Tablet verstiert dertigste verjaardag PC

Het is op 12 augustus 2011 precies dertig jaar geleden dat ict-leverancier IBM de pc introduceerde. Erg feestelijk wordt het niet voor de machine, want door de komst van tablets en laptops worden er steeds minder pc's gekocht. Ook een van de ingenieurs die de pc in 1981 bij IBM ontwikkelde, Mark Dean, heeft zijn pc ingeruild voor een tablet. Dean: 'Ik ben blij dat IBM in 2005 afscheid nam van zijn pc-tak, want het pc-tijdperk wordt zo langzamerhand afgesloten.'

Mark Dean is een van de twaalf ingenieurs die onder Philippe Don Estridge de eerste pc voor thuis maakte. 'De introductie van de pc zorgde voor een verandering in het leven van mensen. We gingen anders werken en communiceren. Uiteindelijk is er een industrie uit voortgekomen waar wel driehonderd miljoen machines per jaar werden verkocht. Daar ben ik trots op.'

Historie

Philippe Don Estridge geeft op 12 augustus 1981 in het Waldorf Astoria in New York een persconferentie om de IBM 5150 aan te kondigen. Estridge kreeg van IBM opdracht een 'gebruiksvriendelijke microcomputer' te ontwikkelen, die mensen mee naar huis konden nemen en niet meer mochten kosten dan 1500 Amerikaanse dollar. Alleen door microprocessoren van Intel en software van Microsoft te gebruiken, werd deze prijs gehaald.

In eerste instantie was de reden om bestaande componenten te gebruiken vooral om niet zelf opnieuw het wiel te moeten uitvinden. Het was een goedkope, maar revolutionaire zet. Don Estridge maakte de technische specificaties namelijk openbaar, waarop andere leveranciers hardware en software begonnen te ontwikkelen om aan die pc te koppelen. Het gebeurt zelfs zo massaal dat er zelfs hele kopieën verschijnen van de pc. Het apparaat blijkt een groot succes.

Aan het einde van het 1981, toen de pc een half jaar te koop was, zijn er al tweehonderdvijftigduizend stuks over de toonbank gegaan. De IBM 5150 krijgt daardoor zelfs de 'Machine of the Year'-status van Time Magazine, omdat de machine ervoor zorgt dat thuis computeren wordt geaccepteerd. Een nostalgisch moment, voor een machine die inmiddels op zijn retour is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het zou leuk zijn voor de PC , ware het niet dat hij een electronisch oudere broer heeft, die ongeveer 5 jaar ouder is nl. de Apple 2.
Het enige verschil was de Processor 8088 van intel en de 6502 van Rockwell. Geheugen was ongeveer gelijk.
I/O bus was van beiden 8 bits.
Bij Apple was de I/O connector per connector al uitgeadresseerd, bij de pc niet.
WAt inhield dat elke I/O kaart heel veel electronica bevatte.

Ik denk eerder dat het 15000 dollar was de eerste IBM PC's in NL waren 25.000 gulden destijds.

Verschil is dat de tablet vooralsnog een leuke gadget is en de pc voor serieuze zaken kan worden gebruikt. Ik moet er niet aan denken om documenten op een tablet te moeten typen. Software voor een tablet ontwikkelen? Wordt naar mijn idee op een pc (of Mac) gedaan.
Nee, de pc zie ik nog niet vertrekken, wellicht een andere vorm krijgen. Denk daarbij aan de notebook, die tegenwoordig de desktop pc volledig kan vervangen, maar in wezen nog steeds een pc is.

@Peter
Ja, de Apple II was eerder, en die hadden we daarom ook eerst thuis.
Maar door het open karakter heeft de IBM PC architectuur werelddominantie bereikt, tot op de dag van vandaag. Ook een Apple is tegenwoordig een vrij standaard PC met een ander besturingssysteem. (En mooi uiterlijk natuurlijk :)

De Apple ][ was ook hardstikke open, iedereen kon insteekkaarten maken voor het ding en dat gebeurde dan ook op grote schaal. Ook de uitgeschreven firmware was beschikbaar, nee niet de Applesoft-code.
Ook noemde Apple haar computer Personal. De term "Personal Computer" is echt niet iets dan IBM bedacht of geïntroduceerd heeft.
Naast Apple waren er trouwens ook nog bijv. Tandy en Commodore. Ik meen dat de laatset ook al de term "Personal Computer" hanteerde.

