Het bedrijf bekijkt maandelijks hoeveel aanvragen voor zzp'ers er zijn. Daaruit zou blijken dat de freelance ict'er het hoofd aardig boven water weet te houden. Volgens de gegevens was er tot enkele maanden geleden een daling in de vraag naar freelance ict'ers, maar zoeken opdrachtgevers nu weer meer naar deze automatiseerders. De afgelopen maanden was de index hoger dan op het dieptepunt in februari, toen de index op 59 stond.
Volgens Mionne Bolleurs van IT-Contracts doet de freelancer het beter dan ict'ers die voor een baas werken. Zij zouden juist steeds minder in trek zijn, zegt ze. Bolleurs maakt wel een kleine kanttekening bij de cijfers. 'Veel opdrachtgevers kwamen in het eerste kwartaal van dit jaar met tariefsverlagingen', zegt ze. 'Veel freelancers zijn daarmee niet akkoord gegaan. Daardoor ontstonden voor lopende projecten tijdelijk weer iets meer vacatures.'
Kortingen
FNV Zelfstandigen is minder positief over de situatie voor freelancers. Signalen dat zzp'ers op grote schaal hun uurtarieven fors verlagen zijn er nog niet, vertelt directeur Linde Gonggrijp in een gesprek met de Leeuwarder Courant. Wel hanteren ze andere manieren om in trek te blijven bij de opdrachtgever. De directeur doelt niet specifiek op ict-freelancers, maar op zzp'ers in het algemeen.
'We horen verhalen over zelfstandigen die opdrachtgevers kortingen tot tien procent geven als ze een grote opdracht binnen kunnen halen', zegt ze. 'Anderen declareren minder uren en er wordt ook op grote schaal bezuinigd op reisuren door zaken zoveel mogelijk per telefoon af te wikkelen.'
Reacties
Lijkt me enigzins wel logisch. Voordat je zelfstandig wordt in de ICT heb je aardig wat ervaring en bagage. Ook zullen ze de IT-Zeepbel nog in geheugen hebben, dus misschien ook wel een buffertje.....
Eigen werktijden, eigen omzet bepalen tja ... altijd beter als je geen hypotheek en gezin hebt en als een kluizenaar woont
Wim, wil je daarmee zeggen dat freelance IT'ers vaak kluizenaren zijn zonder hypotheek en gezin? Waarom heb je die indruk, of zit er een stukje jaloezie achter?
Niet iedere IT'er heeft voldoende capaciteiten om op freelancebasis het hoofd boven water te houden, dat klopt. Er zitten tegenwoordig een hoop prutsers onder de IT'ers. Het is tijd dat die plaats gaan maken voor de meer ervaren freelance IT'er.
Veel bazen/managers hebben geen zicht op de onkunde van hun eigen personeel helaas, en willen het ook niet horen als je ze er op wijst. Ook in drukke periodes, moet de extra inzet nog wel eens komen van de freelancer, ipv het eigen vaste personeel, dat wel om half 5 naar huis gaat.
Het beeld dat het met de freelance ICT-specialisten zo slecht nog niet gaat wordt bevestigd door de ICT Markt Barometer op www.deictspecialisten.nl . Die scoort momenteel een 6,6 en weerspiegelt de mening van de ICT specialisten zelf. Geen onaardige score in deze tijd, vind ik.
veel ict-zzp'ers zijn ondernemende professionals op hun vakgebied en hebben vele jaren ervaring op een specifiek terrein in een specifieke branche(s). Tevens wordt er veel tijd gestoken in het up to date houden van deze kennis en een netwerk om je heen om te zorgen dat je eventuele vragen van een klant snel kunt beantwoorden c.q. de klant verder kunt helpen.
wat betreft de tarieven waar fnv over spreekt, merk ik dat er wel een enorme druk is en 10% zoals in het artikel staat is wel voorzichtig. zonder blikken of blozen wordt er 40% minder voorgesteld. tja en het moet dan toch uit de lengte of de breedte komen.
Jan de Vriend, waarom heb jij de indruk dat vast personeel wel om half 5 naar huis gaat, terwijl er nog wat te doen is? Dat is te algemeen, net als Wim het stelt trouwens.
Michiel, uitzonderingen daargelaten natuurlijk ;-)
Ik heb het vaak meegemaakt namelijk.
Naar de oorzaak kan ik alleen maar gissen:
Soms omdat ze overuren niet betaald krijgen, en een freelancer wel, dus dat komt de inzet niet ten goede.
Soms omdat ze al zo lang ergens werken, en gemerkt hebben dat het niks uitmaakt hoe hard ze werken, zowel qua carriere als qua loon. van die beroeps mopperaars zeg maar, maar een andere job zoeken doen ze ook niet.
Nogmaals, het is niet altijd zo hoor, maar ik bespeur wel een tendens. In de huidige markt zou het trouwens wel eens anders kunnen zijn, heb het nog niet mee hoeven maken.
Ik probeerde aan te geven dat een werkgever vaak nog niet zo slecht af is met een zzp-er. Die wordt namelijk veel directer afgerekend op zijn prestaties en inzet, in tegenstelling tot een vaste medewerker, waarbij het vaak niet of nauwelijks van invloed is.
