. Lijkt mij niet! Dat is echt verkooppraat.

Ik vergelijk deze 'hype' met een aantal jaren geleden met toen de naam outsourcen.

Ps. Wat ik tegen mijn stagiare vertel is dat het cloud idee al tientallen jaren bestaat want volgens mij heb ik een hotmail account wat in de vorige eeuw geactiveerd is. ;)

Hype? Eerder overschatting van het middel, en het eigenlijke doel naar de achtergrond verschuiven. Wat kan de budgetverantwoordelijke het schelen hoe iets opgezet wordt, als het maar werkt, betrouwbaar is, efficient, doorzichtig en schaalbaar. Een cloud moet geen gebakken lucht zijn, maar een duidelijk voordeel in zich hebben.

Vergelijk het met van oudsher in elkaar gevlochten infra, waarbij na migratie qua hard/software alles logisch en gescheiden wordt opgezet. Je verzandt toch op termijn weer in afhankelijkheden en koppelingen. Maakt een cloud het beter? Feitelijk wordt er meer en meer hardware en interne diensten uit beheer gegeven bij datacentra, en wil een infra-specialist er toch een eigen sausje aan geven. Blijft de IT-specialist nog wel bij zijn leest?

Gek dat de auteur bij de toelichting van de cloud meteen in technieken (als virtualisatie e.d.) vlucht. Dat is nu juist niet waar de Cloud over gaat (verschillende technieken enabelen verschillende cloud oplossingen). Cloud computing is juist dat je afspreekt wat het doet en je juist niet bemoeit met welke technieken worden gebruikt, welke hardware het draait of hoe het beheerd moet worden. Bij het beantwoorden van de vraag of het een hype is, moeten we dan ook niet kijken of bepaalde gebruikte technieken al langer bestaan, maar of dit een businessmodel is wat de komende jaren in gebruik zal blijven.

Belangrijkste wat de auteur zegt is volgens mij dat het 'desondanks toch een belangrijke ontwikkeling is' en vervolgens ook dat er een andere IT organisatie nodig is. Helemaal mee eens, het zou best eens kunnen zijn dat over 5 tot 10 jaar de huidige rollen en ook gebruikelijke methodieken en processen binnen ontwikkeling en beheer verregaand zijn verdwenen zodat we dan met mogelijk met een legacy aan IT personeelzitten. Dat personeel zal de vooruitgang misschien niet tegenhouden maar zal in ieder geval niet de toekomst proactief naar ons toe gaan brengen. En dat kan denk ik niet de bedoeling zijn in een kenniseconomie zoals we die in de BV Nederland willen zijn.

je geeft aan dat gebruikers niet op zoek zijn naar cloudoplossingen. Dit hoop ik ook vanuit ons ( leverancier) perspectief zo te houden. Ik praat met onze klanten graag over hun functionele eisen en wensen. Of de oplossing vervolgens cloudcomponenten bevat is dan in tweede instantie relevant.

Als IT infra en appl. beheerder lijkt me het migreren van applicaties naar een private cloud, heel interessant. Daarna is er veel minder technisch beheer nodig, echter dat is als IT techn. beheerder dan weer wat minder ...

Hmm...slechtste artikel van Peter sinds lange tijd. Hij was denk ik inspiratieloos, niets voor hem.

Er zijn zeker gevallen denkbaar waarbij een interne private cloud een goede oplossing is. Met interne private cloud bedoel ik dan het toepassen van concepten die gangbaar zijn bij Google, Salesforce.com & co, zoals virtualisatie, webservices en dataisolatie, in een interne IT-omgeving.

In de praktijk blijkt dit model echter alleen financieel levensvatbaar te zijn voor zeer grote organisaties met een hoge mate van standaardisatie. Voor het merendeel van de organisaties is een interne private cloud, hetgeen (veel) meer behelst dan een virtualisatie op een bepaalde laag van de infrastructuur, te kennisintensief en te kostbaar en bovenal te complex in een heterogeen IT-landschap met een behoorlijk aandeel (ver)oude(rde) systemen.