PC, laptop, tablet. Is het niet erg ouderwets om dit elk als hele andere "dingen" te zien?

Mijn eerste PC was een BBC van Acorn, geïmporteerd uit UK. Deze was in de jaren tachtig in kleine kring zeer bekend en had de software in Rom ingebakken. Er waren BBC gebruikersgroepen, een eigen BBC tijdschrift. In de geschiedenis van de PC mag de BBC niet vergeten worden

Leuk hoor, al die nostalgie. Ik had ook een C-64. De allerbeste in die tijd ;0) Heel veel mee gedaan en gefroebeld. Het lastige was dat al die verschillende merken nauwelijks aan elkaar te koppelen waren. Een printer van een bepaald merk voor systeem A kon niet aan een Mac; andere connector. Dus moest je daarvoor andere printer (van hetzelfde merk) kopen. Al die aparte merken, heel leuk, maar elk had zo z'n eigen "standaards". Toch niet iets voor zakelijke doeleinden als tekstverwerking en dergelijke toepassingen, toch? En dat wordt er naar mijn idee mee bedoeld. De eerste PC voor zakelijk gebruik. Dat laatste had de redactie er naar mijn idee bij moeten vermelden.
PS. Ooit mijn C-64 weggedaan. Spijt!

Ik denk dat Dick gelijk heeft: IBM PC's zonder harde schijf stonden op een bepaald moment voor 10.000 gulden in de Elektuur en met hdd voor 20.000 gulden..

@Jaap-G, Inderdaad de tablet is vooralsnog alleen ergonomisch genoeg voor het opvragen van informatie en niet voor data-entry geschikt. Schermen zijn te klein, draadloos is ook niet altijd even handig, snel en veilig. Dmv. spraakherkenning informatie opvoeren lijkt me geweldig. Veel grote bedrijven hebben inmiddels grote kantoortuinen ingericht, waar dan straks iedereen door elkaar heen zit te kakelen tegen schermpjes, en onderwijl proberen er ook nog een paar een telefoongesprek te voeren. Thuiswerken gebeurt natuurlijk in de nabije toekomst ook nog steeds niet op grote schaal, en we blijven gewoon in de file op onze tablets de file-info volgen.

Wat een fout artikel van Computable. De eerste commerciële Personal Computer was de Apple II. De Apple I was een bouwpakket ontwikkeld in 1976. Een jaar later was daar de Apple II die kon worden aangesloten op een TV, compleet met mogelijkheden voor insteekkaarten in een behuizing. later voorzien van een floppydrive.
Concurrenten waren toen voornamelijk de Acorn en ook de Tandy en zelfs de Atari. De PC is wel door IBM op de markt gebracht, maar dat was geen innovatie, het was een product dat ging concurreren met Apple en de anderen.
De IBM kwam in 1981 en de reactie van Apple was de Advertentie: "Welcome IBM" http://www.flickr.com/photos/kengz/198041571/
Dus 5 jaar later nadat de briljante technicus Woz en de king of Business Steve Jobs product op de markt brachten. De Macintosh was toen al in ontwikkeling en kwam in 1984 op de markt. Beide producten (de PC en de IBM) werkten met Basic van Microsoft, het OS was verschillend. MS-DOS versus Applesoftware. De killer applicatie was Visicalc op de Apple II en Lotus 123 op de PC. Nu is dat Excel.
Later kwamen er zelfs klonen van de Apple II. De Apple IIGS werd nog tot begin jaren negentig ondersteund door Apple. Windows was toen net geïntroduceerd, de MAC bestond toen al langer.
De tablet is een extensie van de Apple OSX lijn onder naam IOS die in de komende jaren zullen migreren naar een integraal O/S. Windows en tablets zullen het nooit worden, net als windows op de telefoon. Het product is gewoon technisch achterhaald en heeft niet de juiste architectuur.
Android en Web/os van HP kunnen misschien nog iets betekenen, maar dan moeten ze wel snel met een serieus product komen, met de juiste omgeving en content.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-12T08:20:00.000Z Laura Kempenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.