AMS-IX wisselt 60 procent meer verkeer uit

De leden van het internetknooppunt Ams-ix hebben in 2009 1,75 exabytes aan verkeer uitgewisseld. Een exabyte is een miljard gigabyte ofwel 1018 byte. In 2008 wisselden de leden nog 1,1 exabyte uit. Dat blijkt uit jaarcijfers over 2009 van het Amsterdamse internetknooppunt. De omzet van de stichting groeide met 21 procent naar 10 miljoen euro. Het knooppunt kreeg er bijna vijftig nieuwe leden bij, evenveel als in 2008.

Het internetknooppunt noemt het totale verkeer dat is uitgewisseld indrukwekkend. Het verkeer per seconde, de zogenoemde traffic rate, was lager dan verwacht. De organisatie verwachtte dat in 2009 de grens van één terabit per seconde (Tbps) zou worden overschreden, maar dat is niet gebeurd. AMS-ix wijt dit aan de wereldwijde afnemende groei van het internet. Nu verwacht de organisatie dat de grens van één Tbps na de zomer van 2010 wordt gehaald.

‘Internet is steeds meer mainstream geworden', zegt woordvoerder Cara Mascini. ‘Het internetverkeer groeit nog wel, maar minder hard. De groei zit vooral in het mobiele verkeer of in Oost-Europa of in Azië. Vroeger zagen we groeipercentages van 100 procent, nu is dat 40 procent.'

Nieuwe netwerkarchitectuur

Het internetknooppunt breidde in 2009 zijn netwerkarchitectuur uit. Er werden twee nieuwe core-switches geïnstalleerd. Voor eind 2010 worden plaatst de organisatie in deze switches nieuwe blades van acht keer 10 gigabit-poorten. Zij vervang de oude blades die vier keer 10 gigabit-poorten tellen. Het aantal 10 gigabit-poorten verdubbelt dus. Na de uitbreiding beschikt het internetknooppunt over 1344 10 gigabit-poorten.

Daarnaast staat in 2010 ook uitbreiding van het aantal locaties op de planning. Onlangs werd de vierde Telecity-locatie aangesloten. ‘Dit is een extensie. Dat betekent dat klanten zich aansluiten op de nieuwe locatie, maar in werkelijkheid staan de switches op de tweede locatie van Telecity', zegt Mascini. Het internetknooppunt verwacht begin 2011 nog een nieuwe locatie aan te sluiten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-08-10T13:59:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.