Interne private cloud is een model dat voor een CIO erg aantrekkelijk lijkt. Helaas voor de beste man/vrouw denkt de CFO er heel anders over.

Veel eerder oude wijn in nieuwe zakken.

@ Mike
bij Ubuntu krijg je de private cloud standaard bijgeleverd, dat is noch te duur noch te kennisintensief.

Mooi slot Peter! "De it-organisatie zal wat meer als een ‘private' cloud provider moeten werken, en als makelaar naar ‘public' cloud providers."

Ik ben het wel met peter eens dat cloud computing enorm gehyped wordt op het ogenblik. En omdat er nog zo weinig echte ervaringen mee zijn, stellen veel mensen hun verwachtingen daardoor te hoog. En dan gaat het tegenvallen.

Maar ik geloof ook wel dat cloud computing een belangrijke ontwikkeling is, die de toekomst van IT infrastructuren fors zal veranderen, en er inderdaad veel meer centralisatie plaats zal gaan vinden.

Dus in eerste instantie overdreven verwachtingen, die uiteindelijk nog overtroffen gaan worden. Maar zo lang gaat het geheugen van de meeste ITers niet.

De term cloud computing lijkt op een hype, cloud computing zelf is volgens mij een paradigma shift. Een zeer grote belangrijke verandering die een enorme hefboomwerking heeft. Enkele mensen hebben ineens de kracht om een applicatie te maken voor miljoenen online gebruikers op een schaal die hiervoor onmogelijk was. Uiteraard komt er een hoop complexiteit bij kijken maar de ontwikkelaar van een cloudoplossing heeft hier op een ander niveau maar mee te maken. Deze verandering is redelijk fundamenteel.

Zie het als boeken, cd's, films en games. Steeds minder is ghet fysieke medium belangrijk, het digitaliseert. Nu zijn boeken nog groot, maar over tien jaar is het toch echt electronisch lezen wat de klok slaat.

Natuurlijk zal het allemaal met horten en stoten gaan. Pas sinds de iPhone heeft het mobiel internetten vorm gekregen. Daarvoor waren bijvoorbeeld PDA's nog een draak. Die paradigma shift naar mobiel, daar werd ook om gelachen door adobe en microsoft, maar nu zie je dat die bedrijven een behoorlijke klap hebben gekregen door de veranderingen niet goed in te schatten. Zo zie ik het ook met cloud computing. Het wordt gewoon dominant, maar nog niet iedereen ziet het in.

En waarom? Door die hefboomwerking, dat je enorm veel dingen kunt realiseren met relatief weinig inspanning. En blijkbaar ook met een lage kostprijs. Je kunt nu een hypermoderne site maken met content, video, intergratie met andere functionaliteit zonder dat het hosten je iets kost.

Dan heb je de azijnplassers die roepen "Lock-in!", maar als je goed kijkt zie je dat cloud aanbieders steeds meer mogelijkheden bieden je data zelf ook nog (elders) op te slaan. Zelfs Spotify heeft export mogelijkheden van playlists die je bij andere streaming diensten weer zou kunnen importeren.

Wist je dat er overheid in de verenigde staten is (zoals bijvoorbeeld de overheid van de stad Los Angeles) heel veel dingen in de cloud doen via Google Apps. Dat is echt een teken aan de wand.

Wordt het overigens niet eens tijd dat computable ook met zijn tijd mee gaat? Ik moet elke keer gegevens invullen, wordt niet op de hoogte gehouden van reacties.

Ik denk datin dit decennium de businessprocessen van veel bedrijven nog veel meer moeten worden ingericht op operational excellence en tegelijkertijd customer intimacy. Iedere klant wil zijn eigen proces en wil het feilloos. Dat vergt dus wat van de IT, namelijk flexibiliteit tegen aanvaardbare kosten en ook nog het vermogen om echt goed met de business te kunnen werken
Als je dat wilt bereiken dan ben ik het wel eens met Mike, dan gaat de public cloud het winnen en overigens niet alleen vanwege financiele factoren. Hoe de huidige en toekomstige IT professional zich dan daarvoor moet gaan kwalificeren is iets wat de snel moeten gaan uitwerken. Wie heeft daar al een beeld bij?

