FCC stemt over netneutraliteit internetverkeer

Dit artikel delen:
toetsenbord online internet muis

De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC), vergelijkbaar is met de Nederlandse telecomwaakhond Opta, stemt op 21 december over een aantal maatregelen die de netneutraliteit in Amerika moeten waarborgen. Netneutraliteit is het doorgeven van al het internetverkeer ongeacht de inhoud. Deze basisvoorwaarde voor de openheid van het internet ligt de laatste tijd onder vuur.

De belangrijkste aanleiding daarvoor is een contract tussen Verizon en Google, om de software van deze laatste voorrang te geven op het 4G-netwerk van de telecomprovider.

FCC stemt dinsdag 21 december 2010 over een voorstel, waarin het providers niet is toegestaan om verkeersstromen te discrimineren. De verwachting is dat de maatregel wordt aangenomen. Op deze manier hoopt de Amerikaanse telecomwaakhond te voorkomen dat providers hun eigen diensten voorrang geven, of zich laten betalen voor het geven van voorrang. Via dat soort overeenkomsten kunnen providers nieuwe inkomstenbronnen aanboren, in een tijd waarin veel investeringen nodig zijn om het groeiende internetverkeer op te vangen.

Obstakels

Zelfs als de maatregel wordt aangenomen, is het de vraag of FCC deze mag opleggen. In april 2010 oordeelde het Court of Appeals van het District of Columbia dat FCC providers niet tot netneutraliteit mag dwingen. De uitspraak handelde over Comcast. FCC verbood deze provider in 2008 om BitTorrent-verkeer te blokkeren.

Daarnaast gaan de regels volgens sommige verdedigers van het open internet niet ver genoeg, onder meer op het gebied van mobiel breedband.

Netneutraliteit

'Bedrijven kunnen nu nog gemakkelijk nieuwe diensten aanbieden via internet, omdat providers geen onderscheid maken tussen de inhoud van verkeersstromen' zei Ot van Daalen in september 2010 in een interview met Computable. 'Maar dat is aan het veranderen', aldus de directeur van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

'Het wordt steeds geaccepteerder voor providers om internetverkeer te discrimineren en blokkeren', aldus Van Daalen. 'Neem bijvoorbeeld Skype, dat KPN in 2009 blokkeerde op mobiele telefoons, totdat Frank Heemskerk daar een stokje voor stak. Het Ministerie van Economische Zaken zegt nu in een conceptvoorstel: je mag wel diensten blokkeren, als je daar maar duidelijk over bent. Dat betekent dat bijvoorbeeld VoiP in principe mag worden geblokkeerd. Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat wanneer er jou veel aan gelegen is om in contact te komen met jouw klant, het voor een internetprovider aantrekkelijk is om daar extra geld voor te vragen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

lees hier de rest van het verhaal:

http://www.infowars.com/net-neutrality-the-fcc-wikileaks-and-the-future-of-internet-freedom/

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Internet

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-21T11:17:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.