Laatst in de koffiehoek ving ik een gesprek tussen tussen 2 managers:
-Balen zeg ik moet mijn 3 externe helpdeskers wegsturen.
-(Collega) geen probleem toch, we hebben zelf personeel genoeg op de bank.
-Ja, maar die 3 externen verzetten net zoveel werk als 8 van hun collega's die ik in vaste dienst heb.
Ikzelf als externe merk dat vaste mensen waar ik werk nu vooral bezig zijn met de reorganisaties die hier steeds gebeuren, CAO en intranet uitpluizen, vacatures zoeken, doen alsof ze al boventallig zijn verklaard, etc, waar ik me ongestoord bezig kan houden met de werkzaamheden waarvoor ik ben ingehuurd.
Ik begrijp ze wel, heb zelf ook in vaste dienst die periodes meegemaakt, maar als externe die daar volledig buiten staat lever ik wel beter werk af.
Wat mij vooral opvalt zijn de extreem lage tarieven die geboden worden zoals een tijdje geleden een Sr ICT Architect die ook nog eens een aantal mensen moest aansturen voor Eur 58,=! Helaas geen uitzondering. Denk er hard over om maar schilder te worden, betaalt in ieder geval beter.
Het aantal klussen is wel ok, maar er wordt in de markt wel misbruik gemaakt van de crisis.
@Arjen
Helemaal mee eens. Vooral de overheid heeft daar een handje van. Met het probleem dat veel ervaren mensen kennelijk zo krap zitten of zo krap denken dat ze dat soort tarieven nog accepteren ook. Met alle gevolgen van dien. Want hoe ga je nu de tijd vinden om bij te blijven? En het geld? Voor de echte architecten functies hol je jezelf zo binnen de kortste keren uit, wat enorme gevolgen heeft voor de klant. Voor niets gaat echt de zon alleen op.
Bij alle organisaties waar ik tot nu toe gewerkt heb geldt:
- Ik ken goed functionerende interne medewerkers
- Ik ken slecht functionerende interne medewerkers
- Ik ken goed functionerende externe medewerkers
- Ik ken slecht functionerende externe medewerkers.
Dus, om een discussie over freelancers te laten uitmonden in strijd over 'wie meer waard' zou zijn is niet alleen vrij zinloos, maar eigenlijk ook vrij dom.
Elke grotere (IT-)organisatie heeft een mix van interne en externe medewerkers nodig. Elk heeft zijn rol en zijn meerwaarde. Dat sommigen het nodig vinden om zichzelf daarbij op de borst te kloppen als 'ik ben zo'n harde werker', good for you! Loop er niet zo mee te koop zou ik zeggen.
Oei "dp", laat me raden: je bent een interne medewerker en je voelt je lichtelijk aangesproken.....
Zelf moet ik ook constateren dat externe medewerkers vaak beter gemotiveerd zijn dan interne.
En we hebben het hier eigenlijk over IT-ers met een vaste baan, en zzp IT-ers.
Voor de zzp-ers geldt dat je toch mag hopen dat ze gemotiveerd zijn, ze hebben immers heel bewust voor de betreffend opdracht gekozen, en kunnen er ook mee stoppen als het niet meer bevalt. In tegenstelling tot IT-ers in vaste loondienst, die vaak zelf maar weinig invloed hebben op het werk dat ze doen.
Vergelijk het met een vrouw die uitgehuwelijkt is, en dus haar partner niet zelf heeft kunnen kiezen, en een vrouw die bewust voor een specifieke partner kiest.
Wie zou er tevredener zijn denk je?
@dp
Je zegt "elk heeft zijn meerwaarde" als je daarmee bedoelt dat "gezelig kletsen over prive zaken" ook meerwaarde is, dan heb je gelijk, maar soms is die meerwaarde wel ver te zoeken.
Waarom mag je er niet mee te koop lopen als je een "harde werker" bent ? Ik zou dat juist niet doen als ik een "slechte werker" was.
Precies door jou redenaties krijg je dat een managers de goeie niet meer van de slechte kan onderscheiden.
De manager denkt dan dat die jongen die hem altijd zo vriendelijk groet, en altijd zo om hem moet lachen een goede IT'er is, maar dat kan soms best anders zijn.
Helemaal mee eens DP.
Onder de zzp-ers lopen net zoveel prutsers die met veel lullen en weinig presteren hun zakken vullen.
Helemaal terecht dat de tarieven naar beneden bij worden gesteld zou ik zeggen!
Heel apart ook dat externen vaak bereid zijn over te werken. Zou het misschien komen omdat ze dan nog meer hun zakken vullen???
Kredietcrisis? Prima zaak! Kaft van het koren scheiden, vast personeel en ZEKER ook EXTERN personeel!
Ergerlijk vind ik externen die tussen de bedrijven door tijdens het werk allerlei akkefietjes mbt hun eigen bedrijf al dan niet telefonisch afhandelen. Je zit daar voor het werk van de klant.
Daarnaast is ook niet leuk om te werken temidden van internen indien ze onterecht voortdurend klagen over externen.
@Zeergemotiveerde Interne
Als er zzp'ers rondlopen die prutsen, veel lullen en alleen hun zakken vullen, dan is hun -interne?- manager een nog veel grotere prutser. Zzp'ers ben je namelijk ook zo weer kwijt als ze niet leveren.