@Jan van Leeuwen

Interessant. Ken je enkele succesvolle implementaties van deze oplossing bij grote organisaties?

Van Eijk heeft gelijk. Het kon vroeger allemaal ook al. Alleen kostte het toen heel veel moeite.

De heftige verglazing die we in Nederland ondervonden hebben, heeft een hoop dingen mogelijk gemaakt.

Die reactie lees ik wel vaker: Het kon vroeger allemaal ook al. Oude wijn in nieuwe zakken, et cetera.

Wat kon vroeger dan? Wees eens specifiek! Want vooralsnog ben ik het er pertinent niet mee eens dat het vroeger ook al kon.

Kon het dan ook als selfservice? Kan het met een paar drukken op de knop? Op deze schaal? Tegen welke prijs? Met volledige functionaliteit?

Internetten op een PDA kon voor de iPhone ook al. Maar een vergelijking dat een iPhone oude wijn in nieuwe zakken is gaat gewoon mank. Je doet enorme krachtige innovatie enorm te kort op die manier. Er waren ook zoekmachines voor Google. Je had er niet veel aan, maar ze waren er wel. Wat Google voor ontwikkelingen heeft doorgemaakt verdiend diep respect.

Het virtualiseren en on demand aanroepen en opschalen, even wat extra rekenkracht aanschakelen met specifieke toepassing kon in mijn ogen vroeger niet, hooguit in theorie.

Dat soort dingen roepen zijn heerlijke clichés die er gemakkelijk in gaan, maar maakt ze nog niet waar!

drie servers met een loadbalancer is tegenwoordig al een cloud

@Henri, Het ligt ook aan definitie van vroeger. 1 jaar, 10 jaar, 40 jaar? Zeker, de ontwikkelingen staan niet stil en de eisen van nu zijn anders dan wat we vroeger konden verwachten. Maar de basis van de 'cloud' bestaat al jaren.

Voorbeeld Mainframe. Termen als PAAS, SAAS, IAAS, virtualisatie, hypervisor, UBC etc zijn al 40+ jaar bekend in de mainframe omgeving. Dus als je vroeger definieert als 50 jaar geleden, nee dan bestond virtualisatie, on demand en opschalen etc nog niet.

Ik werk al jaren met VM omgevingen waar we snel nieuwe serveromgevingen kunnen bouwen. Waar we klanten afrekenen op verbruikte resources. Waar we relatief naar believen resources kunnen aanpassen aan de behoefte van de klant. Waar we een echte 24/7 omgeving aanbieden, zelfs zonder speciale infrastructuur als clusters, loadbalancers en redundant servers. Waar we in een fysieke machine een bijna onbeperkt aantal klanten kunnen hosten, op een EAL5 level service. Theorie, nee hoor, al 40 jaar realiteit.

Na het lezen van dit artikel ben ik maandag op een bijeenkomst geweest voor Cloud vs. Functioneel Beheer. Daar werd al snel duidelijk dat er veel verschillende kampen zijn: de beheerders die vrezen controle kwijt te raken, de klant die zelf applicaties aanschaft of zelfs bouwt en zij die geen core-business apps willen afstoten naar de cloud.
Kortom: de cloud is wat je er van wil of kan maken. Of het een hype blijft is niet belangrijk: blijft dat wat de hype ons oplevert ons achtervolgen als een blok aan ons been, of kijken we terug op een echte paradigma shift.
Feit is dat zowel ontwikkelaars, business, beheer en gebruikers er mee te maken krijgen. Voor bedrijven met weinig historie (nieuwe startups) is er de kans om er blanco in te stappen. De meer traditionele bedrijven zullen moeten kijken waar de cloud iets kan toevoegen. Waarom moeten? We kunnen er niet omheen naar mijn mening. De potentiele workforce die nu klaarstaat om werknemer/werkgever te worden weten niet beter. Als je deze mensen aan je wilt binden, gaat cloud computing een rol spelen.

