Aantal ICT-bedrijven groeit vooral door ZZP'er

Tweederde van alle ict-bedrijven in Nederland zijn eenmanszaken. Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Van 2008 tot 2009 kwamen er ongeveer drieduizend in Nederland bij, ondanks of juist dankzij de slechte economische situatie. Dat blijkt uit statistische cijfers die brancheorganisatie ICT~Office publiceert in zijn jaarlijkse marktmonitor.

Bovendien telde in 2009 ruim 91 procent van alle Nederlandse ict-ondernemingen minder dan tien medewerkers. Volgens de brancheorganisatie zijn er 210 ict-bedrijven met meer dan honderd man personeel in dienst. Een jaar eerder waren dat er nog 180. Het aantal startende ondernemingen daalde in 2009 wel naar 3781. Dat is 20 procent minder dan in 2008.

De vereniging vermoedt dat veel ict'ers het starten van een eigen onderneming als vangnet voor mogelijk baanverlies of bij baanverlies zien. Het afgelopen jaar kwamen veel ict'ers op straat terecht door kostenbesparende maatregelen bij hun werkgever. Zo verloren bij de vijf grootste ict-dienstverleners van Nederland in totaal ruim 5300 medewerkers hun baan.

Millennium

Door op tijd te starten met het beperken van nieuwe instroom van medewerkers en het terugdringen van kosten, is het effect van de economische crisis volgens ICT~Office minder sterk dan tijdens de ict-crisis aan het begin van het millennium.

De brancheorganisatie vertegenwoordigt voornamelijk grote bedrijven in de ict-sector. De vijfhonderd leden hebben een gezamenlijke omzet van dertig miljard euro en tellen meer dan 250.000 medewerkers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waar komt deze fabel van vandaan ? Een ZZP'er met een eigen Datacenter. Dacht het niet. Ook hier geldt nog steeds eendracht maakt macht. Alleen kan je niks

Ik heb nog een 250 Gb schijfje liggen waarop je via ftp wel mag inloggen hoor Wim :)

1.1.9 Ik denk dat de meeste zzp-ers na afgedankt te zijn na zich jarenlang kapot gewerkt een gerend te hebben voor een baas en daarna als wegwerppersoneel afgedankt en bij het oud vuil geplaatst te zijn, nu liever eieren voor hun geld kiezen en liever zelf de vruchten plukken van hun specialistische kennis. Diezelfde bazen van vroeger mogen nu 75,- per uur neertellen voor diezelfde kennis :)

Eeh Wim,
reageer jij niet op een verkeerd/ander News-Bulletin?
De enige fabel hier op deze pagina, komt van jou!

@Wim,

Daarvoor heb je colocatie, dedicated servers, vps etc.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-13T08:32:00.000Z
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.