Bedrijfsleven bekijkt outsourcing in Bangladesh

Een groep Nederlandse ondernemers kijkt naar mogelijkheden voor ict-uitbesteding naar Bangladesh. Vertegenwoordigers van vier bedrijven bezochten begin februari 2011 het ict-land in opkomst, onder wie een vertegenwoordiger van ict-dienstverlener Atos Origin. De zesdaagse reis werd georganiseerd door het International Trade Centre, van de Wereldhandelsorganisatie WTO en de Verenigde Naties. In Nederland werd de reis gefinancierd met geld van het Centrum voor Bevordering van Import uit Ontwikkelingslanden (CBI).

Het International Trade Centre stelde voor de deelnemende Nederlandse bedrijven een lijst op van veertig potentieel interessante bedrijven. De eerste dag in Bangladesh stond in het teken van speeddating, waarbij deelnemers bedrijven maximaal een half uur spraken. De dagen erna gingen de bezoekers langs bij interessante ondernemingen.

Bangladesh is één van de landen waar de offshore-industrie groeit. Het land is voor het eerst genoemd in de top dertig van bestemmingen in de jaarlijkse lijst van Gartner, een leidend onderzoeks- en consultancybureau in dit wereldje. Volgens het onderzoek blinkt Bangladesh vooral uit in kostenbesparing. Een programmeur verdient gemiddeld vijfduizend dollar per jaar. Voor tienduizend dollar staat er een manager een jaar lang aan het roer. Een schijntje in vergelijking met Nederlandse lonen en die in buurland India.

MRI-scans

Het deelnemende Nederlandse bedrijf Omnext levert een soort MRI-scans van software, om klanten te laten zien waar zich eventuele risico's in de code bevinden. Bij een bezoek aan het kantoor van ict-bedrijf Spectrum zijn eigenaren Jaco de Vries en Frans van den Berg aangenaam verrast door de ontvangst. De vijf leidinggevenden van de slechts dertig werknemers tellende organisatie zitten klaar voor de ontvangst. Het gesprek duurt bijna twee uur, er is een rondleiding door twee gebouwen en er wordt ruim de tijd genomen voor een groepsfoto.

Ict-bedrijven in Bangladesh hebben maximaal 150 programmeurs in dienst, maar het merendeel is kleiner. Dit maakt het land zeer aantrekkelijk voor het midden- en kleinbedrijf. 'De kleinschaligheid is aantrekkelijk', vertelt De Vries in de taxi, die zich door het constante verkeersinfarct van de hoofdstad Dhaka een weg terug naar het hotel baant. 'Ook als kleine partij word je serieus genomen en ligt de rode loper klaar. Als er iets misgaat in een project kunnen wij de ceo bellen om het te regelen. Voor India zijn wij te klein, dan krijg je deze aandacht en toewijding niet.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Et voila! weer een oplossing voor het tekort aan ICT'ers in Nederland... was ICT deskundigheid gebonden aan landsgrenzen?

India wordt te duur, China is ook geen optie meer. Bangladesh dan maar?

Over veiligheid wordt gemakshalve maar helemaal niet meer gesproken. Zeker niet door een jurist. die blijft zo aan het werk.

En als we wijzen naar de duizenden werkzoekende ICT-ers bij het UWV kijken diezelfde partijen stug de andere kant op.

"Het deelnemende Nederlandse bedrijf Omnext levert een soort MRI-scans van software, om klanten te laten zien waar zich eventuele risico's in de code bevinden."

OMG. Normaal testen kan blijkbaar ook al niet meer? Is zeker ook te duur? Er wordt vergeten dat testen vooral mensenwerk is en op inzicht en ervaring berust, en niet op een standaard riedeltje afwerken. Dit heeft verdacht veel weg van weer een nieuw product aan de man willen brengen, niet omdat het voorziet in ene behoefte maar omdat de maker ervan zijn zakken wil vullen.

Dat is ongeveer hetzelfde als een robot de APK van een auto laten doen, dan kan je ook wachten op de eerste auto's met een doorgerot chassis.

Ja mensen, maar dit zijn nu de "zegeningen" van globalisatie! De keerzijde is dat je straks heel goedkope Chinese waar met je uitkering kan kopen.

Wanneer lezen we dat vanwege overstromingen de dienstverlening in Bangladesh niet meer gewaarborgd kan worden? Ik hoop nog voor dat er met outsourcing begonnen wordt.