De beheer organisaties moeten zich gaan afvragen waar ze nu echt grip op willen hebben. Datakwaliteit, security, policies, mobile apps, mobile workforce zijn zomaar een paar onderwerpen die grondig gaan veranderen. Wil je nog wel grip op de applicatie? Of wil je grip op de data die er uit komt?

Wat verder opvalt (ook in de ASL-BiSL bijeenkomst van maandag) is dat klanten blijkbaar best een 80% (of zelfs 60%) oplossing willen accepteren, als het sneller geleverd kan worden via de cloud (ipv traditionele ontwikkeltrajecten van 2 jaar). Daar zouden we als 'traditionele ICT' eens over na moeten denken.

Uit de nieuwsbrief van AWS :
Using Amazon CloudFront with Amazon EC2 running Adobe's Flash Media Server and Amazon Route 53 (AWS's DNS service), you can now easily and cost-effectively deliver your live video via AWS. And, we've made it simple to get started by creating an AWS CloudFormation template that handles all of the provisioning and sequencing for all the AWS resources you need for this live streaming stack.
You only pay for the AWS resources you consume, and you have full control over your live streaming origin server (Adobe's Flash Media Server running on Amazon EC2) -- so you can configure it to best work with the specific nature of your event.

Daar heb je het. Elke beetje ontwikkelaar kan binnen no-time doen waar voorheen een hele hoop knappe koppen voor nodig waren. Een slimme start-up kan in zijn eentje het begin maken van een miljarden bedirjf, zonder hele diepgaande kennis en zonder een grote zak geld. Volstrekt onmogelijk tien jaar geleden.


@Martin Molema: Mooi reactie, met een open blik.

100 / 100 Peter.
Cloudcomputing is niets anders dan een hype / middel / methode om
- de zelfstandigheid van mensen en bedrijven op computer gebied verregaande in te perken
- de macht en controle over jouw eigen ict middelen uit handen te rukken en in handen van andere partijen te plaatsen

I rest my cloud case....

@RV: Is dat nu jouw reactie of die van RMS? Of heb je toevallig precies dezelfde mening? :)

@Mike Chung

Zou private Cloud ook niet gebruikt kunnen worden door kleinere bedrijven op basis van het VMware Cloud platform voor migratie voorbereiding doeleinden naar de public Cloud waarbij een vorm van Hybrid Cloud wordt gerealiseerd?

Deel de mening niet geheel. het is ook net zo'n hype om cloud computing een hype te noemen!
Het model levert wel degelijks iets nuttigs. het is overigens niet enkel een business model, zoals de schrijver dit. Hiermee toont hij zichzelf feitelijk dus onkundig, cloud computing heeft wel degelijk enkel een technisch fundament. Saas, Paas Iaas bestaat al jaren alleen de the cloud is een betere naam en nu voor iedereen beter bespreekbaar. Dat het meer aandacht krijgt is alleen maar goed. Ik deel wel de mening dat het model alleen voor specifieke zaken nuttig kan zijn en niet zomaar voor alle software applicaties.

@ Mike Chung
google eens op "Canonical" daar is vast een telefoonnummer te vinden.

Wat ik jammer vind aan artikel van Peter, is dat de discussie over de Cloud snel weer afglijdt tot infrastructuur. De grootste kracht en ontwikkeling zie je aan de bovenkant, SaaS, functionaliteit. Die functionaliteit biedt zoveel nieuwe mogelijkheden, zoals Henri ook aangeeft betreffende de I-phone en vergeet de I-pad ook niet.

Kijk naar alle mogelijkheden van integratie en de snelheid van ontwikkeling op applicatie niveau. B.v. de rijkheid van functionaliteit van Salesforce, de snelheid van integraties binnen de marketplace van force.com. De snelheid van ontwikkeling van SaaS-applicaties op basis van Servoy etc.

