Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Open source zorgt voor betere energiebalans

Computable Expert

Luuk Roovers
directeur, senior e-commerce en crm consultant, Vicus eBusiness Solutions bv. Expert van Computable voor de topics CRM, Development en Internet.

Traditionele softwarebedrijven werken vaak met softwarefabrieken; daar wordt energie verbruikt. Bij de traditionele open source-ontwikkelmethode gaat dat vaak anders. Daarnaast is het hergebruiken van bestaande software in plaats van opnieuw ontwikkelde sowieso al beter voor de energiebalans en dus het milieu.

Onlangs had ik een zakelijke bespreking met een relatie, laat ik hem voor het gemak Joop noemen. Joop is fervent voorstander van het zakelijk inzetten van open source-software. We doen dan ook al jaren zaken met elkaar.

Joop is een maatschappelijk betrokken mens en heeft onder andere een onderneming die zich bezig houdt met energiebesparing op kantoorapparatuur. Gestuurd door slimme software worden machines uitgezet of in een stand-by stand. Een prima manier om kosten én het milieu te sparen.

Beter geen machines

Een stap verder dan machines uitzetten is natuurlijk om ze niet te hebben. Al pratend hierover kwamen we op een kruising waarbij die energiebesparing en open source-software bij elkaar kwamen. Niet de software zelf, maar de ontwikkelmethode en betrokken mensen kwam toen naar voren. Dus het productieproces van software.

Traditionele softwarebedrijven richten softwarefabrieken in. Dat zijn ruimten vol ontwikkelaars die met elkaar samen een al dan niet mooi product produceren. Ook in mijn tijd als project- en programmamanager bij IBM heb ik dat soort taferelen zelf mogen bewonderen en aansturen.

Bij de ontwikkeling van open source-producten gaat het vaak anders. Toevallig met elkaar in aanraking gekomen ontwikkelaars bouwen samen vanuit hun eigen locatie aan een wederom al dan niet mooi product. Het is vaak een ander slag mensen; maatschappelijk betrokken, andere waarden en normen die gelden in tegenstelling tot je geld verdienen in een baan met een dikke auto, de meest recente laptop en mobiele telefoon.

Open source-model positief effect

Dat brengt ons op de vraag of het community-ontwikkelmodel, zoals dat binnen de open source wordt gehanteerd, op zich een positief effect heeft op de energiekosten. Met energiekosten bedoel ik de belasting voor het milieu (en dus niet de prijs die we maandelijks betalen aan de energieleverancier). Ik onderscheidt hierin de directe energiekosten (gas en elektra uit de leiding van het energiebedrijf) en indirecte energiekosten (energie besteed aan productie van hulpmiddelen en infrastructuur). De focus ligt daarbij op de hoeveelheid verbruikte energie vanuit een milieu-aspect, niet over de economische waarde er van. Ook de sociale aspecten heb ik expliciet buiten beschouwing gelaten.

Een aantal overwegingen spelen dan een rol:

- Hoeveel energiekosten binnen de kantoorruimte wordt bespaard (verwarming, verlichting, ondersteunende apparatuur)?
- Hoeveel reiskilometers worden bespaard (voor mijzelf al dagelijks vijftien kilometer woon-werk)?

  Hierbij staat aan de andere kant van de balans natuurlijk de vraag welke energiekosten er dan wel worden gemaakt.

  - Indirecte energiekosten van de eventuele kantoorinventaris thuis, die zeer waarschijnlijk lager is dan die van een willekeurig kantoor.

  - Verwarming van werkplek (hier speelt een rol of de betreffende werker een partner met kinderen heeft, dus of het huis al verwarmd wordt of niet; of de werker er een specifiek ruimte voor verwarmd). Uit een snelle scan onder mijn freelancerelaties binnen de open source-community blijkt het gros de verwarming thuis aanzetten voor de rest van de familie, en dus tegen marginale kosten de werkplek te verwarmen.

  - De energiekosten van communicatiemiddelen (telefoon, videoconference, internet). Hier speelt een rol of er reeds sprake is van een bestaande verbinding in huiselijke sfeer. Als er al glasvezel of kabel ligt en een computer staat hebben we significant minder indirecte energiekosten, en iets hogere directe energiekosten door de grotere behoefte aan onderlinge communicatie (video conference, skype, telefoon, e-mail).

  - De balans van verwarming en verkoeling is zonder verdere gegevens lastig te bepalen. Gevoelsmatig is het klimaat in een woonhuis relatief goedkoper te beheersen omdat er er veel minder marginale kosten en overhead-ruimte is (wie heeft er thuis heren- en damestoilet? die hoeft te worden verwarmd.

