HTML5 is beste keuze bij app-ontwikkeling

Dit artikel delen:

HTML5 lijkt de veiligste, verstandigste en flexibelste keuze bij app-ontwikkeling. Dat stellen vier Computable-experts tijdens het evenement Bedrijf zoekt App in Eindhoven. Bas van der Horst van Qliktech: 'De overgang in de markt van conventionele applicaties naar apps is de laatste twee jaar ingezet en was voor Qliktech een reden om de focus volledig op HTML5-toepassingen te leggen. HTML5 biedt de mogelijkheid voor develop once, deploy everywhere. Hierdoor zijn apps eenvoudig te beheren en hoeven wijzigingen maar één keer te worden aangebracht.'

Remco Nijkamp van Qwise durft in principe niks te voorspellen dat verder gaat dan twee jaar. 'Veranderingen volgen elkaar in hoog tempo op en bedrijven willen hun apps graag generiek ontwikkelen. Je zult dus enig risico moeten nemen en niet blijven wachten. HTML5 lijkt dan de verstandigste weg.' Robert van Loghem van Xebia ziet HTML5 als de veiligste keuze voor interne apps. 'Voor consumenten-apps zou ik echter native ontwikkeling adviseren en dus een keuze maken tussen Android, iOS of een ander groot operating system. De functionaliteiten in native operating systems zullen namelijk altijd voorop blijven lopen.'

Al met al blijft het lastig te voorspellen, beaamt Mark Mastop van Everest. 'HTML5 biedt de meeste mogelijkheden om te communiceren met andere systemen en zorgt daarom voor de meeste flexibiliteit om apps onderdeel te laten zijn van je bedrijfsprocessen. Een trend die onlosmakelijk verbonden is met de behoefte aan controle van de gebruiker en de klant.'

Wie zaten er aan tafel?

Remco Nijkamp is werkzaam als it-architect bij Qwise, een bedrijf dat bedrijfsapplicaties en -informatie altijd en overal beschikbaar wil. Bas van der Horst is country manager Benelux bij BI-leverancier Qliktech, die zijn software via een app beschikbaar stelt aan gebruikers. Mark Mastop is cto bij Everest en Robert van Loghem is chief technology officer mobile bij Xebia. Xebia en Everest ontwikkelen apps gericht op de consument. Het gesprek werd geleid door eveneens Computable-expert Danny Frietman, partner bij ict-adviesbureau KBenP.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

HTML5 geeft ook aan hoe krachtig open standaarden kunnen zijn als ze goed ontworpen worden voor praktisch gebruik. En ook op lange termijn is het een strategisch interessante keuze.

Is HTML5 momenteel de nieuwste modetrend of is het weer komkommertijd zodat we dit soort onzin gaan schrijven?
Heus, de ict wereld bestaat uit meer dan het dumpen van consumententroep!

HTML5 is nog geen standaard en de performance en comptabiliteit over verschillende devices is slecht.

Ik sluit me aan bij komkommernieuws en iedereen die beweert dat het goed werkt daag ik uit met een voorbeeld van een enigszins ingewikkelde app die op HTML5 gebaseerd is en op 2 tot 3 verschillende platformen goed werkt.

Schrijf dan zoiets als "Portal 3" in HTML5...

Schrijf een embedded programma voor een Auto in HTML5...

Schrijf een transactieverwerkingsprogramma (de backend) voor een bank in HTML5...

"develop once, deploy everywhere"? Heet dat niet gewoon kopieren? Doen we dit niet al sinds makkelijk uitwisselbare magnetische media beschikbaar kwamen?

De wereld bestaat uit meer dan alleen smartpad, itablets en touchphones.

@Jan Willem, Ik ben het met je eens dat de techniek voor html 5 nog niet helemaal doorontwikkeld is, maar ik daag je graag uit om eens te zien dat een ingewikkelde HTML5 webpagina er goed kan uitzien, veel extra functionaliteit bied en ook nog performed.
En het werkt op Ipads, Android, HP webos, Asus, Linix, Windows, en nog wel wat meer.
Met andere woorden op ongeveer elk platform.

Met Jan Willem eens.
Voor apps als 'je eigen receptenboekje' etc misschien erg geschikt, voor interessantere apps bij lange na niet goed genoeg. Qua performance komt de browserafhankelijke implementatie van javascript, canvas, webgl etc voorlopig bij lange na niet in de buurt van native gecompilede code.

Wanneer je als organisatie op je budget moet letten of je neemt genoegen met minder features en design dan volstaat HTML5. Voor droog B2B gebruik zonder spannende features kan het dus volstaan.
De motivatie voor organisaties om een B2C app te laten maken is meestal service, marketing of commercial of een mix daartussen. Wil je als organisatie dan een websitelike 'app' aanbieden of of een vette app met wauwfeatures?
Het verschil in kwaliteit zou ik graag aan willen tonen door iedereen te willen vragen een top 5 van zijn vetste HTML5 'apps' te posten.
Ik ben benieuwd.

Het maakt toch niet uit in welke taal je het scherm schrijft? Dat is alleen nodig voor het accepteren van de data van de gebruiker. De onderliggende programmatuur bepaalt. Of is ontwikkelen op basis van JSP net zo iets ouderwets als een degelijke, betrouwbare en leesbare programmeertaal? Ik kan me niet voorstellen dat een ontwikkelaar die z'n product respecteert, programma's schrijft in HTML, welke versie dan ook.

Klinkt allemaal heel erg interessant dat HTML5, maar ik heb het idee dat ik dit soort dingen al eens eerder heb gehoord. Oja ging dat niet over Java of zo?

Op het moment dat je besluit dat er een app gemaakt moet worden ga je toch eerst iets met requirements doen. Wellicht komt er dan boven water wat de beste keuze is, en dat zal dan vast niet altijd in de richting van HTML5 wijzen.

De vereniging van niet-IPhone ontwikkelaars adviseert: doe maar HTML5.
Jaja. Alsof er al een fatsoenlijke ontwikkelflow is voor HTML5, alsof er al een redelijke set functionaliteit geboden wordt, alsof je met HTML5 opkunt tegen native applicaties v.w.b. performance.

HTML5 gaat er zeker komen, maar de komende paar jaar ben je voor app ontwikkeling een hoop minder geld kwijt als je native ontwikkelt. Minder bugs, minder compatibiliteitsproblemen, veel betere performance.

Bouw eerst de gewone webapps maar eens om naar HTML5, dan praten we verder.

Het hangt inderdaad erg af van de toepassing of HTML5 geschikt is of niet. Feit is dat het wel al veel wordt toegepast bij verschillende grote ondernemingen. Bij native app ontwikkeling komen meer kosten kijken en is niet universeel. Als je als bedrijf een mobiele versie van je website wilt hebben en niet perse in de App Store wilt staan is HTML5 uitermate geschikt. Maar ik zou zeggen dat over het algemeen de voorkeur nog steeds uit gaat naar een Native versie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-12-05T13:58:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.