Wat Henrie o.a. aangeeft, dat er zo weer een miljarden bedrijf kan worden geïnitieerd om dat datgene wat complex was, nu eenvoudig uit het internet te verkrijgen is. Dit moet bedrijven toch aan het denken zetten. Al denk je dat legacy systemen moeilijk de cloud in te krijgen zijn, moet je denken of bedrijven die legacy systemen hebben over een aantal jaren nog bestaan. Denk eens terug, voor het Internet, aan de reiswereld, de muziekwereld, de encyclopediewereld/uitgeefwereld, etc. Google blijkt een banklicentie te hebben!

De Cloud maakt uitwisseling van informatie binnen een keten veel eenvoudiger. Bedrijven die vroeger alle diensten intern moesten hebben om zo de informatiestromen te beheren, hoeven dat nu niet meer. Er kan dus veel meer specialisatie optreden, ketens worden verbroken en opnieuw ingedeeld. 10 jaar geleden al beschreven in Blown to Bits. We groeien richting netwerkeconomie. Op applicatieniveau wordt dit via de Cloud allemaal mogelijk gemaakt.

Indien je nu nog denkt dat het een hype is en geen paradigma shift, slaap verder. De impact die de Cloud op onze maatschappij gaat hebben is nog groter dan we 10 jaar gelden konden denken over het Internet. En het gaat snel, razend snel. ECP-EPN is b.v. met online boekhoudleveranciers en de belastingdienst in gesprek, tot welk niveau de belastingdienst, zonder controle gegevens uit de boekhouding accepteert. Denk eens in wat dit doet t.o.v. de administratieve lastendruk en wat dit weer doet binnen de keten van accountants. En zo zijn er veel meer innitiatieven.

Virtualizatie, ja, noodzakelijk, en misschien oude wijn in nieuwe zakken, maar dit is alleen maar de peiler voor ontwikkelingen die verderop in de keten gebeuren. Private Cloud, leuk om aan vast te houden, maar de infrastructuur wordt geïndustrialiseerd, dat kunnen we als bedrijven afzonderlijk niet meer bijbenen. Dus zie de private cloud als een noodzakelijke stap om uiteindelijk de infratructuur geoutsourced aangeleverd te krijgen door Cloud bedrijven.

@Henri, deel volledig je visie. @Martin Mollema, discussie van ASL Bisl foundation heeft goed gewerkt zo te zien.

Cloud computing is in mijn ogen de 'industrialisatie van de IT-fabriek'. Omdat we sinds enkele jaren beschikken over "software bestuurbare" IT-productiemiddelen (waaronder virtualisatie) zijn we in staat de mens uit het proces weg te automatiseren.

Vergelijkbaar hoe we in de jaren 70 en 80 met robots en cnc-machines (ook software bestuurde productiemiddelen) de oude arbeidsintensieve werkplaatsen en fabrieken konden vervangen door efficiënte, flexibele productiestraten en Just-in-Time levering van eindproducten.

De complexiteit van virtualisatie en de wens van de eindgebruiker voor een korte time-to-market en eveneens korte time-to-consume van zijn IT-dienst, dwingt de IT fabriek tot deze vorm van flexibele automatisering. De techniek is in principe aanwezig, de verandering is vooral een business en organisatie uitdaging.

Net zoals na de automatisering van de fysieke fabriek in de jaren 70/80, zullen MRP en ERP achtige besturingssystemen nodig zijn om de 'just in time' levering van snel leverbare IT diensten en hun supply-chains goed te kunnen aansturen. Deze supply chains kunnen gevormd worden door zowel interne als externe leveranciers.

Dit zal nog voor heel wat business/IT re-engineering projecten zorgen omdat de aansturing van de huidige arbeidsintensieve IT fabriek immers is gebaseerd op bijbehorende mens-gestuurde processen. Als we die hebben geautomatiseerd, zijn hele andere processen mogelijk geworden. We hebben nog leuke tijden voor de boeg . . . . .

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-18T09:33:00.000Z Peter van Eijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.