   Hierbij nemen we voor het gemak aan dat de balans in deze kosten mondiaal gelijk zijn. Natuurlijk zijn in absolute termen energieprijzen op verschillende plekken in de wereld anders.

   Verplaats de productie energiebewust

   En wat als we nu de productie naar een ander land verschuiven? Iets wat in de open source veel gebeurt. Ik werk veel samen met ontwikkelaars uit uit alle delen van de wereld. Vaak freelancers die hun sporen binnen de open source-community hebben verdiend. Het stroomverbuik blijkt erg divers, onder andere door verschil in behoefte aan verwarming/verkoeling/verlichting. Maar ook plaatselijke gebruiken (tijdstip start/stop werk, wel niet warm eten, ruime of krappe kantine).

   Als het waar is wat we zo bedenken, dan zouden we puur op basis van de bedachte voor- en nadelen al mogen concluderen dat de energiebalans van open source-software positief toeslaat. Hier kunnen we zelf nog actiever in sturen door ook deze balans mee te gaan nemen in onze leveranciersselectie. Op deze manier kunnen we wellicht bereiken dat zonder prijsverhogend te werken er toch op een plezierige wijze rekening wordt gehouden met verlaging van de uitputting van onze natuurlijke bronnen.

   En als dit bij open source kan werken, waarom dan ook niet bij andere productieprocessen?

   Beter ook geen software meer maken

   Net als het niet hebben van apparaten kun je beter ook geen software ontwikkelen; dan hoeft daar ook geen energie meer aan te worden verspild. Kijk dus vooral eerst eens bij wat er al beschikbaar is aan open soource-software alvorens een nieuw open óf gesloten softwarepakket te gaan ontwikkelen.

   Reacties zijn van harte welkom. Het lijkt mij leuk om concrete cijfers, kengetallen, eventuele ervaringen en mogelijke extra overwegingen met elkaar te delen.

   x

   Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

   Dit artikel delen:

   Reacties

   Als respons op de uitnoding voor reacties is het wellicht interessant dat de vergelijking tussen energie- en informatiesystemen breder getrokken kan worden door informatie als entropie te modelleren. Entropie is een manier van rekenen met Energie. Met informatie kan als een soort energie gerekend worden. Als dit gedaan wordt dan kunnen ICT-systemen ontworpen worden waarvan de eigenschappen wiskundig bewezen kunnen worden. De presentatie van een operationeel systeem dat op deze manier ontworpen is, is te vinden op de link http://picasaweb.google.com/freemovequantumexchange In de gegeven links onder de slides is algemene achtergrond informatie te vinden over deze vorm van ontwerpen van ICT-Systemen. Op de link http://www.wuala.com/freemovequantumexchange kan gratis software gedownload worden om een deel van de functionaliteit van het systeem te proberen. Het energieverbruik van het systeem is bijzonder laag doordat er geen gebruik gemaakt wordt van servers en zeer energie zuinige VIA-processoren. In de gratis software is de ondersteuning van quantum random generatoren en informatie-theoretisch bewijsbaar veilige functionaliteit van het operationele productiesysteem niet opgenomen. Echter om een beeld te krijgen van de mogelijkheden van zo'n systeem is de grais software uitstekend geschikt.

   Hou toch op met dat "beter voor het milieu". Het gaat gewoon om efficiency. En dat is altijd een onderwerp waar bedrijven mee bezig zijn. Als ze tenminste goed gemanaged worden.

   Leuk onderwerp om over na te denken. En als het gepaard gaat met efficiency dan zie ik zeker mogelijkheden in de toekomst voor deze projecten.

   In deze moderne tijden denk ik (open-source of niet) dat het thuiswerken moderner gaat worden. Dit gaat in de ICT natuurlijk snel op omdat over het algemeen mensen wel een pc hebben en een internetverbinding. Dit betekend dat er veel rendement gehaald kan worden uit verschillende oogpunten. Voor het mileu is het natuurlijk beter omdat er veel minder verkeer is, minder stroomverbruik van zoals genoemd de servers, verwarming, airco enz. Misschien moet hier toch eens over worden nagedacht op een bredere schaal.

   Ik denk dat het belangrijste argument niet in het artikel staat. Open source programmeurs verdienen minder, kunnen minder naar de winkel, kunnen geen auto kopen en rijden met de fiets. Dit scheelt ook in energie verbruik.

   De vergelijking die gemaakt wordt is wel heel kort door de bocht.

