De opvolger van SOA heet EDA

Na Service Oriented Architecture (soa) komt Event Driven Architecture (EDA). Dat zeggen Computables soa-experts. Een aantal experts betwijfelt echter of EDA net zo’n hype wordt als soa is geweest.

Het architectuurconcept dat de grootste kans maakt de opvolger te worden van de Service Oriented Architecture (soa) is EDA. Dit drieletterwoord staat voor Event Driven Architecture. Michael Widjaja, partner en senior executive bij Accenture: "Binnen een EDA worden bedrijfsprocessen gemonitored en pro-actief bedrijfsprocessen op gang gezet op basis van bepaalde gebeurtenissen (events)."

Andere mogelijke ‘opvolgers' voor soa die door experts genoemd worden, zijn onder andere cloud computing, mashups en agility.

Gartner: één op de vijf organisaties wil een EDA

Ook Gartner noemt EDA prominent in hetzelfde rapport waarin het analistenbureau beweert dat de soa-hype voorbij is. Twintig procent van de tweehonderd onderzochte grote ondernemingen is volgens Gartner een EDA aan het bouwen, terwijl een zelfde percentage dat het komende jaar van plan is.

EDA biedt voordelen boven soa. Dat zegt een aantal experts. Massimo Capoccia, director product management bij Infor: "EDA biedt meer flexibiliteit en dwingt meer tot business re-engineering dan soa." Raymond Braakhekke van Deloitte: "Op basis van binnenkomende events kunnen dynamisch orchestraties worden samengesteld waarbij het event volledig wordt afgehandeld op basis van beschikbare services. Vaste processen zullen daardoor minder groots en complex worden, maar dynamisch worden samengesteld uit kleinere subprocessen."

Er zijn echter ook kritische geluiden. Zo is EDA minstens zo complex als soa. Daarnaast is EDA niet totaal nieuw, maar meer een uitbreiding op soa: je kunt geen EDA bouwen zonder soa. Daarnaast denkt een aantal experts dat soa gewoon blijft bestaan, ook al is de hype over. Theo Stolker, informatiearchitect bij Inter Access: "Soa als architectuurconcept blijft bestaan voor zover ik kan kijken. Dat geldt overigens voor de meeste ontwikkelingen in de ict. Ze blijven bestaan, lang nadat de hype is verdwenen."

Gartner: soa-hype is voorbij

Gartner beweert dat de soa-hype voorbij is. Die conclusie baseert het onderzoeksbureau op de uitkomsten van een vragenlijst die verspreid is onder tweehonderd grote ondernemingen, en op gesprekken met klanten. Daniel Sholler, hoofd onderzoek bij het analistenbureau: "Vanaf het begin van 2008 hebben we een dramatische daling gezien in het aantal organisaties dat van plan is voor het eerst een soa-project te starten." SOoawordt niet meer gezien als "iets dat uiteindelijk essentieel is voor elke organisatie". In plaats daarvan "hebben veel organisaties soa geëvalueerd en besloten er geen tijd en inspanning meer in te investeren." Volgens Gartner is dat "typisch voor een techniek die net het ‘dal van de desillusie' heeft doorlopen" zoals Gartners hypecyclus die beschrijft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat ik eigenlijk nog het meest hinderlijke vind is dat de organisatorische en technische zaken door elkaar lopen bij dit soort hypes: CBD was toch voornamelijk een technisch concept, bij SOA ligt de nadruk vooral op het alignen van de IT aan de organisatie (wat feitelijk niets met technologie te maken heeft, los van of er een handvol technologieen zijn die er altijd mee worden geassocieerd) en EDA lijkt weer een technisch perspectief. Waarschijnlijk zal daar ook wel weer een organisatorische slinger aan worden gegeven: "je kunt dan reageren op je klant, want zijn vraag is dan een event", etc.

Het meest schrijnende is nog dat een gemiddelde ontwikkelaar geen clean OO-ontwerp kan maken. Dus hoe kunnen we dan verwachten dat het op het gebied van componenten, services en events technisch allemaal goed komt?

EDA en SOA zullen samenkomen in EDSOA. Waarom? Om die vraag goed te beantwoorden moeten we eerst terugkijken naar de geschiedenis hoe SOA zich heeft ontwikkeld. SOA heeft zich ontwikkeld in een aantal fases. Die fases zijn:
1. Multi UI
2. Composite application
3. Bus Proces Orchestration
4. Enterprisewide SOA
5. Federated SOA

In de eerste fases werd met name de nadruk gelegd op het standaardiseren van service (WSDL, webservices, SOAP etc) in de derde fase zien we de alignering van primaire processen plaats vinden. Door met name de activiteiten in fase 3, 4 en 5 worden de primaire processen aanzienlijk versneld.

Deze versnelling vindt onder andere plaats door veel van de batch geori?nteerde processen te transformeren naar event gedreven services. Some synchroon, maar steeds vaker a-synchroon. Veel organisaties komen tot de conclusie dat de systemen die het primaire systeem ondersteunen (zoals authorisatie, authenticatie, CRM systemen en rapportage systemen) nu ook moeten worden herschreven omdat ze het hoofdsysteem niet langer adequaat (dus met name optijd) kunnen voorzien van de juiste data. Ook deze systemen zullen event gedreven moeten worden. Een toename van het aantal messages is het gevolg.

Net zoals de ESB de belichaming is van SOA, zal Complex Event Processing (CEP) de enabler kunnen zijn van EDA. Echter het implementeren een EDA zal waarschijnlijk vele male makkelijker blijken in een SOA geori?nteerde omgeving (fase 3 en verder). Het zal dan ook het meest voor de hand liggen dat we de komende tijd vooral verhalen zullen horen over succesvolle EDA implementatie in SOA omgevingen.

Als bronnen zou ik de blog van Jack van Hoof willen aanraden en een recente whitepaper van Progress Software met de titel ?Faster then a speeding bullet?.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-19T12:10:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.