Nictiz verlengt LSP-contract CSC nog even

Dit artikel delen:
Zorg

Het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (Nictiz) heeft het contract met CSC voor het beheer van het landelijk schakelpunt (LSP) bij de informatie-uitwisseling in de zorg verlengd tot eind 2011. Nictiz heeft de aanbesteding voor een nieuw LSP stopgezet, maar onderzoekt of er nog een toekomst is voor een LSP zonder overheidssteun. Het LSP zou de spil worden in de opzet van het landelijk elektronisch patiëntendossier, maar de Eerste Kamer blokkeerde begin april de invoering ervan.

CSC bouwde samen met databaseleverancier Intersystems het huidige landelijk schakelpunt (LSP). Via dit knooppunt wisselen gezondheidszorginstellingen onderling gegevens over patiënten uit. De automatiseerder beheert ook het LSP. Nictiz startte vorig jaar een nieuwe aanbesteding voor de doorontwikkeling, het beheer en de exploitatie van het LSP. Die tender is gestaakt, nadat de Eerste Kamer op 5 april 2011 een wetsvoorstel voor het landelijk epd afwees. Het contract met CSC als LSP-beheerder is daarop tot eind 2011 verlengd. Een woordvoerder van Nictiz stelt dat 'daarin is geborgd dat er, voortvloeiend uit de ontwikkelingen in de Eerste Kamer, geen doorontwikkeling plaatsvindt en dat de dienstverlening op verzoek kan worden beëindigd'.

Onderzoek

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) heeft het Nictiz gevraagd te onderzoeken of het LSP kan blijven bestaan zonder overheidssteun. Verschillende medische beroepsverengingen willen het schakelpunt in stand houden en verder verbeteren. Volgens de minister staat het zorginstellingen vrij om zich aan te sluiten op het LSP. Het Nictiz verwacht rond 22 augustus 2011 de minister te kunnen informeren over de resultaten van de verkenning en de toekomst van het LSP.

Inmiddels is er een club (Privacy First) opgestaan die vindt dat de ontwikkeling van zo'n privaat elektronische patiënten dossier moet stoppen. Privacy First is voorstander van regionale epd's met regionale uitwisselingsknooppunten. Dat zou het risico op privacyinbreuken sterk verminderen in tegenstelling tot een landelijke opzet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-07-14T10:18:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.