   Als ik 's avonds in mijn eigen tijd bijdraag aan een open source product, dat is de kachel inderdaad al aan voor de rest van het gezin.
   Echter, overdag zijn de kinderen naar school, en mijn vrouw en ik werken. Wanneer ik nu overdag thuis zou werken, dan moet de kachel dus extra aan.
   Daarbij heb ik thuis altijd een muziekje aan, branden er ook lampen boven mijn buro en moet mijn modem en draadloze netwerk ook van stroom voorzien worden

   Binnen mijn bedrijfsnetwerk zit ik relatief dicht bij de servers die ik nodig heb. Ik heb dus weinig hubs tussen mijn werkplek en de server die van stroom voorzien hoeven te worden.
   Werk ik vanuit huis, dan loopt mijn dataverkeer via heel wat meer hubs, die allemaal weer van stroom voorzien moeten worden.

   En gaat de hele vinexwijk waar ik woon thuis werken, zijn er drastische aanpassingen nodig aan de infrastructuur in onze wijk. De providers zullen de bandbreedte moeten gaan verhogen, wat ook weer de nodige energie vreet.

   De effecten van het niet hoeven reizen kan ik verwaarlozen; die 6 minuten fietsen enkele reis hebben niet echt impact op het milieu.

   En wil ik thuis hetzelfde eten als in de kantine van mijn werk, zal de frietpan en/of oven tussen de middag ook aanmoeten.


   Als je dan toch groen wil ontwikkelen, kijk dan eens naar het aantal mensen dat alleen met de auto naar het werk komt, terwijl er meerdere mensen uit hetzelfde dorp/wijk/straat komen.
   Kijk eens naar de grote vergaderingen buiten de deur, waar iedereen individueel met de auto heengaat
   Kijk eens naar al die outsourcing projecten in India, waar menig project- en andere manager voor op en neer vliegt
   Kijk eens naar het aantal mensen met laptop, die ook nog een dockingstation met extra scherm willen hebben
   Kijk eens naar het aantal niet-led of andere spaarlampen in je bedrijf
   Kijk eens naar het aantal mobiele telefoons in je netwerk; heeft nu echt iedereen zo'n ding nodig?

   >> Open source programmeurs verdienen minder

   Hahahaha!!! Mag ik even lachen? Peter Adriaenssens, je zet jezelf voor schut. Kom met argumenten en feiten, dan probeer je er nog iets van te maken.

   Wat is jouw probleem met open source? Je schreeuwt om aandacht, dat geef ik je, maar het is dan wel handig om te weten wat er nu precies aan de hand is. Ben je bang voor het verlies van een melkkoe?

   Overigens wel een wat vreemd artikel, ik zie niet zo het verband tussen open source en energieverbruik. Ik zou niet weten waarom ik eens met minder salaris, een kleinere auto of simpeler laptop tevreden zou moeten zijn. Mijn vakanties moeten ook worden betaald en iemand gaat doen. Open source verandert dat soort behoeftes echt niet! Er blijft juist meer geld over voor salaris, auto, telefoon en pc, er wordt geen geld verbrand voor de licentiekosten :-p

   Gemiddeld zullen open source programmeurs inderdaad minder verdienen, tenminste als je kijkt naar euro's per regel code in plaats van euro's per persoon per maand. Immers veel programmeurs doen projecten uit hobby in de avonduren. Maar als diezelfde programmeur iets doet binnen een bedrijf, ongeacht of deze nu met open source of closed source werkt, zal dit geen verschil maken in het salaris. Of misschien zelfs nog wel een positief effect hebben omdat er meer ervaring wordt opgedaan op uiteenlopende disciplines, soms zelfs disciplines die op het werk niet eens beschikbaar zijn.

   Ik weet niet of de vergelijking Open source met energie zin heeft. Software moet worden gemaakt, open of closed. En waar dat wordt gedaan maakt niet zoveel uit. De licentievorm maakt niet uit voor het werk wat wordt gedaan. Hooguit kan er een milieubewuste programmeur zijn die de code gaat nalopen op inefficiente code maar ook daar heb ik nu niet zoveel vertrouwen in. Functionaliteit gaat nog altijd boven CPU cycles, ook dat is niet afhankelijk van de licentie.

   Wil je iets vergelijken, kijk dan naar de programeertaal versus energieverbruik. Wat kost een bepaalde taal in het aantal CPU cyles. Java is een behoorlijk dure taal, C of PHP doen het dan een stuk beter. Assembler is erg goedkoop. Maar voor alle talen geldt dat de kosten ook erg afhankelijk zijn van de kwaliteit van de gemaakte code en/of programmeur.

   Ik kan me een aardige reductie in BODY-HEAT voorstellen als je de OPEN osurce code bij de hand hebt. Dan kun je immers alles ZELF uitzoeken en ben je niet meer afhankelijk van leveranciers :-)

   Stuur dit artikel door

   Uw naam ontbreekt
   Uw e-mailadres ontbreekt
   De naam van de ontvanger ontbreekt
   Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

   ×
   ×
   article 2010-01-17T11:39:00.000Z Luuk Roovers
   Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
   Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.