Getronics zet ontslagronde in gang

Dit artikel delen:

Getronics heeft deze week zevenhonderd Nederlandse werknemers boventallig verklaard. Daarnaast raken, zoals in maart al werd aangekondigd, 250 buitenlandse collega's en 450 externe krachten hun baan bij de dienstverlener kwijt. De Centrale Ondernemingsraad (COR) ging afgelopen vrijdag akkoord met de in maart voorgestelde reorganisatie. Wie snel instemt met zijn ontslag krijgt een maand extra salaris mee.

De dienstverlener kondigde in maart aan wereldwijd tien procent van de veertienduizend banen te schrappen. De dienstverlener wil hiermee zestig miljoen euro op jaarbasis besparen. Er werd een adviesaanvraag ingediend bij de Centrale Ondernemingsraad. Die verklaarde zich hiermee vrijdag 5 juni mondeling akkoord.

De zevenhonderd krachten die op de afvloeiïngslijst staan zijn dinsdagavond gebeld en uitgenodigd voor een gesprek op woensdag met hun manager en een vertegenwoordiger van de HR-afdeling. Zij zijn, volgens een woordvoerster van het bedrijf, direct vrijgesteld van alle werkzaamheden. Donderdag 11 en vrijdag 12 juni houdt Getroncis informatiebijeenkomsten voor het ontslagen personeel in Apeldoorn, Amersfoort, Eindhoven en Nieuwegein.

Zo netjes mogelijk

'Er is geen goede manier om mensen te ontslaan', zegt de woordvoerster, 'maar we hebben geprobeerd het zo netjes mogelijk te doen. Omdat we een beursgenoteerde onderneming zijn moesten we iedereen op vertrouwelijke wijze informeren. Daarom hebben we het voltallige personeel gevraagd zich dinsdagavond tussen zeven en acht telefonisch beschikbaar te houden.'

Huug Brinkers, bestuurder ict bij vakbond De Unie, zegt de indruk te hebben dat Getronics zorgvuldig werkt bij de reorganisatie. 'Mensen die boventallig verklaard zijn en vinden dat ze onterecht op de lijst gezet zijn kunnen zich verweren, er zijn maatschappelijk werkers aanwezig en mensen die snel akkoord gaan met hun ontslag krijgen een extra maand salaris mee.' De vakbond heeft woensdag 10 juni een circulaire verspreid onder zijn leden. Een aantal leden van de bond meldde zich dinsdagavond al met de vraag om bijstand in de ontslagprocedure.

Telecomconcern KPN nam Getronics over in oktober 2007 en bracht onder meer de verkoopafdeling voor de zakelijke markt onder bij zijn nieuwe dochterbedrijf. In het sociaal plan van het bedrijf was oorspronkelijk afgesproken dat ontslagen personeel van Getronics herplaatst zou worden bij KPN, maar dit bleek niet haalbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

3 artikels naar beneden:
'KPN is aantrekkelijkste ICT-dienstverlener'

Netjes?! Alles behalve. We zijn maanden in het donker gehouden. En toen werd je gebeld dat je voor een gesprek moest komen. Collega's van mij die ontslagen zijn werden direct het gebouw uitgewerkt, geen afscheid, geen spullen halen, helemaal niets. En de rest van de collega's maar afwachten en alle rotzooi op hun bord krijgen.

Vreselijk asociaal was dit!

Het ontslag is gewoon met een botte bijl gegaan. Collega's met zeer veel specifieke en waardevolle kennis van diverse zaken zijn zonder pardon aangezegd.
Er is totaal niet gekeken naar de inzet van deze collega's gedurende zeer vele jaren (meerdere zelfs meer dan 20 jaar).
Getronics doet zich als goede werkgever naar buiten voor, maar ook hier ben je steeds meer een nummer en steeds minder een mens.

'Mensen die snel akkoord gaan met hun ontslag krijgen een extra maand salaris mee.'

WAKE UP....TRAP ER NIET IN....!!!

Surf even naar deze website:
http://ontslagrecht.org/ontslagprocedures.php#beindiging_met_wederzijds_goedvinden

[De arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden:]
U stemt dan uitdrukkelijk in met het ontslag. LET OP: indien u niet protesteert tegen uw ontslag HEEFT U GEEN RECHT OP WW! Dat geldt ook indien u zelf ontslag neemt of omdat u bent ontslagen op staande voet.

Mag ik u deze websites aanbevelen?
http://ontslagrecht.org/
http://www.ontslagadvocaat.nl/

Dan weet u als werknemer waar u RECHT op heeft!

Voor 1 oktober 2006 was noodzakelijk om een pro-forma verweer te voeren om een uitkering te kunnen krijgen. Dat is nu niet meer nodig. Het is voldoende dat in een onderlinge overeenkomst tussen werkgever en werknemer, de werkgever aangeeft, dat het initiatief tot ontslag van hem afkomstig is.

Ben ik blij dat ik net voor de overname door KPN bij Getronics weg ben gegaan. Niet dat ik nu een baan heb waar alles koek en ei is, maar zomaar ontslagen worden zie ik nu niet gebeuren.
Ik wens alle ex-collega's heel veel sterkte in deze moeilijke tijden.

Getronics en KPN zullen op termijn verdwijnen. Ze voegen niets toe aan de innovatie op de ict-markt. Alle mensen met kennis van de ict zijn al lang weg bij deze twee kruideniers.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-11T14:01:00.000Z Mireille Sampimon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.