'Open source bepaalt succes cloud computing'

Cloud computing is een prachtige technologie en levert voordelen op. Toch moeten eindgebruikers niet zomaar snel kiezen voor een cloudoplossing, want het is ‘de moeder van alle vendor lock-ins’. Open source kan bestaan zonder cloud computing, maar cloud computing kan niet bestaan zonder gebruik van open source. Dit zijn enkele uitspraken van directeur Jim Whitehurst van Linux-leverancier Red Hat. Hij sprak tijdens een rondetafesessie met de Nederlands ict-vakpers in Amsterdam. Computable was erbij.

Volgens Whitehurst bepalen op dit moment de grote ict-leveranciers hoe cloud computing moet worden gebruikt. Volgens de topman van Red Hat moet cloud computing meer op de wensen en eisen van klanten worden afgestemd, bijvoorbeeld op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en certificering.

Hierbij moeten klanten zeer kritisch kijken hoe applicaties binnen een cloud kunnen worden gebruikt. Het gevaar bestaat dat ze in hun keuzes worden beperkt, als ze met een cloudleverancier in zee gaan, aldus Whitehurst. ‘Dat kan onder andere liggen aan het soort virtualisatietoepassingen die ze gebruiken. Bijvoorbeeld hoe applicaties of het verplaatsen van workloads binnen een cloud worden toegepast.'

Cloud computing wordt dan ‘de moeder van alle vendor lock-ins', aldus de topman van Red Hat. Volgens hem zijn daarom certificeringeisen onontbeerlijk. Dat geldt voor ict-medewerkers, softwareleveranciers (isv's) en ict-dienstverleners. Red Hat heeft voor de laatste groep het Premier Cloud Provider Program opgezet, waar onder andere IBM en Amazon deelnemers zijn.

Voor eindgebruikers is het Red Hat Cloud Access programma opgezet, waarmee ict-afdelingen hun licentieabonnementen naar cloud providers verhuizen en managen. Een cloud moet verder open zijn, onder andere voor het verplaatsen van workloads. Dat kan volgens Whitehurst met gebruik van het Red Hats abstractielaag Deltacloud application programming interface (api).

Google

Whitehurst zegt verder dat het niet meer van deze tijd is dat softwareleveranciers om de zoveel jaar met nieuwe software releases komen en dat ict-beslissers elk jaar weer geld voor een nieuwe licentie op tafel moet leggen. ‘Het huidige licentiemodel is niet wat klanten willen. Ik voorspel het einde van bedrijven die alleen maar softwarepakketten op de markt zetten met versie 1.0, 2.0, 3.0 etcetera.'

'Het vernieuwen van grote softwarepakketten of -platformen, dat om de zes of zeven jaar gebeurt, is niet meer van deze tijd', vervolgt de directeur. 'Dat gaat echt te langzaam. Bedrijven willen met de beste software sneller inspelen op marktontwikkelingen. Steeds meer ict-beslissers, zoals cio's en it-managers, willen dat werknemers beschikking moeten hebben over functionaliteiten die ze noodzakelijk achten voor hun werk. Dat kan het best via een model waarbij software in vorm van een abonnement wordt geleverd. Een leverancier die dat al jaren goed doet is bijvoorbeeld Google. Die komt niet met Google versie 2.0 of zo. Google vernieuwt zijn software continu en stelt dat beschikbaar via de cloud. Red Hat doet dit ook met zijn op open source gebaseerde Red Hat Enterprise Linux platform.'

Cloud

Open source kan bestaan zonder cloud computing, maar cloud computing kan niet bestaan zonder gebruik van open source, zo vindt Whiteburst. ‘Cloud en open source is één woord. De één kan niet zonder de ander.'

'Ik zie dat veel clouds zijn gebaseerd op open source. Het succes en de verdere groei van cloud computing is daarom afhankelijk van open source. Kijk maar naar de typische cloudleveranciers, zoals Salesforce.com. De online crm-software van Salesforce.com is gebouwd op een Red Hat serverplatform. Cloudpartijen zoals Amazon Web Services en Google gebruiken ook open source.' Whitehurst voegt er aan toe dat 'Windows Azure op dit moment het enige platform is dat lijkt op een closed source.'