Outsourcing

Dit is precies wat Getronics nu doet. Getronics beheerd de ICT netwerken van HBR(haven bedrijf rotterdam)Vrom en het UWV.Het manegement van Getronics heeft de Nederlandse ICT beheerders laten weten weten dat ze hun baan kwijt zullen raken omdat ze al het werk zullen outsourcen naar India.Dus het Haven Bedrijf Rotterdam, VROM en het UWV strategische bedrijven zullen allemaal in beheer zijn in INDIA. De getronics beheerders verliezen hun baan en komen straks bij het UWV terecht voor een uitkering.Getronics maakt dan winst over de hoofden van de Nederlandse belasting betaler . Kan het nog krommer

Waarom naar Bangladesh? Hebben we in al die jaren dan niks geleerd over de moeilijkheden met outsourcen naar landen als India of Oost Europa? Communicatie is de sleutel tot succesvolle outsourcing anders haal je het voordeel niet wat je zoekt. Dan kan je wel direct met de CEO kunnen bellen, maar die beste man is CEO en geen programmeur. De cultuurverschillen tussen Nederland en Bangladesh zijn enorm. Waarom MKB Nederland outsourcen naar Bangladesh? In Suriname spreekt men Nederlands, is het opleidingsniveau goed en zijn de tarieven concurerrend met India. Je hebt in Suriname ook kleine bedrijven die dedicated voor je kunnen werken. De cultuurverschillen zijn veel kleiner en het tijdverschil is ook nog eens gunstiger. Suriname is het outsourcingsland bij uitstek voor MKB Nederland. De kans voor een succesvol project is vele malen groter.

Bangladeshland kennisland ;-)

@Jan
Dat Getronics door een Indiaanse investeerder wordt overgenomen en die alle overhead eruit schopt.

"Voor tienduizend dollar staat er een manager een jaar lang aan het roer."

Waarom IT potentieel verloren laten gaan? Als je je manangement outsourcet, kun je nog veel harder besparen :-)

@Kaspar
Als er iets makkelijk is te outsourcen, zijn het wel de Service Managers. Daar zou je stevig op kunnen besparen, ware het niet dat CIO's vaak de illusie koesteren dat IT Service management daadwerkelijk controle heeft over de kwaliteit van de ICT (iets wat uiteraard het domein van techneuten is) en daarom de Service managers met rust laten. Bovendien moet het management iemand hebben om de schuld op af te wentelen in geval van de onvermijdelijke problemen met de outsourcingpartner.
Maar er zou inderdaad heel wat op te besparen zijn.

@ Kees: Niet helemaal mee eens. Ik snap je punt, maar houd daarbij wel in de gaten dat er wel iemand boven de techneuten moet staan om beleid vorm te geven. Dat zal dan wel iemand moeten zijn die vanuit de techniek komt, kennis heeft van processen en van het bedrijf. Als je een groep techneuten bij elkaar zet zal het systeem prima beheerd worden, maar vanuit de drang om alles intact te laten en de investering die daarin gedaan is, zal een systeembeheerder veel minder geneigd zijn bepaalde kostenbesparende verbeteringen door te voeren.

Hoe zit het met de betrouwbaarheid van de desbetreffende bedrijven? Je kunt wel een contract afsluiten voor X jaar, maar wie zegt dat het bedrijf al die tijd blijft bestaan of dat het contract wordt gerespecteerd?

Bangladesh is extreem corrupt, staat al jaren hoog in de top-10 van meest corrupte landen. Ik heb mijn twijfels over het uitbesteden van mijn IT naar dit soort oorden, zelfs mijn receptioniste kan haar werk niet meer doen wanneer haar pc (even) niet werkt. Het mag dan goedkoop lijken, het is ook een zeer groot risico voor de continuiteit van zelfs de meest basale bedrijfsprocessen.

Sterkte!

@thomasb
"Iemand boven de techneuten moet staan" : Ik heb in bedrijven en organisaties gewerkt waar het aantal ITSM managers de hoeveelheid techneuten overtreft. In sommige organisaties is zelfs het ITSM budget een aantal maal de som van het budget van de technische afdelingen. Over priotiteiten en bezuinigingen gesproken. Ik raad je aan eens het blog van de IT skeptic te lezen : http://www.itskeptic.org/
Dan gaan je ogen pas echt open..

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Outsourcing

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-03T11:42:00.000Z Michiel Ytsma


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.