Middleware, virtualisatie en databases

De Red Hat-ceo zegt verder dat zijn bedrijf meer is dan alleen een leverancier van Linux en open source. 'We bieden onder meer JBoss middleware en virtualisatiesoftware die aansluiten op software van andere isv's. Een groeimarkt voor Red Hat is virtual desktop infrastructure (vdi). We werken nauw samen met andere virtualisatieleveranciers, ondanks dat we ook met hen concurreren, zoals met VMware. Zo is de Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV)-oplossing een sterke concurrent van VMware.'

'Ook werken we samen met andere concurrenten van virtualisatiesoftware, zoals Microsoft en Oracle.' Oracle is volgens Whiteburst ook een belangrijke partner op het gebied van databases, waaronder ook MySQL valt. Red Hat werkt verder ook samen met andere databaseleveranciers zoals IBM DB2, Enterprise DB en Ingres, aldus de topman. Whiteburst zegt dat Red Hat inspeelt op de groeimarkt die business intelligence (bi) heet. Zo investeert Red Hat in bi-leverancier Jaspersoft en werkt met andere leveranciers, zoals SAP.

'Red Hat profiteert van crisis'

Linux-leverancier en open source-specialist Red Hat zegt te merken dat meer bedrijven open source en Linux-software kopen. Veel nieuwe klanten komen onder andere uit de olie- en gasindustrie. De onderneming heeft goede zaken gedaan in het tweede kwartaal van 2010, meldt de ceo. Red Hat scoorde toen een omzet van 219,8 miljoen dollar, 20 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. De winst bedroeg 23,7 miljoen dollar.

Whitehurst zegt dat zijn bedrijf goede zaken doet rond contractverlengingen, JBoss middleware en de upgrades die nodig zijn op servers. Verder verwacht hij de komende tijd meer groei in cloud- en virtualisatie-oplossingen.

De toenemende vraag naar Linux-software komt volgens hem doordat bedrijven steeds vaker beperkte budgetten hebben door de crisis. Daardoor kiezen ze vaker voor open source en Linux-serversoftware. Veel grote bedrijven hadden al Linux in serverruimtes. Dat leidt volgens Whitehurst tot een domino-effect, waarbij andere bedrijven meer interesse tonen in open source en Linux-software. Aan de andere kant is het ook zaak om veel tijd in te steken in het overtuigen van bedrijven van het nut van open source en Linux. ‘Bedrijven moeten uit hun comfortzone worden gehaald.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Een CEO spreekt altijd met een doel: presenteren van zijn eigen bedrijf en daarbij behorende belangen. Ik zie het verband nl. nog niet direct tussen Cloud en Opensource. VMWare is op dit moment dé standaard op gebied van virtualisatie. Wellicht wil deze CEO duidelijk maken dat er ook nog kansen moeten zijn voor opensource leveranciers als Red Hat.

Volgens mij begrijp je het best wel, ict-er.
Cloud computing en Virtualisatie zijn steeds meer in opkomst, gaan steeds belangrijkere rol spelen. Red Hat is open source en levert ook virtualisatie-oplossingen. CEO Red Hat krijgt het woord hier ...

Die CEO roept dus van alles, dat de hele zut met elkaar verbindt/associeert, tot het absurde af, zoals cloud en open source is één woord.

Volgens mij heeft iedereen baat bij het gebruik van open standaarden, waarbij het niet uit maakt of de software open of closed source betreft.

Voor cloud computing met koppelingen en integratie op meerdere architectuurlagen en het afnemen van diensten van meerdere service providers is het toepassen van open standaarden een noodzaak.

Red Hat's Deltacloud is nog geen open standaard maar Red Hat zal zeker een voorsprong hebben als het wel een open standaard zou worden. Ook dit zou wel weer eens het motief kunnen zijn voor dit artikel.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-29T15:00:00.000Z Witold Kepinski


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.